שתף קטע נבחר

קצין בכיר: "פרקליטת המחוז שקרנית, תופרת תיקים"

חקירה במח"ש הובילה למשבר חריף ביחסים בין המשטרה לפרקליטות. "פרקליטת המחוז משקרת", טען קצין בכיר שנחקר לאחר שמקורות משטרתיים הבריחו לישראל סמים מתחת לאף של השוטרים. הפרשה הותרה לפרסום לבקשת ynet וידיעות אחרונות

האשמות קשות של המשטרה נגד הפרקליטות: לבקשת ynet וידיעות אחרונות, התיר היום (ד') בית המשפט העליון לפרסם חלק מפרטי פרשה, שחשפה קרע עמוק בין המשטרה לפרקליטות. הפרשה, במסגרתה חשפה המשטרה הברחה של עשרות קילוגרמים של סם, נגמרה בהאשמות חסרות תקדים של קצין משטרה בכיר נגד פרקליטת מחוז, שטענה שלא הועברו אליה חומרים על הפעלת המקורות, שהבריחו את הסם. "היא מנסה לתפור לי תיקים. לטעמי היא שקרנית", אמר הקצין הבכיר ביחידה שתפסה את הסם, והסתבכה בחקירת מח"ש.

 

לדברי אותו קצין, "כל החומר המודיעיני ניתן לאחד הפרקליטים... מבחינתה זה לשים מכשול בפני עיוור. זו הולכת שולל". הפרשה התפוצצה לפני כמה שנים, כאשר המשטרה שמה יד על כמה עשרות קילוגרמים של סם מסוכן שהוברח לארץ על-ידי שני יעדים מודיעיניים משטרתיים. התקשורת עודכנה בפרטי המקרה והסמים סודרו בערימות פוטוגניות לעיני המצלמות. אלא שזו הפעם האחרונה שבה למשטרה הייתה הזדמנות להתגאות בהצלחה.

 

  

המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) פתחה בחקירה, לאחר שעלה חשד כי השוטרים, שהפעילו את המקורות איפשרו להם להבריח סמים לישראל: את הסם באיכות הטובה לקחו המקורות לעצמם, ובסמים באיכות הנחותה השתמשו כדי לתפוס את הבלדר. אחד המקורות העביר את הסמים לישראל והודיע למשטרה היכן הסתיר אותם. המשטרה תפסה את המשלוח, ולעתים גם שמה יד על הבלדר.


 

הבריחו סמים לישראל - והודיעו למשטרה (צילום ארכיון: רויטרס)

 

הסידור הזה עבד היטב זמן מה, אבל המקורות לא היו כל כך תמימים. ברגע שהבינו שהמשטרה למעשה מאפשרת להם להבריח לארץ סמים באופן חופשי, הם השאירו למשטרה סמים באיכות נמוכה - ואת היתר, שהיה באיכות גבוהה, הסתירו מהמשטרה. במשטרה עלו על תרגיל העוקץ, ורק אז עצרו את השניים. העונש שקיבלו ועוד פרטים רבים על הפרשה, ביניהם המחוז בו אירעה, עדיין אסורים לפרסום.

 

לחקירת מח"ש זומנו בין היתר קצינים בכירים ומוכרים בימ"ר, אשר כל תפקידם הוא למנוע הברחות סמים. בחקירה עלה חשד כי השוטרים לא הציבו תצפיות על הברחות הסמים היזומות, כנדרש, ורק בהברחה האחרונה שבה נעצרו המקורות, הוצבה תצפית. עם זאת, לבסוף נקבע כי לא נפל שום פגם בהתנהלות המשטרה בפרשה כולה.

 

"הפרקליטה מנסה לתפור תיקים" 

הקצינים זעמו וחשו מושפלים מהחקירה. הם הכחישו את החשדות שיוחסו להם. מפקד הימ"ר אף השמיע טענות קשות נגד פרקליטת המחוז. כאשר נשאל לגבי העברת חומר מודיעיני לפרקליטות, הנוגע להפעלת המקורות.

 

החוקר אמר לו כי "היו חומרים רלבנטיים רבים שנמצאים אצלנו שלא נמסרו. במצב כזה אחד משניים - או שפקודיך לא מוסרים לך את האינפורמציה ומשקרים לך באשר לחומרים אלה, או שאתה מגבה אותם ומעלים חומרים חיוניים מהפרקליטות. איזו אפשרות במקרה זה?". הקצין השיב כי "יש עוד אפשרות וזה שהפרקליטה משקרת. והיא משקרת".

 

מפקד הימ"ר טען בחקירתו כי התרשם מהאמינות של המקור - עד לשלב מסויים. "הייתה ישיבה במודיעין", סיפר הקצין, "ויצאנו עם יותר מתחושה שהמקור עובד עלינו ואז הולכים לפרקליטות ומספרים להם בדיוק מה היה, לאן הגענו".

 

בתמורה לשיתוף הפעולה של השניים, המשטרה פעלה לסגור תיק שהתנהל בבית משפט מחוזי נגד אחד מהם בגין סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה. סנגוריהם של הנאשמים ביקשו במהלך משפטם לבטל את צו איסור הפרסום ולפתוח את דלתות הדיון, אך הפרקליטות התנגדה נחרצות.


התיק במח"ש נסגר מחוסר אשמה (צילום: אוהד צויגנברג)

 

נציגי הפרקליטות טענו כי הם מבקשים לשמור על חיי הנאשמים וכן מעוניינים למנוע מלהרתיע עדים להעיד. הסנגורים טענו לעומת זאת כי הפרשה כורכת בחובה התנהלות פגומה של אנשי משטרה, אשר הפעילו את השניים באופן בלתי כשר ואף נחקרו בעניין במח"ש. 

 

בית משפט החליט לקבל את בקשת הסנגורים להתיר לפרסום את הפרשה, תוך טשטוש זהותם של הנאשמים, אך נעתר לבקשת הפרקליטות לעכב את ביצוע ההחלטה. תחת האיום כי הפרשה - יחד עם כל הפרטים אודות הפעלת המקורות הלקויה של המשטרה - תתפרסם בתקשורת, הגיעו הצדדים להסדר טיעון, שבמסגרתו תוקן כתב האישום והשניים הורשעו בעשיית עסקה בסם, עבירה חמורה הרבה פחות מסחר בסמים.

 

בפרקליטות הסכימו כי על השניים ייגזר עונש של מספר לא רב של שנים, עונש מגוחך יחסית לכמות הסמים שהבריחו. הסיבה הרשמית, לדברי הפרקליטות, היא "בעיות חיסיון". השופט שגזר את דינם של השניים כתב כי "כתב האישום המתוקן לא ציין את כמות הסם המעורבת בעסקת הסמים, ובהיעדר נתון כלשהו עליו לא ניתן להעריך מהו העונש שראוי היה להטיל על הנאשמים אלמלא הסדר הטיעון".

 

הפרקליטות: ההסדר - למען ביטחון המדינה 

במקביל, נגד אחד המקורות המשיך להתנהל התיק, שבמשטרה הבטיחו לכאורה לסגור. בית המשפט כבר הרשיע אותו, אולם סנגוריו של אותו מקור נפגשו עם הפרקליטות, ככל הנראה בניסיון להגיע להסדר טיעון בנוגע לעונשו, כדי להימנע מהבאת עדים מהמשטרה לצורך הטיעונים לעונש - אז עלולה לעלות סוגיית הפעלת המקורות.

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "בעקבות חשדות הנוגעים לשיתוף פעולה של שוטרים

עם מקורות משטרתיים בביצוע עבירות פליליות נפתחה חקירת מח"ש. עם סיום החקירה הוחלט לסגור את התיק מחוסר אשמה". הסדר הטיעון עם הנאשמים נועד, לטענת הפרקליטות, "למנוע פרסומם של חומרי חקירה סודיים, הן כאלה הנוגעים להפעלת אותם מקורות וזהותם והן בנוגע לחומרים מודיעיניים אחרים, רגישים ביותר, שחשיפתם עלולה לפגוע בביטחון המדינה".

  

על הדברים הקשים שאמר מפקד הימ"ר על פרקליטת המחוז אמרו בפרקליטות כי "הפרקליטה לא התערבה בפתיחת החקירה וממילא לא נעשה כל ניסיון לתפור תיק למאן דהוא. יש להצטער על הדברים, אם נאמרו". במשטרה סירבו להגיב לכתבה.

 

את מערכות ynet וידיעות אחרונות ייצגו עורכי הדין פז מוזר ורינת מודיאנו ממשרד ליבליך-מוזר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
המבריחים קיבלו עונש קל (אילוסטרציה)
צילום: אלי אלגרט
עו"ד צבי אבנון, המייצג את אחד הנאשמים
צילום: עדי כהן
מומלצים