שתף קטע נבחר

 

קרבות קשים בבירת חוף השנהב: הנשיא מתבצר

המיליציות הנאמנות לנשיא הנבחר, אלאסן אואטרה, הגיעו לבירה העסקית אביג'ן ומנסות להשתלט על ארמון הנשיאות ובניין הטלוויזיה. כוחותיו של הנשיא גבאגבו מנסים למנוע את קריסת המשטר. דיווח: 80% משטח המדינה - בידי תומכיו של אואטרה

הלחימה בחוף השנהב סוגרת על הנשיא לורן גבאגבו, ומגיעה לעיר הגדולה: סוכנויות הידיעות במדינה המערב-אפריקנית דיווחו הלילה (שבת) כי לוחמים הנאמנים לנשיא הנבחר, אלאסן אואטרה, מקיפים את ארמונו הנשיאותי של גבאגבו באביג'ן. בעיר מתנהלים קרבות קשים, כשכוחות הביטחון הנאמנים לגבאגבו טוענים כי הם הודפים ניסיונות השתלטות באזור מעונו של הנשיא, באזור בניין הטלוויזיה ועל שני בסיסים צבאיים חשובים. 

 

 

גל האלימות הנוכחי, שהחל לפני יותר מ-24 שעות, הוא ההידרדרות הביטחונית הקשה ביותר מאז פרץ "משבר שני הנשיאים" בנובמבר אשתקד - דבר המעמיד את חוף השנהב על סיפה של מלחמת אזרחים חדשה. המשבר הפוליטי החל מיד עם סיום הבחירות לנשיאות, כשהנשיא גבאגבו סירב להכיר בהפסדו לאואטרה, שזכה לגיבוי מיידי הן מוועדת הבחירות המרכזית והן מהקהילה הבינלאומית והאיחוד האפריקני.

 

 

המשבר מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של חוף השנהב, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציות המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום, המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצוא הקקאו העולמי.

 

חרף הדיווחים לפיהם איבד שליטה על כ-80% משטח המדינה, גבאגבו המשיך גם בשעות הערב לעמוד בסירובו לפנות את כסאו. "האפשרות של כניעה כלל לא עומדת על הפרק. הקהילה הבינלאומית לא תכפה מנהיג על עמנו", אמר יועצו של גבאגבו, פרד אנדרסון.

 

העיר משותקת, התושבים בבתים

בינתיים באביג'ן ממשיכים להישמע הדי פיצוצים וחילופי אש, בעיקר בשכונת קוקודי הסמוכה לארמון הנשיאות עוד דווח על כנופיות חמושות הנאמנות לאואטרה, שנפרשו בנקודות אסטרטגיות בניסיון להדק את שליטתו של הנשיא הנבחר ולכתר את הארמון, הנמצא על חצי אי המוקף כמעט לגמרי בלגונה. התנועה בעיר משותקת כמעט לחלוטין ומרבית התושבים לא יוצאים מבתיהם.

 

בהודעה שפרסם אתמול אואטרה באמצעות הארגון הכלכלי של מדינות מערב אפריקה, נאמר כי "רצף האירועים האחרון הוא תוצאה ישירה של עקשנות הנשיא היוצא, מר גבאגבו, שסירב פעם אחר פעם לקריאות להעביר את כסאו לנשיא הנבחר".


כוחות משקיפים של האו"ם באביג'ן (צילום ארכיון: AP)  

 

גבאגבו, בן 65, לא נראה בפומבי מאז החל גל האלימות האחרון בחוף השנהב, אולם הוא מתבטא באמצעות מקורביו הטוענים כי הוא עדיין נמצא באביג'ן ו"יילחם עד הסוף". מקום הימצאו של גבאגבו אינו ידוע, אולם על-פי הערכות שונות הוא שוהה בבונקר שבארמונו. יצויין כי אואטרה הורה על סגירת גבולותיה הימיים והקרקעיים של חוף השנהב כדי למנוע מגבאגבו לנסות ולהימלט.

 

האם תומכי אואטרה ביצעו טבח המוני?

לפחות מיליון בני אדם נמלטו מחוף השנהב בארבעת החודשים האחרונים, במהלכן גברה מאוד האלימות מצד כוחות הביטחון הנאמנים לגבאבו בעיקר כלפי מהגרי עבודה. מניין ההרוגים הרשמי במהומות עומד על 494, אולם על-פי ההערכות המניין האמיתי גבוה בהרבה. "אנחנו לא רוצים להרוג אותו (את גבאגבו). אנחנו רוצים שהצלב האדום יבוא לפה כדי לחזות במצב ולהשקיף על הנעשה בעת שאנו עוצרים אותו", אמר אחד ממקורביו של אואטרה.

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שב וקרא הלילה לנשיא חוף השנהב להעביר את סמכויותיו לאואטרה. בשיחה עם כתבים בניירובי אמר באן כי חוף השנהב "ידעה יותר מדי שפיכות דמים". לקריאה זו הצטרפו גם ארה"ב וצרפת. במקביל, אמר סגן מזכ"ל האו"ם, פרחן חאק, כי מועצת זכויות האדם של האו"ם קיבלה "דיווחים מדאיגים" כי גם הכוחות הנאמנים לאואטרה "ביצעו הפרות קשות של זכויות אדם" בעודם מתקדם לעבר אביג'ן. לדבריו, עבירות דומות מבוצעות על בסיס יומי על-ידי תומכי גבאגבו, והן ייחקרו על-ידי האו"ם.

    

המיליציות הנאמנות לאואטרה התקדמו בארבעת ימים האחרונים לעבר אביג'ן ממערב, ממזרח וממרכז המדינה. הם השתלטו בדרך על כפרים ועיירות כמעט ללא התנגדות, וגם על הבירה הפוליטית ימוסוקרו. הצלב האדום דיווח הלילה כי באזור העיירה דוקואה שבמערב המדינה, נהרגו ונרצחו בימים האחרונים לפחות 800 בני אדם בעימותים שבטיים הקשורים ככל הנראה לתקדמות הכוחות. בינתיים, נערכו כוחותיו של גבאבו - ובהם המשמר הנשיאותי ויחידות העילית של הצבא - בכוחות גדולים והתבצרו ברחבי אביג'ן.

    

גבאגבו שולט בחוף השנהב מאז 2000. עם תום הקדנציה הראשונה שלו ב-2005, החליט לדחות את קיום הבחירות לנשיאות בחמש שנים בטענה לחוסר יציבות במדינה. הדיווחים על הנעשה במחנה גבאגבו סותרים, ולמרות הטענות כי מרבית מקורביו עדיין שומרים לו אמונים, נפוצו גם דיווחים גם על עריקה של בכירים ובהם הרמטכ"ל. לפחות 500 אזרחים זרים שלא הספיקו לצאת מחוף השנהב בהתאם להמלצות ארצותיהם, זכו למקלט בבסיס צרפתי באביג'ן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבאגבו. נמצא בבונקר?
צילום: AFP
האם המיליציות טבחו? אואטרה
צילום: AP
מומלצים