לפני פגישת פרס-אובמה: י-ם מקדמת הרחבת גילה
בצל הקיפאון במו"מ והביקורת הבינלאומית, צפויה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לאשר תוכנית שתשתרע על-פני 88 אלף מ"ר ותכיל 942 דירות בדרום גילה. "נתניהו וברקת סומכים על כך שהעולם עסוק בהפיכת משטרים", זועמים באופוזיציה העירונית
זה כבר הופך להרגל: בצל הביקורת הבינלאומית ורגע לפני נסיעתו של שמעון פרס לארצות הברית ופגישתו עם הנשיא אובמה, מקדמת עיריית ירושלים בנייה נרחבת מחוץ לקו הירוק. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תתכנס מחר (יום ב') כדי לדון בהקמת 942 יחידות דיור במורדות הדרומיים של שכונת גילה.
הדיון בוועדה לתכנון ובנייה מתקיים בתקופה מדינית מאוד רגישה מבחינתה של ישראל, בעיקר בשל הביקורת ההולכת וגוברת בקרב הקהילה הבינלאומית על כך שהממשלה אינה מקדמת יוזמה מדינית ולא מנסה למצוא פריצת דרך שתניע את המשא ומתן עם הפלסטינים.
בנייה בשכונת גילה. "מסכלים את הסיכוי להגיע לשלום" (צילום: AP)
בנוסף, מבחינתה של הקהילה הבינלאומית, שכונת גילה נחשבת לשנויה במחלוקת והרחבתה מהווה קביעת עובדות בשטח, לפני השגת הסכם עם הפלסטינים. אחת הפעמים הזכורות שעיריית ירושלים אישרה בנייה מעבר לקווי 1967 ויצרה משבר ביחסים ארצות הברית הייתה כשסגן הנשיא ג'ו ביידן ביקר בארץ במטרה לקדם את תהליך השלום. אז אישרה העירייה הקמת 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בעיר.
בדיון מחר צפויים חברי הוועדה לאשר תוכנית בנייה של 942 יחידות דיור נוספות ולהעביר אותה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של משרד הפנים, שלה הסמכות הסופית לאישורה. במסגרת התוכנית תורחב שכונת גילה לכיוון מזרח ודרום, כמעט עד לקצה גבול השיפוט המוניציפאלי של עיריית ירושלים.
על-פי המסמכים שהוגשו לוועדה, אחד מהיעדים של התוכנית הוא "חיזוק הקשרים המזרחיים של גילה באמצעות חיבור לכביש 60 (כביש המנהרות), בדרום מזרח הרובע. ממערב – התכנית מציעה ליצור קשר באמצעות 'דרכי יער', המאפשרות גם לתושבים ליהנות מהשטחים הירוקים המערביים והצפוניים".
"דרך של עימות"
לפי התוכניות, הבנייה צפויה להשתרע על פני כ-88 אלף מ"ר, כ-1,000 מתוכם מיועד למסחר, 20 אלף מטר למבני ציבור ו-3,500 מ"ר למטרות נופש וספורט. כמו כן, התוכנית כוללת גם סעיף המאפשר את הרחבת הבנייה בעתיד בכ-300 יחידות דיור נוספות."ראש הממשלה, בנימין נתניהו וראש העירייה ניר ברקת בחרו ללכת בדרך של עימות ולא בדרך של הסכמות והבנות", אמר בזעם יו"ר סיעת מרצ העירונית, יוסף (פפה) אללו, הנמנה גם על חברי הוועדה.
הוא הוסיף: "לצערי, הם סומכים על כך שהעולם עסוק היום בהפיכת משטרים במזרח התיכון וחושבים שזה הזמן להעביר 900 יחידות דיור מבלי שהעולם יגיב. הם לא מבינים שהעולם ואנחנו לא נאפשר להם להמשיך ולקבוע עובדות חד-צדדיות המסכלות את הסיכוי להגיע להסכם. היום זה הזמן יותר מתמיד לפתוח בהידברות עם הפלסטינים".
גם בעמותת עיר עמים מתחו ביקורת על התנהלות העירייה ואמרו בתגובה כי "היא שוב מנצלת את השיתוק המדיני בו לוקה הממשלה בכדי לנסות ולהכתיב מציאות גיאופוליטית מרחיקת לכת ומסוכנת בירושלים. עתידה המדיני של ירושלים הפך זה מכבר לשבוי בידי טכנוקרטים חסרי מנדט שמקרבים אותנו בהתמדה אל עבר נקודת האל
חזור".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "מדובר על תכנון בקרקע שהיא בבעלות פרטית. הבעלים הפרטיים מבקשים לקדם במקום בנייה על-פי תכנית המתאר וכפי שמאפשר להם החוק. כזכור, ירושלים אוחדה לפני למעלה מ-40 שנה ומאז לא חל כל שינוי במדיניות הבנייה. העירייה ממשיכה לקדם בנייה לערבים וליהודים כאחד על-פי תכנית המתאר".
עוד נמסר כי "בנייה חדשה בירושלים היא הכרחית להתפתחות העיר ולמתן אפשרות לצעירים ולסטודנטים לגור ולרכוש בה דירה. חשוב לציין כי הוועדה המקומית מחויבת לדון בכל תכנית המוגשת אליה על-פי קריטריונים מקצועיים בלבד וללא הבדלי דת, גזע ומין".
Read this article in English