שתף קטע נבחר

 

תביעה אחרי 50 שנה: "הבריטים סירסו ועינו"

חמישה אזרחים קנייתים, שנעצרו בחשד שהשתייכו למחתרת המאו מאו, דורשים מבריטניה התנצלות ופיצויים בגין ההתעללות ממנה סבלו הם וחבריהם בעת ההתקוממות נגד השלטון הקולוניאלי בארצם. בין האנשים שעברו עינויים - סבו של ברק אובמה: "שומרים לבנים לחצו על אשכיו באמצעות מוטות מתכת"

סירוס, התעללות מינית, עינויים, מכות. אלו ההאשמות שעומדות במרכז תביעה היסטורית שהגישו חמישה אזרחים קנייתים לבית המשפט העליון בבריטניה נגד הממשלה. החמישה, שלושה גברים ושתי נשים בשנות ה-70 וה-80 לחייהם, דורשים התנצלות ופיצוי על הטיפול שלו זכו מידי כוחות הממלכה בעת ההתקוממות נגד השלטון הקולוניאלי בקניה, שנודעה כמרד המאו מאו. משפטם צפוי להיפתח מחר (יום ה').

 

 

ה"טיימס" הבריטי דיווח אתמול כי 300 ארגזים של מסמכים המתעדים את מאמציה של בריטניה לשים קץ להתקוממות נחשפו לאחר שבית המשפט דרש מהממשלה להמציא את כל הראיות הרלבנטיות. מדובר ב-1,500 מסמכים שנעלמו מקניה ב-1963, ימים לפני ההכרזה על עצמאותה. עד כה סברו בקניה ובבריטניה שהמסמכים הושמדו.


כ-150 אלף קנייתים הוחזקו במחנות מעצר בריטיים ללא משפט (גטי אימג'ס)

 

"מסמכים הועלמו כדי למנוע מבוכה לבריטניה"

על פי ה"טיימס", מזכר מגורמים במשרד החוץ הבריטי מציין כי המסמכים הועלמו מתוך חשש שהם "עלולים להביך את ממשלת הוד מלכותה ולגרום מבוכה לאנשי משטרה, כוחות צבא, פקידי ציבור ואחרים".

במזכר שסווג כ"סודי ביותר" נכתב: "הרוב הגדול של המסמכים נוגעים ל"מצב החירום" (השם שהעניקו הבריטים להתקוממויות בשטחי האימפריה), כלומר, דו"חות וסיכומי מודיעין על ארגונים אפריקניים, פעילויות של אפריקנים, אי-שקט במחוזות וכו'... ענישה קולקטיבית, עצורים ומחנות מעצר.

 

פרקליטיהם של החמישה מקווים שזכייה במשפט תביא לתוכנית פיצויים גם לאלפי קורבנות אחרים של השלטון הקולוניאלי הבריטי. משרד החוץ הבריטי אמר כי הוא מקבל בברכה דיון פתוח בסוגייה, אך דוחה את הדרישה לפיצויים.

 

המרד עלה שוב לכותרות עם היבחרו של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית, אז התברר כי סבו נעצר בימים הראשונים של ההתקוממות והוחזק שנתיים בכלא שמור. על פי ה"דייל מיילי" הבריטי, קרוביו של הסב, חוסיין אוניינגו אובמה, טענו שהוא עונה והולקה מדי בוקר וערב עד שהודה. אשתו השלישית, שרה אוניינגו, סיפרה ששומרים לבנים לחצו על אשכיו באמצעות מוטות מתכת ונעצו סיכות בציפורניו ובישבנו. מעורבתו האמיתית במרד מעולם לא נתבררה.


התובעים. עוה"ד מקווים כי החלטה תפרוץ דרך לאלפי אחרים (גטי אימג'ס)

 

תיאורים אלה עולים בקנה אחד עם טענותיהם של חמשת התובעים. הם מתארים "הלקאות, מכות, סירוס והתעללות מינית בגברים ונשים". לטענתם, במקרים רבים ההתעללות הקשה גרמה למותם של העצורים. נדיקו מוטוויווה מוטואה היה בן 24 כשלטענתו סורס על ידי כוחות בריטיים ב-1957. במסמך שהוגש לבית המשפט ופרטיו דווחו ב"דיילי מייל", הוא מתאר כי לאחר הסירוס לא זכה לטיפול רפואי עד שהכלא נכבש על ידי אנשי מאו מאו.

 

נתלה ברגליו מגג בקתה והוכה 30 דקות

אחת התובעות טוענת כי התעללו בה מינית באמצעות בקבוקים מלאים במים חמים. תובע אחר, וואמבוגו ווה ניינגי, אמר כי נתלה ברגליו מגג בקתה והוכה במשך 30 דקות, בעוד מעניו שופכים מים קרים על פניו ולתוך פיו כדי להקשות עליו את הנשימה.  

 

מרד המאו מאו היה התקוממות מזוינת של בני קיקויו (הקבוצה האתנית הגדולה בקניה אז) הן נגד השלטון הקולוניאלי הבריטי והמתיישבים הלבנים, והן נגד אפריקנים שאותם ראו כבוגדים או כמשתפי פעולה. בניגוד לארגונים פוליטיים אחרים בקניה באותה תקופה, תנועה זו התארגנה למאבק אלים.


שוטר קנייתי שככל הנראה נרצח על ידי לוחמי מאו מאו (צילום: גטי אימג'ס)

 

עם זאת, הבריטים התקשו להבדיל בין תנועות פוליטיות שונות בשנים 1948-1952 וזיהו את כולן עם המאו-מאו. השלטון הקולוניאלי הגיב בדיכוי מהיר, הכריז על מצב חירום ועצר מאות תושבים, בהם גם פעילים בהנהגה הפוליטית הלא-אלימה, כמו ג'ומו קניאטה, לימים נשיאה הראשון של קניה. אולם הלוחמים כמעט ולא נפגעו, התארגנו בקבוצות גרילה והמשיכו ברצח אפריקנים ובהצתת חוות של מתיישבים לבנים.

 

המדיניות הבריטית - ענישה קולקטיבית

בנובמבר 1952, בתגובה לרצח הראשון של אירופאי בידי המאו מאו, עצרו הבריטים 4,324 בני אדם, פינו כפר שלם מיושביו ושרפו אותו. מ-1953 נקטו הבריטים מדיניות מוצהרת של ענישה קולקטיבית.

בנוסף, ארגנו הבריטים משתפי פעולה רשמיים, "לויאליסטים" אפריקנים, למסגרת של "משמר אזרחי" שנאבק במורדים. ב-1956 הצליחו הבריטים ללכוד את מנהיג המרד דדן קימתי והוציאו אותו להורג. בכך בא המרד לקצו, אך קבוצות לוחמים קטנות נותרו ביערות עד לעצמאות ב-1963.

 

אנשי המאו-מאו הרגו לפחות 1,800 אפריקנים, 200 אנשי ביטחון בריטים ו-32 מתיישבים לבנים. למעלה מאלף בני אדם הוצאו להורג בידי הבריטים. קיימות הערכות שונות לגבי סך כל הקנייתים שנהרגו במהלך הסכסוך, שנעות בין 12 אלף ל-50 אלף בני אדם. היסטוריונים סבורים כי כ-150 אלף חשודים בחברות בתנועת המאו מאו הוחזקו במחנות מעצר בריטיים, ללא משפט, בשנים 1952-1960. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פשיטה לילית בריטית בחיפוש אחר מורדים
צילום: Getty images imagbank
אחד ממנהיגיו הבולטים של המרד, דדן קימתי, הוצא להורג
צילום: Getty Images Imagebank
אובמה. סבו עונה והוחזק שנתיים בכלא שמור
צילום: AFP
מומלצים