מטיף לרודנים, רודה בעצירים. צביעות נוסח אובמה
בטרם נבחר לנשיא הבטיח המועמד מאילינוי לסגור את הכלא בגואנטנמו, בו מתעללים בחשודים בטרור. השבוע הודיע אובמה כי משפטיהם של מתכנני 11 בספטמבר לא ייערכו בניו יורק אלא בכלא הצבאי באי קובה. ככה זה כשאינטרסים גוברים על ערכים. לקדאפי הוא העיר, אבל מעדיף לשתוק בנושא סגירת "גיטמו"
בימים שבהם מטיף הממשל האמריקני לרודנים במזרח התיכון שלא לפגוע בזכויות האזרחיות הבסיסיות של אזרחי ארצם, הודיע שר המשפטים אריק הולדר על החלטת ארצות הברית לא לשפוט את עצורי כלא גואנטנמו בבית משפט פדרלי פתוח -אלא בבית משפט צבאי במתקן הכליאה באי קובה. לא מפתיע אם כן שתושבי מדינות ערב, שמנסים לזכות בחירותם בביתם ועיניהם נשואות לפסל החירות האמריקני שבדרום למנהטן, תופשים את המהלך של וושינגטון כצביעות.
- אי סגירת גואנטנמו - צביעות אמריקנית? מדברים על זה בפייסבוק של ynet
מאז נפתח בתחילת המאה ה-21, ראו הערבים והמוסלמים בעולם את כלא גואנטנמו - המכונה בקיצור החביב "גיטמו" - סמל לאימפריאליזם אמריקני כובש של שתי מדינות מוסלמיות. הם גם ראו בו סמל שאליו הובאו חשודים בטרור מכל רחבי העולם לאחר שנחטפו. כתבי אישום לא הוגשו נגד עצורים אלה ולמשפט הם לא הובאו ולעתים לא נמסר בכלל לאן הם נחטפו.
הפך את בסיס חיל הים האמריקני באי קובה למתקן כליאה. בוש (צילום: AFP)
ואם זה לא מספיק, בעולם המוסלמי-ערבי גם לא רואים בעין יפה את השיטות בהן משתמשים האמריקנים כדי להוציא מידע מחשודים בטרור - הפעלת לחץ על עצירים דרך התעללות בהם. אחת השיטות הידועות לשמצה שזכתה לביקורת נוקבת היא הדמיית טביעה של נחקרים.
עדיין "פצצות מתקתקות" בגואנטנמו?
בשנת 2002, הפך הנשיא ג'ורג' בוש את בסיס חיל הים האמריקני השוכן במפרץ גואנטנמו באי קובה למקום משכנם של אלפי עצורים החשודים בטרור שהובאו תחילה מאפגניסטן ואחר כך מעיראק.
ממשל בוש ניסה להגן על שיטות החקירה המופעלות בגואנטנמו וטען שמדובר בהפעלת לחץ חוקי על עצורים כדי לחלץ מהם מידע חיוני על "פצצות מתקתקות".
דברים אלה היו נכונים אולי בחודשים שלאחר פיגועי ה-11 בספטמבר במגדלי התאומים בניו יורק ובפנטגון בוושינגטון, אלא שבינתים גם השנים "תקתקו" להן ועולם (אמריקני בעיקר) כמנהגו נוהג.
התנגדותו למלחמה בעיראק היא שהעניקה לסנאטור הצעיר מאילינוי, ברק אובמה שמו, את מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. אובמה גבר בפריימריז על הגברת הראשונה לשעבר והסנאטורית מניו יורק הילרי קלינטון, שהצביעה בסנאט בעד היציאה למלחמה. את הכרטיס לבית הלבן קיבל אובמה בעיקר בשל המשבר הכלכלי והכלכלה הקורסת של ארצו.
אף מדינה זרה לא רוצה לקלוט את עצורי המתקן. גואנטנמו (צילום: AP)
סגירת "גיטמו" היתה הבטחת הבחירות המשמעותית ביותר של אובמה. באופן שלא משתמע לשני פנים, הוא הבטיח לסגור את הכלא הידוע לשמצה מיד עם כניסתו לבית הלבן. חד וחלק.
אובמה בחר: ביטחון לאומי על פני זכויות אדם
אך ביום שני האחרון - בו הודיע אובמה על ריצה לכהונה שנייה בבית הלבן - הודיע שר המשפטים הולדר כי חמישה נאשמים בטרור ובתכנון פיגועי ה-11 בספטמבר, יעמדו לדין בבית משפט צבאי בגואנטנמו ולא במשפט אזרחי בניו יורק. ובאופן שאולי לא אמור להפתיע, על ההבטחה לסגור את "גיטמו" כבר לא מדברים בבירה האמריקנית.
כיצד קורה שאותו אובמה שהצהיר שמה שקורה ב"גיטמו" מנוגד לערכים הבסיסים האמריקניים, מאפשר תחת נשיאותו להמשיך ולשמר את הבושה? עובדות החיים. בבית הלבן למד הנשיא האמריקני את הפער הגדול שבין ניהול מערכת בחירות לבין שמירה על ביטחונם של אזרחי ארה"ב. החשיפה על בסיס יומי לתדרוכים ביטחוניים ומודיעיניים, הפכו את ברק אובמה ממרצה מלומד למפקד העליון של צבא ארה"ב.
למה הוא לא סוגר את "גיטמו"? כי אין לאן להעביר את העצורים, שהרי על פי הסקרים אזרחי ארה"ב מסרבים לאפשר להביאם לבתי כלא על אדמת ארה"ב. יחד עם זאת, גם מדינות זרות רבות מסרבות לקבל את אזרחיהן העצורים בחשד למעורבות בטרור. "שיירקבו ב'גיטמו'", הוא כנראה המוטו שמנחה אותן.
הסנאטור מאילינוי התחייב בקמפיין לסגור את גואנטנמו. אובמה (צילום: AP)
אובמה הנשיא מתייסר עכשיו בין הערכים (כיבוד זכויות אדם) לבין האינטרסים (שמירה על הביטחון הלאומי ומניעת בריחת קולות מצביעים) בכל הנוגע לסוגיית "גיטמו", ממש כפי שהתייסר ועודנו מתייסר בין ערכים (חופש וכיבוד זכויות אדם) לבין אינטרסים (נפט) בתגובותיו למתרחש בחודשיים האחרונים בהתקוממויות השונות במזרח התיכון.
תושבי ניו יורק: "משפט לטרוריסטים - לא אצלנו"
חאלד שייח מוחמד, פקיסטני מבכירי אל-קאעידה שהודה כי היה המוח מאחורי פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001, יושב בכלא "גיטמו" ועבר במתקן הכליאה עינויים בדמות הדמיית טביעה - 183 פעמים על פי עדות ראש ה-CIA בשימוע שנערך בנושא בסנאט האמריקני.
על פי תוכנית ממשל אובמה, מוחמד היה אמור - ביחד עם שותפים נוספים לפיגועי הטרור - להישפט בבית המשפט הפדרלי בדרום מנהטן, הנמצא מרחק כמה בלוקים בלבד מהמקום שבו שכנו מגדלי התאומים.
אולם, תושבי ניו יורק ובכללם פוליטיקאים ממפלגתו של הנשיא, המפלגה הדמוקרטית, הביעו התנגדות נחרצת לקיים את המשפט בעירם. בעודם מנסים להתאושש מפיגועי הטרור, חששו הניו יורקים ממשפט ממושך ומהשלכותיו הכלכליות והביטחוניות וכן מהפיכתו לבמה של יחסי ציבור לארגון אל-קאעידה בעולם המוסלמי.
בהתאם לכך ולאחר התלבטות שנמשכה חודשים ממושכים - נפל הפור. השר הולדר, שהכריז בנובמבר 2009 כי משפט נאשמי הטרור בניו יורק, יהיה האירוע המכונן של תפקידו כשר המשפטים, הודיע השבוע במסיבת עיתונאים שהמשפט שייערך יהיה צבאי ומיקומו - כלא גואנטנמו. לאחר הודעתו מיהר הולדר להסתלק לפני שיצטרך לעמוד בפני שלב השאלות הקשות של התקשורת.
משפט בניו יורק - 200 מיליון דולר בשנה לאבטחה
הקונגרס האמריקני ברובו מתנגד לסגירת "גיטמו". אובמה, שמנהל די מלחמות מול הקונגרס בנושאי הכלכלה החשובים לו כל כך, ויתר למעשה בלי קרב על "גיטמו". הוא לא נלחם על סגירת מתקן הכליאה באי קובה ולא באמת ניסה לשכנע למה חשוב לנהל משפט בבית משפט פדרלי, פתוח לציבור ולעולם כולו.
אגב, עלות סידורי הביטחון שהיתה נדרשת כדי לקיים משפט בניו יורק היתה מגיעה למאות מיליוני דולרים, לא פחות. מפקד המשטרה המקומית, ריי קלי, העריך כי עלות סידורי הביטחון תגיע לסכום של 200 מיליון דולר בשנה. בהנחה והמשפט היה נמשך כחמש שנים, עלותו היתה מגיעה למיליארד דולר, סכום עצום שלא בטוח שאובמה, תושבי ניו יורק והאמריקנים בכלל היו מוכנים להוציא בזמן שהם עומדים עדיין בפני תקופה כלכלית לא פשוטה.
המאוכזבים הגדולים ביותר מההחלטה לקיים את משפטי הטרור בגואנטנמו הם הליברלים בארה"ב - גרעין התמיכה הקשה באובמה בתחילת דרכו לבית הלבן. בעקבות החלטת הממשל האמריקני, קבע העיתון "ניו יורק טיימס" במאמר המערכת שלו כי "פחדנות בלמה את משפטי 11 בספטמבר". מצד שני, אבל הצהובון "ניו יורק דיילי ניוז", שמנסה לקלוע לרגות ההמונים בכותרות השער הראשי שלו, קבע במאמר המערכת שלו כי מדובר בהחלטה נכונה.