הבגדים ניזוקו במכבסה? מגיע לכם פיצוי, בד"כ
לאורך השנה, אך בייחוד בעת נקיונות הפסח, רבים שולחים לניקוי בגדים, שטיחים, ריפודים לספות ושאר טקסטיל. אך מה קורה אם הפריטים ששלחנו חוזרים מוכתמים, קרועים או במידות קטנות פי כמה? בתי המשפט ידאגו שתקבלו פיצוי, אבל תצטרכו להציג לו קבלות על מה שרכשתם, גם אם זה היה לפני שנים
לקראת חג הפסח מרבית האנשים עסוקים בניקיונות - ניקיון הבית, החצר, המשרד ומה לא? בגדים נקיים ללא כתמים, שטיחים ללא רבב, ריפודים לספות - לכולנו חשוב להקפיד על צחצוח, הברקה ובוהק, כדי לקבל את חג הפסח ממורקים וחגיגיים.
אולם, לא את הכל אפשר לעשות לבד. רבים מאיתנו נעזרים בשירותי הניקוי והגיהוץ במכבסות השונות. מסתבר, שגם שם יכולות לקרות תקלות: החולצה שנשלחה לגיהוץ חזרה מוכתמת, השטיח שנשלח לניקוי נשרף ועוד כהנה וכהנה תקריות לא נעימות בכלל. מי אחראי לעוול שנגרם לנו? האם על המכבסה לפצות אותנו? לפניכם פסקי דין מעניינים בנושא.
החולצות חזרו מוכתמות
בית המשפט לתביעות קטנות בעפולה דן בתביעה, שהגיש אדם אשר מסר ב-9 ביוני 2009, 24 חולצות מכובסות, עטופות בשתי שקיות נפרדות, לגיהוץ במכבסת הדר בצפון. להפתעתו הרבה, הוא גילה ב-25 ביוני 2009, כי 18 חולצות מהחולצות המגוהצות מוכתמות בדיו.
לטענת התובע, הוא מסר את החולצות למכבסה ללא כתמים, ועל המכבסה לפצות אותו על הנזק שנגרם לו. התובע ביקש פיצוי של 4,600 שקל לפי החישוב הבא: מחיר כל חולצה בשווי 200 שקל כפול מספר החולצות שנפגמו (3,600 שקל) בנוסף לסך של 1,000 שקל פיצוי בשל עוגמת נפש והוצאות משפט.
המכבסה ומנהלה טענו מנגד, כי הם לא גרמו לכל נזק לחולצות, וכי כתמי דיו לא יכולים להיווצר מגיהוץ בלבד אלא בכביסה (וכזו לא בוצעה) ורק כאשר נשכח עט באחד הבגדים.
השופטת שאדן נאשף-אבו אחמד קיבלה את התביעה בחלקה, וקבעה כי היא נותנת אמון בגרסת התובע, כי החולצות נמסרו לגיהוץ כשהן נקיות ושבו אליו כשהן מוכתמות, לאחר מסירתן לנתבעים לגיהוץ.
נקבע, כי המכבסה ומנהלה כלל לא הודיעו לתובע על הכתמים בחולצות כשגילו אותם, אלא חיכו לאחר ביצוע הגיהוץ כדי לעדכן אותו. "'שתיקת' הנתבע והגהצנית והימנעותם מלהודיע לתובע על הימצאות הכתמים מיד או בסמוך לאחר שנתגלו בחולצות ...תומכות במסקנתי ולפיה הכתמים נגרמו בעטיו של הגיהוץ", כתבה השופטת.
באשר לפיצוי המגיע לתובע, נקבע כי התובע לא הוכיח שכל חולצה עולה 200 שקל, ועל כן הפיצוי נפסק על דרך האומדן והועמד על 1,800 שקל.
כמו כן, המכבסה והמנהל חויבו לפצות את התובע על עוגמת הנפש שנגרמה לו בסך של 700 שקל. בסיכום, נפסק לזכותו של התובע פיצוי של 2,500 שקל. (ת"ק 15294-07-09 וולף נ' מכבסת הדר).
השטיח נשרף
לא רק חולצות נמסרות למכבסות לצורך ניקוי, גם מקומם של השטיחים לא נפקד. בית המשפט לתביעות קטנות בכפר-סבא דן בתביעה שהגיש אדם אשר מסר שני שטיחים לניקוי לגל-מכבסה וניקוי יבש. לצורך ביצוע העבודה השטיחים הועברו לניקוי ראשון בע"מ. שטיח אחד הוחזר, אך השטיח השני ניזוק משמעותית עקב שריפה שפרצה במהלך הניקוי.
במהלך הדיון, נציג מכבסת ניקוי ראשון בע"מ הבהיר לבית המשפט שהמכבסה קיבלה כפיצוי מחברת הביטוח שלה סכום של 6,100 שקל עבור השטיח.
שתי המכבסות, הנתבעות, לקחו על עצמן אחריות מלאה על האירוע, אך נותרה מחלוקת באשר לסכום הפיצוי המגיע לתובע. מכבסת ניקוי ראשון בע"מ הציעה לתובע לבחור שטיח לפי רצונו מהיבואן, כאשר היא התחייבה לשלם עד 9,000 שקל. אולם, התובע הבהיר שלא מצא אצל אותו יבואן שטיח תואם, ולכן הוא ביקש את כספו.
בתביעה שהגיש, בקש התובע פיצוי של 18 אלף שקל. התובע התבסס על כך שמדובר בשטיח סיני גדול שקיבל בזמנו במתנה מאחיו אשר שוויו, על פי הטענה, כ-5,000 דולר.
השופט הרווי גרובס קבע, כי אין מחלוקת על כך שניקוי ראשון בע"מ אחראית להשמדת השטיח. בהתאם לכך נקבע, שלתובע מגיע שטיח בשווי השטיח שנהרס, או שוויו בכסף. עוד נקבע, כי מכבסת ניקוי ראשון לא יכולה לחייב את התובע לרכוש שטיח מיבואן מסוים ולסרב לתת פיצוי בכל דרך אחרת. "סך הכל לתובע תביעה מוצדקת בגין ההפסד שלו, ואין הנתבעת 2 יכולה להכתיב את הדרך שבה התובע יקבל את הפיצוי", הדגיש השופט בפסק הדין.
השופט ציין, כי חברת הביטוח כבר פיצתה את המכבסה ב-6,100 שקל, והוסיף, כי חברות ביטוח ידועות כלא נדיבות במיוחד בסכומי הפיצוי, ולכן יש להניח ששוויו האמיתי של השטיח הוא מעל 6,100 שקל, ועל סמך יתר המסמכים בתיק, יש לקבוע שהסכום הריאלי הוא 9,000 שקל.
מכבסת ניקוי ראשון חויבה לשלם לתובע סכום זה בצירוף של 500 שקל הוצאות משפט. (ת"ק 29477-02-10 רוזנראוך נ' גל -מכבסה וניקוי יבש).
המכבסה התאמצה- התביעה נדחתה
חשוב לדעת, כי לא תמיד בית המשפט יטיל את האחריות על המכבסה. כאשר בפניו ניצבות שתי גרסאות, וגרסת התובע לא מגובה במסמכים ובראיות רלוונטיות, בית המשפט יטה להעדיף את גרסת הצד השני ולדחות את התביעה.
כך למשל, בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים דחה לאחרונה תביעה שהוגשה נגד מכבסת הדווידקה בירושלים. התובע מסר חליפה לניקוי יבש למכבסה, ולטענתו במהלך הניקוי נוצר נזק לחליפה. הוא ביקש פיצוי של 5,000 כששווי החלפה הוא 1,300 שקל.
השופטת מלכה אביב החליטה לדחות את התביעה. נקבע, כי מול גרסת התובע כי הכתם נוצר במהלך הניקוי, עומדת גרסת המכבסה, כי הבגד נמסר כשהיה עליו כתם.
השופטת הוסיפה, כי התובע עצמו העיד על כך שעשה שימוש בחליפה. על כן, אי אפשר לקבל את הטענה, כי החליפה הייתה חדשה עם מעט כתמי אבק בשרוולים. "כתמי אבק קלים אינם נמסרים כדבר שבשגרה לניקוי יבש. כתם יכול להיווצר גם לאחר שימוש חד פעמי. על אחת כמה וכמה, בשימוש במשך תקופה של שלושה שבועות", פסקה השופטת.
בכל מקרה, כך נקבע, המכבסה התאמצה לנקות את החליפה למיטב הבנתה המקצועית, ולמעשה כמעט שלא ניתן לראות הבדל בבד ובצבע באזור בו טוען התובע שנוצר הכתם. השופטת החליטה שלא לחייב את התובע בהוצאות. (ת"ק 21881-07-10 ג'מל נ' -אלי זהר).
אז לסיכום, אם תמסרו את בגדיכם, השטיחים שלכם או הריפודים של הספות לניקוי, וחלילה תקבלו אותם במצב צבירה אחר, דעו כי אתם יכולים להגיש תביעה ואף לזכות בפיצוי. חשוב לשמור קבלות/הערכות שמאי וראיות אחרות (כמה עלו המכנסיים? מה שוויו של השטיח?) אשר יתמכו בגרסתכם. עם זאת, אם הרשלנות הייתה מצידכם, או שטענותיכם יטענו בעלמא, בית המשפט ידחה את התביעה, ואף יוכל לחייב אתכם בהוצאות.
עו"ד אורנית אבני-גורטלר, עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית
• יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.