לא רק באוניברסיטה: תקציבי מחקר גם למכללות
אנשי סגל במכללות הציבוריות יזכו לראשונה בתקציבי מחקר מהמדינה, בזכות הסכם חדש עם האוצר. במכללות מברכים: "האוניברסיטאות פחדו שנפגע בהגמוניה שלהן, אך אנחנו לא ויתרנו וניהלנו מאבק עיקש"
מימון ממשלתי למחקרים - מעתה גם במכללות הציבוריות. הסכם תקדימי שנחתם בין משרד האוצר לנציגי המכללות יאפשר לאנשי הסגל בהן לזכות לראשונה בתקציבי מחקר, שעד כה היו שמורים לסגל האוניברסיטאי בלבד. המכללות שביקשו לקדם את פעילותן האקדמית נאלצו להשיג מימון חיצוני מנדבנים ומגופים אחרים.
פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הועדה לתכנון ותקצוב שאחראית על חלוקת תקציב המדינה בין המוסדות האקדמיים, הכריז על ההסכם ביום חמישי בכנס של המועצה להשכלה גבוהה. לדבריו, הסכם הטיוטה שנחתם הועבר לאישורם של כל הגורמים וצפוי להיחתם באופן רשמי מיד לאחר חג הפסח.
"אני בטוח שהיום הזה ייזכר כתפנית בהתפתחות המכללות, כי לא ייתכן שיהיה מצב שבו יאמרו לאיש אקדמיה שהוא לא רשאי לעסוק במחקר", ציין פרופ' טרכטנברג. "ההפך הוא הנכון, אנו חייבים לעודד את הנושא ולאפשר לכל חוקר ואיש סגל אקדמי לנצל את הפוטנציאל הטמון בו. רק כך נוכל לממש את ההון האנושי הטמון בהשכלה הגבוהה". גם שר החינוך גדעון סער, המשמש יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, התייחס לנושא וכינה זאת "הסכם חשוב לאקדמיה בישראל", המהווה חלק מהתוכנית הרב-שנתית להגברת המצוינות והנגישות להשכלה הגבוהה.
יו"ר ועד ראשי המכללות האקדמיות, פרופ' עליזה שנהר, בירכה על היוזמה: "הדיאלוג הבונה בין הנהלות המכללות, המועצה להשכלה גבוהה והאוצר, הוביל לטיוטת הסכם המקדם את המכללות הציבוריות ומכיר בפעילות המחקרית המגוונת של חברי הסגל האקדמי בהן. ההסכם נותן מענה למציאות החדשה ולצרכים של המכללות, שהשתנו מאז הקמתן בראשית שנות ה-90".
גורם באקדמיה המעורה בנושא, חיזק את הטענה כי מדובר בתפנית היסטורית. לדבריו, מיד עם היווסדותן של המכללות קם קול זעקה באוניברסיטאות שהתנגדו לכך שהמכללות יתחרו עמן על תקציבי מחקר ויפגעו בהתפתחותן. "האוניברסיטאות פחדו שנפגע בהגמוניה שלהן על תקציבי המחקר, אך אנחנו לא ויתרנו וניהלנו מאבק עיקש בנושא", ציין. "אני שמח שגם באוצר הבינו שבמציאות הישראלית לא ניתן לדבר על השכלה גבוהה מבלי לתת ביטוי ותקציבי מחקר גם למכללות".
לצד זאת, הבהיר הגורם, אין לאוניברסיטאות סיבה לחשוש למעמדן, שכן על אף ההסכם המתגבש, עדיין עיקר תקציבי המחקר והתשתיות יוקצו לאוניברסיטאות מתוקף היותן מובילות המחקר בישראל, ואילו המכללות ימשיכו להתמקד בהוראה, שהיא תפקידן העיקרי.