שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: להכריע על עתיד ים המלח תוך 3 חודשים

כמעט שש שנים לאחר שהוגשה העתירה בעניין, חייבו שופטי בג"ץ את הממשלה להכריע בתוך 3 חודשים בעניין מלונות ים המלח, שנמצאים בסכנת הצפה. "שוכנענו כי אין מנוס מכך, משכלו כל הקיצין וחלפו כל הזמנים", כתבו השופטים

דורשים הכרעה: כמעט שש שנים לאחר שהוגשה העתירה בנושא הגנת ים המלח, החליטו אתמול (יום ה') שופטי בג"ץ להציב למדינה מועד אחרון, ולחייב את הממשלה להכריע בנושא תוך שלושה חודשים. המשמעות: שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, העומד בראש החברה הממשלתית שהוקמה לטובת הנושא (חל"י - י.ד) יאלץ להכריע בקרוב על האופן שבו תיפתר עליית מפלס המים באגן הדרומי של הים, ולהביא את הנושא להכרעה בממשלה.

 

 

העתירה, שהוגשה על ידי התאחדות המלונאים בים המלח, מתנהלת כבר תקופה ארוכה ללא התקדמות ממשית ובהתאחדות טוענים כי אם לא תתקבל הכרעה מהירה, צפויים כ-4,000 חדרי מלון באזור להיות מוצפים,

 כתוצאה מעליית המפלס באגן הדרומי. 

 

בניגוד לאגן הצפוני, שם יורד המפלס בהתמדה בין השאר כתוצאה משאיבת המים על ידי מפעלי ים המלח, הרי שבאגן הדרומי, המשמש כבריכות תעשייתיות של המפעלים, המפלס עולה בעקביות. בתי המלון של ים המלח, הממוקמים סביב בריכות האידוי הללו, מאויימים כאמור מהמפלס העולה ונדרשים להקים סוללות שימנעו מהמים מלהציף את חדריהם.

 

החלופות העומדות בשלב זה על הפרק, הן ביצוע קציר מלח מלא, או הריסת בתי המלון ובנייתם מחדש באזור מרוחק יותר, כך שהמפלס לא יאיים להציפם. הפתרון האחרון, כולל גם הקמת סוללה גדולה, שתמנע את הצפת האזור.

  

המלונאים, גורמי שמירת הטבע, בהם רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע וגם המועצות האזוריות והשדולה שהוקמה לטובת הנושא בכנסת – תומכים כולם בחלופת הקציר.

 

בסיור שקיימו לאחרונה שורת הגורמים הזהירו אנשי החברה להגנת הטבע כי חלופת הקמת הסוללה תגרום לנזק אקולוגי במדבר יהודה, בשל הצורך בכריית מיליוני קו"ב של חלוקים וחומרי קרקע מאזור הנחלים והוואדיות.

  

באותו סיור ציין סגן מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, גלעד גבאי, בשיחה עם ynet, כי בכל מקרה יש לקבל הכרעה מהירה. "הזמן פועל לרעת הטבע. אם לא יפעלו מהר והמפלס ימשיך לעלות, זה עשוי לשנות את זרימת נחל בוקק. הנחל הזה שמתנקז היום לתוך הבריכה התעשייתית יתחיל לזרום הפוך".

 

"חרב בג"ץ חייבת להישאר שלופה"

גם יו"ר השדולה להצלת ים המלח בכנסת, ח"כ ניצן הורוביץ, הבהיר כי הזמן פועל לרעת המקום. "המצב בים המלח מזעזע. אחד מפלאי תבל נהרס עקב פגיעה שיטתית שהולכת ומחריפה. לאחר שנים של סחבת ובירוקרטיה, הממשלה חייבת להתעשת ולקבל החלטה מיידית". 

 

אולם למרות שהחלופות ידועות ומוכרות מזה זמן רב, ועל אף שהתחייב לקבל את הכרעתו כבר בחודש נובמבר, הרי שכבר חודשים שמיסז'ניקוב דוחה את הכרעתו בנושא. אתמול החליטו השופטים להוציא צו על תנאי, שמורה למדינה לקבל החלטה תוך שלושה חודשים. "שוכנענו כי אין מנוס מכך, משכלו כל הקיצין וחלפו כל הזמנים", כתבו.

  

עורך הדין גדעון פישר, המייצג את התאחדות מלונות ים המלח, אמר בתגובה להחלטת בג"ץ: "מדובר בניצחון גדול עבור כל מי שתיירות ים המלח יקרה ללבו. בג"ץ שם היום קץ לסחבת מצד המדינה, אשר לבטח תבחר כעת בחלופת הקציר. החרב של בית המשפט צריכה להישאר מחוץ לנדן ולעקוב אחר העמידה של המדינה בלוחות הזמנים ואחר יישום ההחלטה שתתקבל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלונות ים המלח. עשויים להיות מוצפים
צילום: lowshot
מפעלי ים המלח. שואבים את מי האגן הצפוני
באדיבות ידידי כדור הארץ
מומלצים