שתף קטע נבחר

 

קרינה בישראל? "זה רק מוכיח שהאוויר זז"

בארץ גילו נשורת גרעינית שמקורה ביפן ומומחים הרגיעו: "כל זמן שתהיה פליטה יימדדו בארץ ריכוזים נמוכים. זה לא מסוכן"

"לחשוב שהקרינה מהדליפה ביפן יכולה להסב נזק בישראל, זה בערך כמו לחשוב שרעידת האדמה ביפן יכולה לגרום נזק בישראל". בתחנה לגילוי חלקיקים וגזים רדיואקטיביים באטמוספירה, במרכז למחקר גרעיני בשורק, גילו נשורת גרעינית בריכוז זעיר שמקורה בכורים ביפן, ומייד גם מיהרו להרגיע ומסרו שלא נשקפת סכנה לבריאות הציבור או לסביבה.

 

  • מודאגים מהקרינה? דברו על זה בפייסבוק

 

מלבד המרכז למחקר גרעיני שורק, גם מומחי גרעין נוספים הבהירו שהנשורת שאותרה, אינה מהווה סכנה לאזרחי המדינה. "זה שנמדדו רמות מזעריות של קרינה בישראל זו רק אינדיקציה שהאוויר נע ממקום למקום בכדור הארץ", הרגיע ד"ר אפרים אסכולאי.


המתחם הגרעיני בפוקשימה. "האוויר נע ממקום למקום" (צילום: AP)

 

ד"ר אסכולאי שימש בעבר בשורת תפקידים בכירים, במסגרתם, עסק בהגנה על ציבור מפני קרינה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ובמשך כ-40 שנה עסק בבטיחות גרעינית בוועדה לאנרגיה אטומית של ישראל. כיום הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.

 

לדבריו, הריכוזים שהתגלו מאוד נמוכים וכלל לא מהווים סכנה. "כל זמן שתהיה פליטה אני מעריך שימדדו בארץ ריכוזים נמוכים ולאחר סיום הפליטה עדיין יישארו ריכוזים נמוכים באטמוספרה במשך זמן מה. כדי שיהיה לדבר השפעה בריאותית או סביבתית צריך שיהיו ריכוזים הרבה הרבה יותר גבוהים", הסביר.

 

"אין משמעות בגלל המרחק העצום" 

הוא הוסיף כי "רק אנשים בסביבת מרכז הכורים צריכים להיות כל הזמן בפיקוח וגם המזון בסביבתם חייב בפיקוח מתמיד. כאשר מדובר במדידות קרינה, חייבים למדוד כל הזמן, זה לא מקום להשערות. יש לקחת כל מדידה כשלעצמה ולהבין מה היא אומרת. וגם, אם רמת הקרינה עולה לזמן מה ואז יורדת, מה שימעיט את השפעותיה".

 

גם פרופסור יגאל רונן, מהמחלקה להנדסה גרעינית באוניברסיטת בן-גוריון, הדגיש שלא נשקפת סכנה. "עושים מהומה על מאומה",

אמר.

 

לדברי פרופ' רונן, "לחשוב שהקרינה מהדליפה ביפן יכולה להסב נזק בישראל זה בערך כמו לחשוב שרעידת האדמה ביפן יכולה לגרום נזק בישראל. פשוט הגענו לרמה טכנולוגית בה יש לנו מכשור מאוד רגיש ובעל דיוק גבוה, שניתן בעזרתו לגלות כמויות מזעריות של קרינה רדיואקטיבית שאין להן שום השפעה בריאותית או אחרת".

 

הוא ציין כי "זה רק מורה על דיוקו הגבוה של הציוד. היום, מגלים אטומים בודדים בעזרת המכשור. יש קרינה רדיואקטיבית כל הזמן מסביב, להתרגש מזה, זה מופרך לחלוטין. גם בתרחיש הגרוע ביותר שניתן לדמיין ביפן, לא יהיה לדבר משמעות עבורנו בגלל המרחק העצום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
הכור הגרעיני בשורק
צילום: שלום בר טל
מומלצים