שתף קטע נבחר

 

הרופאים ישבתו: "יהיה קצת רע, כדי שיהיה טוב"

במשרד הבריאות ינסו היום למנוע שביתת רופאים ראשונה ב-11 שנים, שמתוכננת מחר ולמחרתיים. "אם פואד היה שוכב במחלקה פנימית, קרוב לוודאי שהיום הוא לא היה איתנו", המחיש רופא מרדים את המצב הקשה. מנכ"ל משרד הבריאות: "אין לי ספק שראש הממשלה יתערב"

אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, הרופאים יפתחו מחר (יום ג') בשביתתם הראשונה זה 11 שנה במערכת הבריאות. לפי התכנון בשלב זה, בימים שלישי ורביעי יפעלו בתי החולים במתכונת שבת. היום אמורה להתקיים פגישה אחרונה בניסיון למנוע את הצעד הנדיר, אבל למרות הסבל הרב שייגרם, הרופאים נשמעים נחושים במאבקם מול האוצר. "בשביל שיהיה טוב, צריך להיות קצת יותר רע", אמר ל-ynet ד"ר מוטי קליין, מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים סורוקה.

 

 

במסגרת השביתה המתוכננת, בבתי החולים יבוצעו רק פעולות דחופות ומרפאות החוץ יושבתו, אך חדרי המיון, חדרי הלידה והיחידות לטיפול נמרץ יפעלו כרגיל. במקביל, יפעלו מוקדים טלפוניים לשירות הציבור ויכונסו ועדות חריגים שידונו במצבים מסכני חיים. הרופאים גם הבהירו, כי השביתה עלולה להתרחב אם יתעלמו מדרישותיהם.


ההסתדרות הרפואית מכריזה על שביתה, אמש (צילום: ירון ברנר)

 

מלבד בתי החולים, גם קופות החולים כללית ולאומית ישבתו ביום שלישי, אולם טרם הוחלט לגבי שביתה ברביעי. עם זאת, בכל אזור מגורים בארץ יהיו מרפאות פתוחות למקרי חירום. מחר יוחלט אם לחדש את הפעילות במרפאות או להמשיך בשביתה גם מחרתיים.

 

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, החליט להקדים את הפגישה בין נציגי משרד האוצר וההסתדרות הרפואית. "אני מקווה שזה יהיה משא ומתן קדחתני", הוא אמר ל-ynet. "נגמרו הטקטיקות. עכשיו יש שביתה וצריך לשבת. אני מקווה שידברו על הנושאים המטרידים באמת".


"אנשים לא מבינים עד כמה זכויותיהם נרמסות" (צילום ארכיון: אבי מועלם)

 

מנכ"ל המשרד הזהיר כי "שביתת רופאים משמעה זעזוע למשק, וצריך התגייסות של כל הדרגים על מנת לפתור את המשבר. אין ספק שההחלטות יצריכו מעורבות של דרגים ברמה גבוהה, משום שהדרישות של הרופאים הן משמעותיות. אין לי ספק שראש הממשלה יתערב בנושא".

 

"גם בלי שביתה יש סכנה לחי אדם"

"ההחלטה על שביתה היא החלטה קשה מאוד לרופא, שתפקידו לרפא", הסביר יושב ראש איגוד רופאי המדינה, ד"ר יצחק (צאקי) זיו נר, "מאוד קשה לבוא לציבור עם החלטה כזו ולומר שמיצינו את כל האפשרויות האחרות.

 אבל גם ללא שביתה יש סכנה לחיי אדם, כשבטיפול נמרץ אין מקום לחולים מונשמים ועשרות מונשמים נמצאים במחלקות פנימיות, שגם בהן חסר כוח אדם. גם כיום יש סכנה לחיי אדם במערכת הבריאות".

 

ד"ר קליין מסורוקה ציין גם הוא שהמצב היום קשה כל כך, שהשביתה לא תשנה הרבה. "אנשים היום כבר סובלים ולא מבינים עד כמה הזכויות הבסיסיות שלהם נרמסות באופן שגרתי, גם בלי שיכריזו על שביתה. אין כוונה להחמיר את מצבם של האנשים האלה, אבל בשביל שיהיה טוב, צריך להיות קצת יותר רע".

 

"גם שטייניץ ירצה חדר משלו"

סגן יושב ראש ההסתדרות הרפואית, ד"ר ישראל אייליג, הוא מרדים בכיר בסורוקה. "יש ניתוחים כמו החלפת מפרקים שאנשים ממתינים להם שנה וחצי ושנתיים, ואלו ניתוחים שיידחו" הסביר. "גם מי שמחכה לניתוח כיס מרה שבועיים וכבר נערך נפשית ולקח חופש וגייס את כל המשפחה, גם הוא ייפגע. כואב הלב, אבל ניאלץ לדחות אפילו דברים פשוטים, חולים שהתכוננו לצילומים או לבדיקות אנדוסקופיות".


"יהיה לחץ מהמשפחות, אבל אין לנו ברירה" (צילום ארכיון: אבי רוקח)

 

ד"ר אייליג ציין כי גם שרים וח"כים לא מסתפקים ברמת הרפואה הציבורית שיש כיום במדינת ישראל. "הלוא אם פואד היה שוכב במחלקה פנימית, קרוב לוודאי שהיום הוא לא היה איתנו. גם שטייניץ, אם מחר יהיה חולה ירצה חדר משלו בבית החולים".

 

הרופאים כבר נערכים לביקורת מצד החולים. "אני מניח שיהיה לחץ מאד גדול מהמשפחות, כי מדובר באנשים שממתינים חודשיים-שלושה", אמר ד"ר חיים טולדנו, כירורג בבית החולים רמב"ם, "אני בטוח שהם לא יקבלו את זה ברוח טובה, המצב כל כך קשה שאין לנו ברירה אלא לנהוג כך".

 

משרד הבריאות: לא הזמן לטקטיקת מו"מ

בהסתדרות הרופאים גיבשו תוכנית שמטרתה "להציל את מערכת הבריאות הציבורית", הכוללת בין היתר העלאת שכר הרופאים לשעה ב-50%, הוספת תקנים ומיטות אשפוז, ומתן מענקים מיוחדים לרופאים שיבחרו להתמחות ולעבוד בפריפריה, ולרופאים במקצועות שנמצאים במצוקת כוח אדם.

 

אולם הפער מהצעת האוצר גדול: המשרד מציע תוספת שכר של 18% על פני 6 שנים, כשכלל הרופאים יקבלו תוספת של אחוז אחד לשכרם בכל שנה, ותוספת נוספת של 2.3% תיועד לרופאים בפריפריה ובמקצועות נדרשים. בנוסף, דורשים באוצר שהרופאים יחתמו על שעון נוכחות, כפי שמקובל בענפי המשק - דרישה שמהווה סדין אדום בעיני הרופאים.

 

"חובה על כולנו להתכנס ולמצוא פתרון לכל הבעיות, בין השאר על-ידי פשרות", נמסר מוקדם יותר ממשרד הבריאות, "זה הזמן להידברות מרתונית ולא בנקיטת טקטיקה של משא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מקווים למו"מ קדחתני"
צילום: באדיבות דוברות רמב"ם
רוני גמזו. "נגמרו הטקטיקות"
צילום: נועם מוסקוביץ
ד"ר זיו נר. "אין מקום להנשים בטיפול נמרץ"
מומלצים