שתף קטע נבחר

 
צילום: משה בן גרשום לע"מ

המבקר יבדוק טובות הנאה, "אבל התורמים בחו"ל"

מבקר המדינה צפוי לחקור את כל היבטי מימון הטיסות לנתניהו ורעייתו, אך גם אחרי שעוזרו קיבל סמכויות חריגות - בעלי ההון שאינם בארץ לא יהיו חייבים להעיד. מקורבי ראש הממשלה: "לינדנשטראוס רוצה להיות נשיא ולכן שולח זרועות מבחוץ. למה לא בודקים את לבני? יש לה חמאה על הראש"

פרשת "ביביטורס" צפויה להפוך היום (ה') באופן רשמי לחקירה של מבקר המדינה, שבקשתו החריגה להרחבת סמכויות הציתה אתמול סערה פוליטית בכנסת. בעוד מקורבי ראש הממשלה תוקפים את השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, גורמים משפטיים בכירים מעריכים שגם עם הסמכויות הנוספות, הוא יתקשה לבדוק את כל סוגיות מימון טיסותיו של בנימין נתניהו ורעייתו - מכיוון שהמיליונרים שהטיסו אותם רחוקים מהעין.

 

"יהיה קשה לעשות בדיקה מקיפה בגלל הבעיה של עדים מחו"ל שהוא לא יכול לחייב אותם להגיע לארץ", אמרו ל-ynet הגורמים המשפטיים הבכירים. אתמול קיבל מהוועדה לביקורת המדינה בכנסת עוזרו של המבקר, ניצב-משנה במיל' נחום לוי, סמכויות של ועדת חקירה ממלכתית. לוי, אגב, חקר את נתניהו בקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה - ב"פרשת המתנות", בעקבותיה נאלץ להחזיר למדינה תשורות שהוא ורעייתו קיבלו.

 

הגורמים העריכו אמנם שהחלטת המבקר להשתמש בסמכויות הנוספות יכולה להועיל לחקירה, בכך שניתן יהיה לחקור גופים לא מבוקרים (כלומר, שאינם שייכים למדינה), אולם עדיין תהיה לו בעיה להגיע לכל אותם תורמים ששמותיהם הוזכרו בתחקיר ערוץ 10.


הולכים ראש בראש? לינדנשטראוס ונתניהו (צילום ארכיון: משה מילנר, לע"מ)

 

טרם ברור מה בדיוק יבדוק הצוות במשרד המבקר בפרשה, אולם הוא ככל הנראה צפוי לבחון מי מימן לנתניהו את הנסיעות, מה בדיוק מומן, מהם הקשרים בין נתניהו לבין אותם תורמים - ואם בתמורה למימון התקבלו טובות הנאה. אם  לינדנשטראוס יבחין בהיבטים פליליים, הוא יפנה ליועץ המשפטי לממשלה. "ברמה העקרונית זה לא תקין שאנשי ציבור נוסעים על חשבון נדבנים ותורמים", אמר אתמול לינדנשטראוס.

 

"המבקר משתמש ביואל חסון, שעושה אמבוש"

אתמול סערה המערכת הפוליטית סביב ההחלטה בוועדה לביקורת המדינה, בראשותו של ח"כ יואל חסון מקדימה, לאשר למבקר את הסמכויות החריגות. הדיון כונס בהתראה קצרה, ולמרות שחסון פירט את תוכנו, רבים מחברי הוועדה כנראה לא שמו לב. בסופו של דבר, רק שלושה ח"כים, כולם מקדימה, אישרו את ההחלטה.

 

יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, מחה כמו חבריו בקואליציה על "מחטף",

הנחה את היועץ המשפטי של הכנסת לבדוק את חוקיות החלטת הוועדה, וקרא למבקר שלא להשתמש בסמכויות שהוענקו לעוזרו. ממשרדו של לינדנשטראוס סירבו להגיב לדרישה.

 

גורמים המקורבים לנתניהו בליכוד האשימו את חסון ב"אמבוש" וב"מרדף פוליטי" - וגם התעקשו ש"המבקר שלח זרועות מבחוץ, כדי שלא יעמוד בפרונט". לטענתם, "למבקר יש שאיפה להיות נשיא מדינה, והוא לא רוצה להסתכסך פוליטית. הוא רוצה להשאיר ידיים נקיות, אחרי שרשויות החוק כבר הפילו ראש ממשלה, את אולמרט".

 

למרות שחסון קיבל את אישור היועצת המשפטית לוועדה לאופן הזימון - גם באישור של יו"ר הכנסת - בכירים בליכוד התעקשו ש"ההליך לחלוטין לא תקין, ויהיה מאבק. זה לא משחק הוגן. אם בודקים, שהמבקר יבדוק את כל חברי הכנסת והשרים - את הנסיעות של ציפי לבני. ללבני יש חמאה על הראש, גם היא נסעה עם בעלה. המבקר מרחיק את זה מעצמו ומשחק לידיים של יואל חסון".

 

חסון: מי שתקף מתנגד לבדיקת שחיתות

חסון התעקש שהדיון כונס בבהילות דווקא לבקשת יו"ר הכנסת ריבלין, והשיב לטענות על "מחטף": "כל מי שתוקף למעשה אומר לציבור שהוא מתנגד למעבר הסמכויות למבקר לטובת מאבק בשחיתות, כפי שביקש המבקר לפי החוק".

 

עוד לפני המהומה הפוליטית, נתניהו התייחס אמש לראשונה לפרשה.

"שום דבר לא מומן שלא כדין", הוא אמר בראיון לערוץ 2. "יש פה מסע מאוד מאורגן, מאוד מתוזמר של הכפשה. זה לא פעם ראשונה שזה קורה לי. כל מיני סיפורים, רובם מופרכים ומעוותים ומוגזמים, ובעיקר נגועים בצביעות.

 

"הסטנדרט של ראשי ממשלה לשעבר בישראל ונשיאים לשעבר מקובע, והוא לא שונה ממה שקורה עם קלינטון, טוני בלייר או עם אחרים", הוסיף ראש הממשלה. "אנשים לא טסו בצ'רטר, הם לא נוסעים באוטובוסים, הם לא מתאכסנים באכסניות נוער. הסטנדרט שמקובל לראשי ממשלה לשעבר הוא הסטנדרט שהפעילו עליי, הוא לא שונה. כולל ההצטרפות של אשתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לינדנשטראוס. יפנה ליועץ המשפטי לממשלה?
צילום: גיל יוחנן
בנימין ושרה נתניהו. "הכל חוקי"
צילום: לע"מ
חסון. "ריבלין רצה דיון מהיר"
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. עד כאן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים