שתף קטע נבחר

 

נכנס לתוקף: סוף לתנאים המקפחים של הבנקים

מתחילת אפריל מחתימים הבנקים את הלקוחות המעוניינים לפתוח חשבון על חוזים חדשים, מהם הוסרו סעיפים מקפחים רבים. זאת בעקבות פסיקת ביהמ"ש העליון שהתקבלה לפני כשנה והוטמעה בכל הבנקים המסחריים. ההוראות חלות גם על חוזים קיימים שכבר נחתמו

בשורה ללקוחות הבנקים: החל מתחילת החודש, הבנקים מחויבים להחתים את הלקוחות הפותחים חשבון עו"ש, על חוזה חדש שהותאם לפסיקת בית המשפט העליון ולהוראות בנק ישראל בעניין. כעת, מבטיחים בבנק המרכזי, החוזים החדשים יהיו הוגנים יותר.

 

 

רוב החוזים הבנקאיים הם חוזים אחידים. כלומר, חוזים שתנאיהם נקבעו מראש בידי צד אחד כדי שישמשו בהתקשרות מול לקוחות רבים. הבעיה בחוזים אלו שפעמים רבות נותן השירות מכליל בחוזה תנאים מקפחים - סעיפים חוזיים המקנים זכויות יתר לספק השירות, ביחס ללקוחותיו, שחותמים על החוזים פעמים רבות, בלית ברירה.

 

כזה הוא חוזה לניהול חשבון עו"ש עליו מחוייב לחתום לקוח המעוניין לפתוח חשבון שסעיפיו נוגעים בין היתר להלוואות, פיקדונות, מסגרות אשראי, כרטיסי חיוב, צ'קים ועוד.

 

בשנת 1997 פנה היועץ המשפטי לממשלה לבית הדין לחוזים אחידים והגיש בקשה נגד בנק לאומי בטענה כי בחוזה לניהול חשבון עו"ש, עליו הוא מחתים את הלקוחות המצטרפים לבנק, קיימים תנאים מקפחים בסעיפים רבים. מאוחר יותר הצטרף גם בנק ישראל לפנייתו של היועץ המשפטי.

 

ביוני 2004 נתן בית הדין לחוזים אחידים פסק דין, שקיבל את מרבית טענותיו של היועץ המשפטי לממשלה, והורה לבנק לתקן כשני שלישים מעשרות הסעיפים שנטען לגביהם כי הם מקפחים. לאחר מתן פסק הדין הוגש על ידי הבנק ערעור לבית המשפט העליון. היועץ המשפטי לממשלה, בשיתוף עם בנק ישראל, הגיש גם הוא ערעור על סעיפים שבית הדין קבע כי אין בהם קיפוח

 

לא מחוייבים לסעיפים הבעיתייים

לפני כשנה, בפברואר 2010, נתן בית המשפט העליון את פסק דינו בעניין. בית המשפט העליון חייב את בנק לאומי לשנות את הסעיפים המקפחים בתוך 60 יום. במקביל הודיע הפיקוח על הבנקים לבנקים המסחריים האחרים, כי בעקבות הפסיקה יהיה גם עליהם לתקן חוזים הנוהגים אצלם לפתיחת חשבון עובר ושב. בנק ישראל נתן לבנקים כשנה להיערך לשינוי, עד ל-1 באפריל 2011.

 

בפיקוח על הבנקים מסבירים כי החוזים החדשים יהיו הוגנים יותר. כך לדוגמה יבוטל סעיף המעניק לבנק זכות לבטל את מסגרת האשראי של הלקוח על פי שיקול דעתו הבלעדי של הבנק, סעיף המתיר לבנק לכבד חיובים בחריגה ממסגרת האשראי, גם כשהלקוח הורה לבנק שלא לכבד חיובים הגורמים לחריגה מהמסגרת. סעיפים המעניקים לבנק פטור מאחריות למעשים הנובעים מהוראות טלפוניות או הוראות בפקסימיליה, או מפעולות של צד שלישי וכיו"ב. סעיף המעניק לבנק פטור מאחריות בגין אבדן צ'קים. סעיף המעניק לבנק פטור מאחריות לתוצאות בגין שביתה ועוד.

 

 ומה בנוגע למי שכבר חתם על חוזה בנוסח הישן שלו?

 

על פי הוראות בנק ישראל, לסעיפים אלו אין כל תוקף והחוזים כולם כפופים לשינויים שקבע בית המשפט העליון והוחלו באופן רוחבי בכל מערכת הבנקאות. המשמעות היא שמי שחתם בעבר על חוזה, אינו מחוייב לסעיפים שנקבע כי יש לשנותם. בפיקוח על הבנקים מדגישים כי הבהרות בעניין זה הועברו לבנקים.


פורסם לראשונה 03/04/2011 20:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק ישראל: החוזים החדשים יהיו הוגנים יותר
מומלצים