שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי מועלם

רופאים מורדים: "הציבור לא מבין על מה שובתים"

בצל המשך המחאה משמיעים רופאים ביקורת על אופן ניהול המאבק למען שיפור תנאיהם. "יש רשימה של 116 דרישות, זו טעות, צריך רשימה של שלוש אבל טובות", אמר אחד הרופאים. תמונת מצב - מה בהמשך העיצומים ומהן עמדות הצדדים?

"אף אחד לא מבין על מה אנחנו שובתים". ביום רביעי הקרוב שוב יושבתו בתי החולים ויעבדו במתכונת שבת, אך בינתיים נראה שבקרב הרופאים ישנם חילוקי דעות על אופן ניהול המאבק לשיפור שכרם, ועל המסרים המועברים בתקשורת.

 

 

בצהריים נערכו ישיבות הסברה בבתי החולים בנוגע להמשך הצעדים. במהלך הישיבה בבית החולים שיבא בתל השומר מתחו רופאים ביקורת על התנהלות ההסתדרות הרפואית ואחד מהם, מומחה ברפואת ילדים, סיפר בזעם: "גם אמא שבאה אליי למרפאה לא מבינה על מה שובת רופא הילדים שלה, המאבק צריך להיות מוגדר וברור".


"צריך לשנות את הסלוגן" (צילום: מורן מעיין) 

 

רופא אחר, ד"ר רפי ביצור, הוסיף שהמאבק אינו ממוקד. "יש רשימה של 116 דרישות, אין טעות גדולה מזו. צריך רשימה של שלוש דרישות, אבל טובות", אמר ד"ר ביצור, "לא שמעתי את יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר אידלמן אומר שהשר"פ לא

בדרישות. אף אחד לא יאמין עד שהוא לא יגיד את זה".

 

רופא נוסף מתח ביקורת על יחסי הציבור של המאבק. לדבריו, הם "במצב של אי ספיקה. צריך לשנות את הסלוגן של המאבק. לא 'מאבק להצלת הרפואה הציבורית' אלא 'להציל את הרופאים' כשהדרישה היא להעלות את משכורות היסוד. כל עוד לא נעלה את שכר היסוד ב-200 אחוז נישאר רופאים דפוקים".

 

יו"ר ועד הרופאים בשיבא, ד"ר זאב פלדמן, ענה לביקורות ואמר כי "ציבור הרופאים יעמוד בהשבתה לאורך זמן והוא מבין את הבעיה. הביקורת שנשמעה היתה לכיוון יותר מיליטנטי ונטיית הרופאים היא שנהיה יותר אגרסיביים, שנילחם יותר. אנחנו מנסים לייצג את הצד הממלכתי".

 

מחר ומחרתיים - אין ניתוחים

בפתח הישיבה הסביר יו"ר איגוד רופאי המדינה, ד"ר יצחק (צאקי) זיו-נר כי "אנחנו רצים למרחקים ארוכים, זה מאבק ארוך וזה ייקח חודשים. ככל שרוחנו תהיה חזקה הסיכוי להצלחה הוא טוב". הוא הדגיש כי "אסור לנו לאבד את הבנת הציבור והסבלנות שלו למאבק שלנו".

 

עוד לפני השביתה הכללית ביום רביעי, מחר ומחרתיים לא יתקיימו ניתוחים, למעט ניתוחים דחופים וניתוחים להסרת גידולים. יתר הניתוחים יתקיימו באישור ועדות חריגים. בהקשר זה ציין ד"ר פלדמן באופן פרדוקסלי כי השביתה דווקא הועילה לשתי קבוצות של חולים. "בימי השביתה דווקא צמצמנו תורים לניתוחים להסרת גידולים במחלקה האונקולוגית וצומצמו תורים לתיקון שבר בצוואר הירך”, מסר יו"ר ועד הרופאים בשיבא.


"אסור לאבד את הבנת הציבור והסבלנות שלו למאבק שלנו" (צילום: אליעד לוי) 

 

בנוסף, על רקע ההסלמה במצב הביטחוני בדרום, במשרד הבריאות ציינו כי ייתכן וייאלצו למנוע את ההשבתה המתוכננת בבתי החולים ברזילי באשקלון וסורוקה בבאר שבע.

 

בינתיים, גם היום נמשכו פעולות מחאה ובאוניברסיטת תל אביב הפגינו כ-200 סטודנטים לרפואה מול כנס הוקרה לניצולי שואה, שבו אמור לנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו. המפגינים, לבושים בחלוקים, נשאו שלטים עם הכיתוב: "כשאין

מספיק רופאים במיון אין מי שיטפל באמא שלך".

 

מוקדם יותר היום בוטלה פגישה נוספת בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר, כשהפעם נציגי האוצר לא הופיע בבית ההסתדרות הרפואית. מדובר בפגישה השלישית בין הצדדים שמבוטלת ואתמול ציינו נציגי האוצר כי אם המצב יימשך, הם ישקלו לפנות לבית הדין לענייני עבודה כדי שיורה על בוררות או על הוצאת צווי מניעה לעובדים.

 

גם במשרד הבריאות מודאגים מהמצב הנוכחי והעמדה כעת היא שהפתרון הראוי היחידי הוא הליכה לבוררות מוגבלת בזמן, בניגוד לבוררות הרופאים ב-2008 שנמשכה כשנתיים. במשרד הבריאות מעריכים כי כל פתרון אחר עלול להוביל לשביתה ארוכה או להחלטות פזיזות שלא יתנו מענה לבעיות המורכבות במערכת הבריאות.

 

מלבד הבוררות יש סוגיות נוספות, בהן עמדותיהם של משרדי האוצר והבריאות קרובות. כך למשל, תומכים במשרד הבריאות בהעלאת שכר למתמחים ומציינים כי דרישות הרופאים להעלות את שכרם ב-50 אחוזים אינה ריאלית. כמו כן, במשרד הבריאות גם מסכימים שהפתרון לכמות התורנויות הרבה שמוטלות על המתמחים טמון בהעלאת התשלום מהתורנות השישית או השביעית, באופן שיימנע ממנהלי בתי החולים להטיל עליהם תורנויות רבות.

 

בסוגיית תגמול המעבר לפריפריה, בדומה לעמדת האוצר, במשרד הבריאות סבורים כי יש לתת תמריץ לרופא שמעוניין להעתיק את מקום מגוריו לערים וליישובים אלו, גם במחיר של תגמול נוסף, משום שלא מדובר בפריצת הסכמי השכר.

 

משרד הבריאות בזיגזג מרשים

במשרד הבריאות הסבירו כי שלוש הבעיות העיקריות שעמן מתמודדת כעת מערכת הבריאות, הן מענקים לרופאים בפריפריה ורופאים במקצועות במצוקת כוח אדם; העלאת שכר למתמחים; והפחתת העומס המוטל על כתפיהם. הם הבהירו כי בלי שידונו כל

אלו - לא יחתמו על אף הסכם שיתגבש.

 

בעניין תוספת התקנים, במשרד הבריאות אופטימיים באשר לדרישות הצדדים. כבר היום מוסכם שיש צורך לתוספת של לפחות 400 תקנים, והדבר גם אושר במסגרת הסכם עם משרד האוצר. דרישת ההסתדרות הרפואית היא לתוספת של כאלף תקנים, כך שלדעת משרד הבריאות מדובר במחלוקת ברת גישור, שעדיף לפתור אותה מחוץ למסגרת הבוררות.

 

בסוגיית שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) הניתנים בבתי החולים הציבוריים, מבצעים במשרד הבריאות זיגזג מרשים. למרות תמיכתו של סגן השר ליצמן בנושא, עמדת משרד הבריאות כיום היא כי "המשרד אינו בהכרח בעד השר"פ ומוכן לשקול מחדש את עמדתו אם יוצע פתרון אחר". במשרד הסבירו כי שר"פ אינו פתרון טוב ועלול להוות פתרון של

חולשה.

 

במשרד הבריאות טוענים כי נוכחות רופאים בכירים בבתי החולים בשעות אחר-הצהריים תובטח על-ידי מתן תמריצים כספיים לבתי חולים ציבוריים, שאינם רשאים לתת שירותים פרטיים. אותם תמריצים יאפשרו לבצע ניתוחים בשעות אלו, תוך מתן תשלום הולם למנתחים. בנוסף, במשרד הבריאות הציגו נתונים, לפיהם במהלך השנים 2009-2001 גדל בשני אחוזים בלבד מספר הניתוחים בבתי החולים הציבוריים, בעוד שבפרטיים מספר הניתוחים האמיר ב-30 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מאבק ארוך שייקח חודשים"
צילום: אליעד לוי
סגן שר הבריאות
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים