שתף קטע נבחר

 

לוחם שנחקר על עופרת יצוקה: "הנזק כבר נעשה"

עשרות לובשי מדים נחקרו תחת אזהרה אחרי המבצע בעזה וחלקם סיפרו ל-ynet שהשם גולדסטון עלה בחדרי החקירות. "נכון שצריך לחקור, אבל ללא ספק הייתה כאן אווירה של לחץ", אמר אחד הנחקרים, שהתיק בעניינו נסגר

ישראל קוראת לבטל את דו"ח גולדסטון בעקבות מאמר החרטה שפרסם יו"ר הוועדה לחקירת מבצע "עופרת יצוקה", ריצ'רד גולדסטון, אבל עשרות חיילים ומפקדים בצה"ל חיים בתחושה של "רצון עז לחפש מתחת לסלעים". חייל שנחקר במצ"ח בעקבות המבצע סיפר ל-ynet כי "דו"ח גולדסטון נתן דחיפה חזקה מאוד לכל העסק הזה. מבחינתי, שינוי העמדה שלו לא עוזר בכלום, הנזק כבר נעשה".

 

 

עשרות חקירות מצ"ח התנהלו בשנתיים האחרונות בגין אירועי "עופרת יצוקה".

מאות לובשי מדים זומנו למתן עדות, עשרות נחקרו תחת אזהרה. אמנם רק שלושה כתבי אישום הוגשו בגין אירועי המבצע, אבל התחושה בקרב ה"חשודים" הייתה קשה. למרות שבפרקליטות הצבאית מסבירים כי כל מקרה נבדק באופן ענייני, משוכנעים החיילים כי ה"אווירה הגולדסטונית" תרמה מאוד לעניין.

 

 

"התקופה אחרי מבצע עופרת יצוקה הייתה הכי קשה בשירות שלי. פתאום אתה חשוד, מתייחסים אליך בצורה מאוד לא נעימה. זה אבסורד שמצד אחד נלחמנו שם כדי להחזיר את השקט לדרום ומצד שני, הופכים אותנו לכמעט פושעים", סיפר ל-ynet לוחם לשעבר בשריון, שנחקר במצ"ח על רקע תקרית שבה נפגעו בשוגג אזרחים כתוצאה מירי טנק. לבסוף התיק נסגר ואיש מהנחקרים לא הועמד לדין.


נגמ"ש של צה"ל ברצועת עזה (צילום: AP) 

 

"יום אחד אני מקבל טלפון שאני מוזמן לחקירה", סיפר קצין לשעבר בחטיבת הצנחנים, "בהתחלה לא הבנתי מה מדובר, וכשהגעתי דיברו איתי על אירוע במבצע. ירינו לעבר פלסטיני חשוד, אירוע שגרתי לחלוטין, היה חשד למחבל, בוצע נוהל מעצר חשוד". הקצין, שנחקר כמה פעמים, סיפר שחש מושפל. "מעולם לא הייתי בחדר חקירות, התחושה מגעילה", אמר.

 

החוקרים הזכירו את גולדסטון

מעבר לרגשות, חקירתו של הקצין ועמיתיו מנעה לעתים קידום או השפיעה על ההחלטה אם להמשיך בצבא. חיילים שהיו בחדרי החקירות, גם כאלה שזומנו לתת עדות, וטוענים כי לא פעם התבקשו להצביע על שמות חבריהם, מספרים כי שמו של השופט מדרום אפריקה עלה בפי החוקרים. "ברגע שיש חקירה, אף אחד לא נותן לך גב, אפילו המפקדים שבסך הכל תומכים, חוששים להגיד מילה", אמר.

 

הלוחם מהשריון סיפר, כי חלק מהנחקרים גם נאלצו "לשלם סכומי כסף לא מבוטלים לעורכי דין, ונשארו במשך חודשים בחוסר וודאות. נכון שצריך לחקור, אבל ללא ספק הייתה כאן אווירה, היה לחץ, שאפילו אצל החוקרים היה אפשר להרגיש את זה". החיילים שהיו בחדרי החקירות, גם אם רק למתן עדות, משוכנעים כי אלמלא נכתב דו"ח גולדסטון כפי שנכתב, היו פחות חקירות.

 

"תמיד יש ליקויים ואירועים פחות טובים, בשביל זה יש תחקיר מבצעי", הודה הקצין מהצנחנים. "לא היה מבצע עם תשתית לגיטימית מזו, וגם היה אפשר להבין רק משיחה עם המפקדים שהחיילים מבינים היטב במי צריך לפגוע ובמי לא. אם נפגע אזרח - צריך לבדוק מול החמאס למה השתמש בו בתוך מבנה ממולכד. גם בצבא שרוצה לצאת נקי וראוי ככזה שחוקר עצמו, צריך לשים גבולות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
גולדסטון בעזה
צילום: AP
הפצצה ברפיח
צילום: AP
מומלצים