הכי קרוב שיש: צפו בכיפת ברזל מיירטת
משרד הביטחון מפרסם תיעוד של פגיעת מערכת ההגנה ברקטות, תוך שביעות רצון יוצאת דופן מההצלחה - "כמעט במאה אחוז". ראש המחקר והפיתוח סיפר ל-ynet על ההתעניינות בעולם ועל הסקת המסקנות, שכוללת חיפוש שברי רקטות
משרד הביטחון פרסם הערב (יום א') צילומי וידאו בהם נראים יירוטי מערכת "כיפת ברזל" בסוף השבוע בגזרת הדרום. בתמונות, שתועדו באמצעות מצלמות שהוצמדו לרכבי המערכת, ניתן לראות בהילוך איטי את רגע הפגישה בין המיירט "טמיר" לרקטות, ואת השמדתן באוויר. כך זה נראה:
נראה שהצלחת "כיפת ברזל" תרמה גם לא מעט לסיום מחלוקת בתחום. "היינו במשך תקופה ארוכה תחת ביקורת, אבל ידענו שאנחנו הולכים בכיוונים נכונים, שאין באמת חלופות אחרות, מעין פריצת דרך בעולם כולו,
והנה עובדה שבעמדו בחזית מערכת פורצת דרך", אמר ל-ynet תת-אלוף איתן אשל, ראש מו"פ (מחקר ופיתוח) במשרד הביטחון, לאחר שבסוף השבוע יירטה המערכת שמונה רקטות גראד וקסאם שכוונו לבאר שבע ולאשקלון.
"למעשה ההצלחה המבצעית הייתה מעין הוכחה או תשובה למי שפקפק, הרי עד אז קשה היה להתעמת עם המבקרים, לחשוף נתונים וכעת הדברים מאוד ברורים", הוא הוסיף.
לדברי תא"ל אשל, הצליחו שתי סוללות "כיפת ברזל" לתפקד בסוף השבוע באחוזי הצלחה שמתקרבים ל-100. "הכל תפקד באופן מלא, מיכולת הגילוי ועד היירוט. לא הופעתנו משום תרחיש שקרה, היינו מוכנים לכל, אפילו לאירועים מורכבים יותר, אבל עדיין חשוב לומר כי לא מדובר במערכת הרמטית, ולציבור אסור להזניח את הנחיות ההתנהגות במצב חירום".
עוד סיפר ראש מו"פ, כי המערכת התמודדה עם כמה תרחישים מורכבים, בהם מטח לעבר אשקלון, ידעה לנתח את המצב ולהחליט באופן מדויק באשר ליירוט.
"המערכת תוכל לתת הרבה יותר"
במשרד הביטחון ובמערך ההגנה האווירית של חיל האוויר החלו כבר לנתח את אירועי היירוט ולהפיק לקחים. עד כה המערכת פעלה רק באופן שאינו אוטומטי במלואו, אלא כולל מעורבות מסוימת של אנשי הסוללה. "יש לנו כבר תכניות כיצד לשפר את המערכת, מדובר בבלוקים מתקדמים, קרי שיפורי תוכנה, שיועדכנו בעתיד והמערכת תוכל לתת הרבה יותר ממה שראינו עד כה", אמר.
במסגרת הניתוח והסקת המסקנות, נשלחו גם צוותים מיוחדים לחפש שרידי רקטות. לדברי גורם במערכת הביטחון, "אנחנו בהחלט עוקבים אחרי השברים, הולכים לחפש. לשמחתנו כמעט ולא מצאנו שברים משמעותיים, כלומר לאחר היירוט לא נשאר הרבה, וזאת עוד נקודה חיובית".
בזמן שמערכת הביטחון מבקשת תקציב לרכישת סוללות נוספות, אולי המימון יגיע מהעולם. "קיבלנו כבר פידבקים ומסרים ממדינות שונות", סיפר תא"ל אשל. "לא רק בישראל ראו את ההצלחה, בסך הכל צריך לזכור שאין דבר מהסוג הזה בעולם, משהו ראשוני. ניתן להעריך שההצלחה הזאת גם תעורר עוד עניין בעולם, ויקדם התעניינות לרכוש את המערכת, אבל אנחנו מסתכלים בעיקר על מה שקורה כאן ומפה מגיעה המוטיבציה שלנו".
המסר של נתניהו: שקט תמורת שקט
ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקר היום בסוללה באשקלון יחד עם שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר."מדובר בהישג גדול, תוצאה של האנשים המפעילים", אמר. "ישראל פרצה דרך. הייתי בישיבה עם ראש ממשלת צ'כיה כשהמזכיר הצבאי נכנס ובישר לי בהתרגשות על השיגור. אבל לא נוכל להגן על כל בית, על כל מתקן ועל כל אתר במדינה".
מפקד חיל האוויר, נתניהו וברק ליד הסוללה (צילום: אבי רוקח)
נתניהו ביקש להעביר מסר לפיו שקט ייענה בשקט. "הקבינט הנחה את צה"ל לעשות כל שניתן כדי להפסיק את הירי ולהחזיר את השקט.
אני מקווה שזו תהיה גם כוונתו של החמאס. אם זו תהיה גם כוונתו של החמאס, מן הסתם השקט יחזור. אם הוא יעצים את התקפותיו, חמאס ירגיש את נחת זרוענו והתגובה תהיה הרבה יותר קשה".
גורם מדיני בכיר אמר כי ישראל לא השיבה בחיוב ליוזמות האירופיות להפסקת אש. עם זאת, הוא הדגיש כי מי ששולט בהסלמה הוא חמאס, ואם הארגון ירצה בכך - תהיה הפסקת אש. ראש הממשלה הנחה את השרים לא להתבטא פומבית לגבי עזה.