לצאת מהמיצרים
במרכז ליל הסדר עומד הציווי "והגדת לבנך". איך מעבירים את המסר של חג הפסח לילדים בני דור האייפד וה-Wii?
בעוד מספר ימים נסב לשולחן הסדר, נאכל מצות, נשתה ארבע כוסות של יין ונחגוג את היום בו הפכנו לעם, היום בו יצאנו ממצרים.
במרכז ליל הסדר עומד הציווי "והגדת לבנך", להעביר את המסר לדורות הבאים. הילדים של היום יהיו המנהיגים של המחר! הם הכוכבים הראשיים של הערב.
אך איך בדיוק עושים זאת? איך מעבירים את המסר של חג הפסח לילדים בני דור האייפד וה-Wii? איך מחדירים מסרים עתיקים על היסטוריה עתיקת יומין בעידן המודרני בו אנשי החכמה וההגות כאילו נשכחו בצד וכוכבי תוכניות הריאליטי תופסים את הכותרות?
נראה שזו משימה קשה במיוחד.
"יותר משקשה להוציא את עם ישראל מן הגלות, קשה להוציא את הגלות מעם ישראל", אמר חכם אחד, שכן יציאה מגלות גיאוגרפית קלה בהרבה על יציאה מגלות נפשית ורוחנית.
אם אנו רוצים ללמד את ילדינו את המסר של חג הפסח, חובה עלינו ללמוד וליישם אותו בעצמנו. חכמינו זכרונם לברכה אמרו זאת כך: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". אנו חייבים לראות את היציאה ממצרים כהליך מתמשך ולשאוף לעשות זאת בכל יום מחדש.
לכל אחד מאיתנו יש את המצרים שלו: הרגלים שרכשנו לעצמנו, הרגלים המצרים את צעדינו ומונעים מאתנו לעשות את הדבר הנכון.
ישנם כאלו שרצים אחרי הכסף. גם כאשר בחשבון הבנק שלהם הצטבר סכום לא רע, הם ממשיכים לעבוד שעות ארוכות כדי להרוויח דולר ועוד דולר. אחרים (כמוני...) מכורים לגאדג'טים. בכל פעם שאיזה פלא טכנולוגי חדש יוצא אל השוק הם חייבים לשים עליהם את ידיו, והרשימה ממשיכה.
לצאת ממצרים פירושו להיות חופשי ומשוחרר ולפעול לפי הנחיית המצפון שלנו ותחושת האמת שלנו ולא לפי לחצי חברה ואופנה סביבתית; לדעת לפנות זמן בלוח העמוס שלנו עבור הדברים החשובים באמת: בורא העולם, משפחתנו וידידינו.
השנה, כשאנו יושבים בליל הסדר ואומרים, "עבדים היינו לפרעה במצרים", נאמר לא לעבדות. נשתחרר ממוסכמות ודעות קדומות. נניף את דגל החירות בקבלת החלטה סימלית – החלטה טובה. זה יכול להתבטא בהקדשת דקה או שתיים להנחת תפילין בבוקר, להדלקת נרות שבת וחג; הקדשת זמן מיוחד עבור יקירינו ואהובינו, מ"דייט" עם בן/בת הזוג שלנו ועד להליכה רגלית עם בן או בת הנוער המתבגרים.
כשניישם זאת בעצמנו, יש סיכוי טוב שילדינו יבחינו אף הם בשינוי ויצטרפו אלינו לתהליך היציאה ממצרים, יציאה מן המיצרים האישיים.
ועוד רעיון קצר לסיום:
לאחרונה היו מי שפתחו קבוצה בפייסבוק הקוראת להציב בליל הסדר כיסא ריק למען גלעד שליט. לפני כמה עשרות שנים, בעיצומם של ההפגנות נגד המימשל הסובייטי "שלח את עמי ויעבדוני", היו מי שהציעו רעיון דומה עבור היהודים שהיו מעבר למסך הברזל.
הרבי מליובאוויטש זצ"ל הגיב: "בהחלט כדאי להוסיף כיסא נוסף לליל הסדר. אבל... אל תשאירו אותו ריק! הזמינו עוד מישהו/י שיצטרף לשמחת החג!"
דומני שהדברים מדברים בעד עצמם.
חג כשר ושמח.