שתף קטע נבחר

 

פגעי מזג האוויר: הקישון זוהם בדלק מבתי זיקוק

מיכל ובו 45 אלף קוב מים עם שמנים ודלקים רוקן לנחל. צוותים של בתי הזיקוק פרשו בנחל מערכות חסימה וספיגה, כדי לנסות לצמצם את הנזק. המשרד להגנת הסביבה: לא נעבור על כך בשתיקה

הגשמים העזים שירדו באזור חיפה והצפון בימים האחרונים גרמו, בדרך עקיפה, לזיהום: ל-ynet נודע היום (ד') כי כמויות המים הביאו להצפת מיכלי הסערה בבתי הזיקוק. תכולת המיכלים, כ-45 אלף קוב של מים המכילים שמנים ודלקים - רוקנה לנחל הקישון וגרמה לזיהום.

 

מיכלי הסערה, מיועדים לקלוט את המים שזורמים בשטח המפעלים. למיכלים נכנסים גם שמנים, שאריות דלקים וחומרים המצויים בשטח. בדרך כלל, אמורים הנוזלים הללו לעבור טיפול במתקן טיהור השפכים של בתי הזיקוק. עם זאת, באירועי מזג אוויר קיצוניים, דוגמת הגשמים האחרונים, מתמלאים המיכלים ועולים על גדותיהם. במקרים כאלה, נאלצים בבתי הזיקוק לרוקן אותם ישירות, ללא כל טיפול, לאפיק הנחל.


החסם ליד גשר ההסתדרות (צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון)

 

בעקבות הכמויות שהוזרמו לקישון הוזעקה הלילה פקחית זיהום ים של המשרד להגנת הסביבה. כמו כן הגיעו למקום צוותים של בתי הזיקוק, שפרשו בנחל מערכת חסימה וספיגה, שמטרתה לצמצם את הנזק. החסמים הוצבו בגשר ההסתדרות, בגשר הרכבת ובגשר יוליוס סימון. כמו כן נערכה שאיבה של שכבת השמן וכך צומצם הנזק לנחל. ברשות נחל הקישון אמרו כי לבקשתם, נדרשו בתי הזיקוק להפעיל נוהל חירום.  

 

להערכת גורמים ברשות נחל הקישון, לא מדובר באירוע זיהום גדול, כפי שאירע בינואר 2010, אז רוקנו מיכלי הסערה לאפיק הנחל והותירו שאריות רבות של דלקים ושמנים על פני המים. עם זאת, גורמים ברשות נחל הקישון הדגישו כי כל אירוע כזה פוגע במערכת האקולוגית של הנחל.

 

משקמים?

בשנים האחרונות החלו להתקדם במרץ מאמצי השיקום של נחל הקישון. במסגרת המאמצים גובשה תוכנית מימון, בה נטלו חלק המשרד להגנת הסביבה, הרשויות המקומיות והמפעלים. פרויקט זה כולל לא רק את שיקומו האקולוגי של הנחל וסביבתו, אלא גם פרויקט מורכב לניקוי קרקעיתו משאריות הבוצה המזהמת. בהמשך אזור הנחל אמור להפוך לפארק וריאה ירוקה שישרתו את תושבי האזור.

 

עם זאת, לאחרונה נחשף ב-ynet דו"ח שגובש ברשות נחל הקישון, ממנו עולה כי הנחל סובל מזיהומים חוזרים ונשנים, בשל תקלות תכופות במערכות טיהור השפכים האזוריות. בדו"ח נכתב, כי בין השנים 2007-2010 אירעו בנחל למעלה מ-50 זיהומי שפכים, חלקם זיהומים קשים.

 

מהדו"ח עולה, כי בעוד הרשויות מרסנות ומפקחות על הזיהום ממפעלי התעשייה - סופג הנחל זיהומים שמסתכמים בעשרות אלפי קוב של שפכים, שזרמו במשך השנים לאפיק הנחל. התוצאה: מגוון של חומרים מזהמים ואירועים רבים של תמותות דגים בקישון, הביאו לפגיעה במערכת האקולוגית.

 

במשרד להגנת הסביבה הבהירו בשיחה עם ynet, כי בתי הזיקוק חרגו מהיתרי ההזרמה שניתנו להם וכי הם לא נערכו בהתאם לכמויות המים. רני עמיר, ראש אגף ים וחופים במשרד, אמר: "מבחינתנו נעברה פה עבירה. אנחנו לא נעבור על כך בשתיקה. האפשרויות שעומדות לרשותינו הן או פתיחת חקירה או הטלת קנס כספי. נחליט על כך בימים הקרובים". הוא הוסיף כי "בשטח מפעלי בתי הזיקוק ישנם שטחי אגירה עצומים, וניתן היה להיערך עם מאגרי החירום. לא היתה סיבה להגיע למצב שמיכלי הסערה מלאים ונשפכים לנחל".

 

מבתי הזיקוק נמסר בתגובה: "בשל הגשמים העזים הוגלשו מי גשמים היורדים במתחם ונצברים במיכלי הסערה של בז"ן לנחל הקישון. יש לציין כי בבז"ן מערכת אדירה לאיסוף מי נגר עילי (כ 45 אלף קוב) שנבנה בהתאם להנחיות הרשויות וכי אין מדובר

 בשפכים. ההגלשה נעשתה בידיעת הגורמים המוסמכים תוף שבזן פורסת מערכת של חסמים בנחל ומפעילה מערכת של שאיבה".

 

מנכל"ית רשות נחל הקישון, שרון נסים אמרה: "אנו סבורים כי יש להיערך באופן המיטבי לאירועי חירום מסוג זה. אנו דורשים להגדיל לאלתר את נפח אוגר החירום ולהצטייד במערכות שאיבה מספקות להחזרת הנגר העילי המתאסף בתעלות ניקוז במפעל, על מנת למנוע גלישתם לנחל קישון ולהחזירם למכלי איסוף בטיפול בשפכים". היא הוסיפה, כי בשל הזיהום פעל הפקח אלון בן מאיר במקום במשך הלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החסמים בנחל הקישון
צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון
מומלצים