"הגבלת שכר הבכירים? עוד יגבילו את היאכטות"
יו"ר פורמולה ויז'ן דני גולדשטיין נגד ההצעה להגביל את שכר הבכירים: "יצרו דיבר דתי חדש: לא תשלם למנכ"ל יותר מפי 22 מהחמור אשר עומד בשערך", אמר גולדשטיין בוועידת המרכז הישראלי לניהול. עו"ד רם כספי הוסיף: "אף אחד לא כופה על מישהו להחזיק מניות של אף אחד"
מנותקים מהשטח? התנגדות חריפה להגבלת שכר הבכירים נשמעה היום (ד') מפי בכירים במשק בוועידת המרכז הישראלי לניהול המתקיימת ברמת גן. בעוד שיו"ר חברת ההיי-טק פורמולה ויז'ן, דני גולדשטיין, הגדיר את המאבק להגבלת השכר "לא תשלם למנכ"ל יותר מפי 22 מהחמור אשר עומד בשערך", אמר עו"ד רם כספי כי ההצעה לתת לאסיפת בעלי המניות להחליט על שכר המנכ"ל היא "רעיון קיצוני שקיים רק בשבדיה".
"יש לטפל בפערים במשק הישראלי", אמר גולדשטיין, "אני נגד פערים, אבל הגבלת שכר בחברות פרטיות היא טיפול שגוי ופופוליסטי. גם אמנים, שחקני כדורגל או כוכבי טלוויזיה מצטיינים מקבלים סכומים לא פרופורציונליים לאנשים אחרים, אפילו בתחומם, אבל אף אחד לא מדבר על זה שזה לא בסדר.
"צדק חברתי והקטנת פערים צריכים לטפל במאסות, לא בפרטים. הגבלת שכר היא שוויוניות עקומה, לא רצינית. זה כמו שלא יעזור לתת מענקים ענקיים ל-100 עניים. כמה מנכ"לים שגרים באקירוב לא יוצרים את הפערים במשק, אלא מאסות של עשירים מול מאסות של עניים. המנכ"ל לפחות עובד, הוא לא מישהו שיושב על נכס בלי מעש.
"הגבלת השכר לא תעזור למדינה ולחברה, כי מנכ"ל שיקבל פחות שכר ישלם פחות מס והכסף יישאר בקופת החברה ששיעור המס שלה נמוך מזה של המנכ"ל עצמו. אז איפה השוויוניות? זאת שוויוניות מקולקלת. שכר המנכ"ל הוא עסקה שהחברה עושה. אני קונה משרדים וקונה מנכ"ל, והמדינה לא צריכה להיכנס לעניין הזה.
"הם יצרו דיבר דתי חדש: לא תשלם למנכ"ל יותר מפי 22 מהחמור אשר עומד בשערך. לכל חוק שאומר לקחת מהעשירים תהיה הצלחה. אבל אחר כך יגידו גם: 'תגבילו להם את מספר הדירות, ואת מספר היאכטות', ובסוף זה יהיה כמו כמה כלכלות שלא ממש הצליחו - הכלכלות הקומוניסטיות.
"מצחיק שאני אומר את זה, כי כבעל שליטה אני לא אוהב לשלם משכורות גבוהות, אפילו למנהלים. זה לא אומר שהשכר שמשלמים לכל המנהלים בארץ הוא ראוי ושלא צריך לשנות, אבל הפיתרון לבעיית שכר המנהל הוא באחריות בעלי המניות והם אלה שצריכים להפעיל את הלחץ. אם חברה מתגמלת יותר מדי בצורה בזבזנית, אל תשקיעו בה".
גולדשטיין אמר ל-ynet לאחר נאומו כי הוא מסכים עם חלק מהביקורת על שכר המנהלים בפועל. לדבריו, "יש חברות, דווקא לא הכי גדולות, שיש בהן מצב אבסורדי שהמנכ"ל מקבל 20% מהרווח של החברה. הפיתרון הוא לחץ תקשורתי שימנע תופעות כאלה".
איך אתה קובע את שכר המנהלים שלך?
"אני דאגתי לכך שכמעט כל השכר של מתי גוטמן, מנכ"ל מטריקס, למשל, יהיה מבוסס על הרווח של החברה וצמוד באופן מתמטי וישיר לביצועים שלה, ולכן הוא דואג לכך".
"רעיון פופוליסטי ללא אח ורע בעולם המערבי"
גם עו"ד כספי הביע התנגדות חריפה להגבלת שכר: "אף אחד לא כופה על מישהו להחזיק מניות של אף אחד", אמר, "אם חברה משתוללת - ויש כאלה שמשתוללות עם השכר - מי מפריע לכם למכור מניות שלה, להחרים אותה, לבעוט בה ולהוריד את הערך שלה.
"הרעיון הפופוליסטי להגביל שכר הוא ללא אח ורע בעולם המערבי. מה קרה? אלה חברות פרטיות. מי שלא מוצא חן בעיניו, שימכור ויקנה חברה אחרת. איזה התקפות מכוערות היו על יעקב נאמן. אמרו שהוא מייצג את הטייקונים. מה זה טייקונים? בעלי הנכסים, בעלי החובות,, או בעלי כלי התקשורת שעושים לטייקונים אחרים את המוות. אני מקווה שנאמן יעמוד בלחץ של התקשורת ולא בלחץ של מי שאתם קוראים, איך אתם קוראים להם? בעלי ההון. כי התקשורת היא יותר חזקה מבעלי ההון".
כספי הדגיש כי הוא מתנגד גם לא רק להגבלת השכר בחוק אלא גם להצעה מתונה יותר: לתת לאסיפת בעלי המניות להחליט על גובה שכר המנכ"ל. לדברי כספי: "גם זה רעיון קיצוני שקיים רק בשבדיה. בשביל זה בדיוק יש דירקטוריון והוא צריך להחליט. לבעלי מניות המיעוט יש כלים להגביל את שכר המנהלים והמלצות נאמן מחזקים אותם. אבל צריך גם לזכור שלא תמיד המיעוט צודק. בעלי מניות המיעוט פועלים מתוך פחד מועדות חקירה. הרי אף ועדת חקירה לא חקרה מישהו שהצביע נגד משהו, אז הם תמיד מצביעים נגד. כיום לא משתלם להיות בעל שליטה בחברה. מה יוצא למישהו מזה שהוא בעל שליטה?".
ח"כ אורון: זה מה שגרם למשבר הכלכלי בארה"ב
ח"כ חיים אורון (מרצ), שנאם באותו האירוע, אמר כי הפתרון למשכורת המנהלים המנופחות איננו הגבלה בחקיקה אלא מיסוי.
לדברי אורון,"הבעיה עם המשכורות המטורפות היא שאין להם קשר לביצועים. אם שכר המנהלים עלה ב-17% המשק פתאום כולו מתנהל יותר טוב? אם בנק לאומי משלם למנהל 100 אלף שקל, יותר, לדוגמא, מבנק מזרחי, זה בא לידי ביטוי בתוצאות? הרי אם היו תופעות כאלה בקרב העובדים הייתם (המנהלים- ת.ג) מיד מגבילים את השכר וטוענים שהשיטה בזבזנית ולא יעילה.
"כחבר קיבוץ אני יודע היטב כמה גרוע עלול להיות ניתוק בין תגמול לביצוע. הרי זה מה שגרם למשבר הכלכלי בארה"ב. אל תגידו שאין מה לעשות ושזה סתם פופוליזם שמטרתו לקחת מהעשירים, כי המדינה כבר 20 שנה כבר מורידה את המס שמשלמים העשירים, ודופקת בכך את העניים. יש הרבה מדינות שבהן יש דרגת מס מיוחדת למשכורות ענק ושהן גם לא מוכרות כהוצאה לצרכי מס. עכשיו תתחילו להגיד על התרגילים הפיננסיים שהם יעשו כדי לא לשלם את המס. אבל אותו הדבר אפשר להגיד על העלאת תשלום על המים או כל מס אחר".