בדיון חוזר: אושרו סמכויות עוזר המבקר בביביטורס
הוועדה לביקורת המדינה הצביעה שוב על השאלה אם לתת לעוזר המבקר סמכויות מיוחדות לחקירת פרשת הנסיעות של נתניהו. בשבוע שעבר כבר העניקה לו את הסמכויות, אך יו"ר הוועדה, ח"כ חסון מקדימה, הואשם במחטף, וכונס דיון חוזר
הוועדה לביקורת המדינה אישרה בצהריים (יום ג') בדיון חוזר להעניק לנחום לוי, עוזר מבקר המדינה למאבק בשחיתות, סמכויות מיוחדות שיעמדו לו לצורך חקירת פרשת "ביביטורס", שבמסגרתה אמור המבקר לבדוק אם בנימין נתניהו קיבל מימון לא-חוקי לנסיעותיו בשנים שלפני שובו ללשכת ראש הממשלה. הוועדה הצביעה פה אחד בעד מתן הסמכויות, והתכנסה לדיון נוסף סביב הבקשה להרחיב את בדיקת המבקר, כך שתכלול נסיעות של בכירים נוספים בעשור האחרון.
הדיון בשאלת הסמכויות נערך בצהריים אחרי שבשבוע שעבר כבר החליטה הוועדה להעניק לעוזרו של המבקר את הסמכויות המדוברות. נגד היושב בראשה, ח"כ יואל חסון (קדימה), עלתה אז ביקורת נוקבת בשל העובדה שהוא הכריז על כינוס הישיבה בהתרעה קצרה, כך שהרוב המוחלט של חבריה לא נכח בה. רק שני חברי כנסת, שניהם מקדימה, נכחו באותה ישיבה. היועץ המשפטי של הכנסת קבע כי המהלך כשר, אך לבקשת חברים בוועדה כונס דיון חוזר.
בפתח הדיון היום טען היו"ר חסון כי בקיום של הדיון בשבוע שעבר בהתרעה כה קצרה פעל "בתום לב מוחלט, בלי שום כוונות זרות". הוא טען כי קיומו הדחוף של הדיון נעשה אז לבקשת המבקר: "יו"ר הכנסת הוא שהתקיל אותי. הוא זה שאמר לי לעשות את הדברים בסדר זמנים של 50 דקות".
מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אמר בדיון כי הליך מתן הסמכויות לעוזרו שמובא לאישור הוא הליך טכני: "אל תראו בסעיף הזה סעיף מהפכני מבחינת מבקר המדינה. זה דבר פשוט, יומיומי, שאדם רוצה שעובד יקבל סמכות להזמין, לחקור, לפסוק הוצאות לעדים...". הוא טען כי הסערה סביב ההחלטה הקודמת הייתה מיותרת, והסביר כי היה לחוץ לקיים את הדיון בהקדם משום שהכנסת יצאה לפגרה באותו יום.
נציב תלונות השופטים: אל תקבעו סדר יום למבקר
למרות הדברים, חברי כנסת מהליכוד לא חסכו שבטם מח"כ חסון. ח"כ אופיר אקוניס הטיח בו: "חברי הוועדה למדו על החלטתם ממהדורות הטלוויזיה ב-8 בערב. אתה, יו"ר הוועדה, יודע שוועדות מתכנסות גם בפגרה, הפגרה היא מדיוני מליאת הכנסת (ולפיכך לא הייתה סיבה לכנס את הישיבה בהקדם - ר.ס)". ח"כ יריב לוין אמר לחסון: "בעוד שבקשת המבקר באה על רקע העניינים שבהם הוא מטפל, אתה ידעת שיש קשר ישיר בין הבקשה למקרה שהתפרסם (פרשת 'ביביטורס')".
היום התייחס נציב התלונות נגד שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, לפרשה ולסמכויות המבקר בנושא. גולדברג, שכיהן כמבקר המדינה, אמר כי "לפי חוק מבקר המדינה, הממשלה או הוועדה לענייני ביקורת המדינה יכולות
לבקש מהמבקר לתת חוות דעת. לפי הפרשנות שלי, לא מדובר על ביקורת אלא על חוות דעת".
גולדברג הדגיש כי "הממשלה, הכנסת או הוועדה יכולה לבקש חוות דעת מהמבקר, אך זו אינה ביקורת. לא יעלה על הדעת שהממשלה תאמר למבקר מה סדר היום שלו. מי שצריך להחליט בנושא זה המבקר עצמו. זה לא עניין לדין בוועדה, ההחלטה היא בידיו. לא ניתן להכתיב למבקר, ולומר לו מה הנושאים שעליו לבקר". שרים בממשלת נתניהו אמרו בימים האחרונים כי אם יבדוק את נסיעות ראש הממשלה, על המבקר לבדוק את נסיעות כל הבכירים בעשור האחרון.
במימון חיצוני: 4 פעמים אושר לנתניהו לצרף את שרה
בהמשך דנה הוועדה בבקשה להרחיב את הבדיקה בעניין נסיעותיו של ראש הממשלה נתניהו, כך שתכלול את כל נסיעותיהם של נשיאים, ראשי ממשלה, שרים, סגני שרים וחברי הכנסת בעשור האחרון. היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, אמר בפתח הדיון כי יש קושי רב באישור הבקשה. היועץ המשפטי ינון הדגיש בפני חברי הוועדה כי "לא מקובל שהוועדה מגדירה למבקר את מועד הפרסום ואת תוכנו". ח"כ לוין ענה לו: "אנחנו מבקשים ממבקר המדינה להיענות לבקשה שלנו, אנחנו לא דורשים ממנו".
ינון הציג את הנתונים שיש בידי ועדת האתיקה לגבי נסיעותיו של נתניהו בעשור האחרון, ולפיהן בין 2002 ל-2005, אז כיהן כשר החוץ וכשר האוצר, הוא לא הגיש לוועדה בקשות לאישור נסיעות במימון חיצוני. בין אוגוסט 2005 לבחירתו לראש הממשלה ב-2009 הוא הגיש 18 בקשות לאישור נסיעות לחו"ל במימון גורם חיצוני, וכולן אושרו. בארבע מהפעמים, בין
2005 ל-2007, אושר לו גם לצרף לנסיעה את רעייתו במימון אותו גורם חיצוני. במקרה אחד, בינואר 2007, לא אושר לנתניהו לצרף את רעייתו במימון גורם חיצוני.
מאז ינואר 2007 ועד בחירתו לראשות הממשלה ב-2009, נסע נתניהו באישור ועדת האתיקה תשע פעמים, ובכל אותן פעמים לא ביקש אישורים מוועדת האתיקה למימון הצטרפות רעייתו בידי גורם חיצוני. ינון הדגיש כי אלה העובדות שנמצאות בידי ועדת האתיקה, והן רק תיעוד של הבקשות מטעמו - ואין בהן כדי לקבוע אם נתניהו או רעייתו נסעו במימון גורמים זרים ללא אישור.