כדלקמן ביצ'ז
העשור הקודם התהדר בשילוב בין גבוה לנמוך, באקדמיה קראו לזה פוסט מודרניזם, אנחנו קראנו לזה כיף חיים. עם כניסתנו לעשור החדש נראה שסצנת התרבות הולכת ומשכללת את המיומנות: ג'יין אוסטן בגרסת הזומבים, שרימפס בפיתה, סנוקי באקדמיה ופיקאסו בתלת ממד. כל המרבה הרי זה קיקינג אס
ספרות: המתים המתחתנים
מה קורה לבריטים במאה ה־19 כשזומבים באים להפריע להם בשידוך? ג'יין אוסטן גרסת הזומבים
במקרה ואינכם בחורה, דעו לכם שג'יין אוסטן היא סופרת בריטית בת המאה ה־18, הידועה בספריה השנונים העוסקים בסיכוייהן של בנות המעמד הבינוני באנגליה של המאה ה־18 וה־19 להינשא לבני המעמד הגבוה, ובכלל. "גאווה ודעה קדומה", אחת מיצירות המופת שלה, זכתה לאינספור עיבודים לאורך השנים. כמעט בכולם, הגיבורות הג'יין אוסטניות הן עלמות נאות מראה, חדות לשון, הלבושות בשלל מלמלות, רוקמות וכותבות מכתבים בעט נוצה. זומבים מאידך, הם פגרים שקמו לתחייה בגלל מגפה מסתורית ותאוותם היחידה בחיים היא לאכול בני אדם טריים. מה הקשר בין שני אלה? על פניו, אין כזה, ובכל זאת, הספר "גאווה, דעה קדומה וזומבים" של סת גרהם סמית שיצא ב־2009 עושה את החיבור הבלתי אפשרי. הספר מתרחש ביקום מקביל, שבו שולטים זומבים באזורי הספר באנגליה, באחד מהם מתגוררת משפחת בנט וביניהן הבת אליזבת, חובבת אמנויות הלחימה. מר דארסי, בהתאמה, הוא לוחם אמיץ הנאבק במפלצות המחרידות. הספר הפך להצלחה גדולה ובימים אלה הוא מעובד לסרט הוליוודי שאמור לצאת לאקרנים ב־2013.
בקרוב גם בשחור. "גאווה ודעה קדומה"
אוכל: שירת החסילון
אייל שני מפגיש את השרימפס היהירים עם אחת הפחמימות הכי זולות שיש: הפיתה
הפיתה, אותה שק שינה פחמימתי וחמים הנפוצה במדינות הבלקן, המזרח התיכון ומדינות ערב, נוהגת לאחסן דרך קבע כדורי פלאפל, חלקים פנימיים ושלל ממרחים מתובלים. השרימפס, שרצי הים הבלתי כשרים, בני דמותה הימיים של השממית המצויה, מופיעים בדרך כלל במסעדות אסיאתיות או אירופיות, פעמים רבות בליווי חמאה ויין לבן - תוספות שהפיתה לא מכירה כלל וכלל. אייל שני, שף כוכב וחבר של כבוד בצוות שופטי "מאסטר שף", פתח לפני כשנתיים את מסעדת צפון אברקסס ואחת המנות שכבשה מיד את לב המבקרים היתה מנת השרימפס בפיתה. התקרובת, שכללה שלושה חסילוני קריסטל שנחלטו ומיד צוננו במי קרח, יחד עם איולי חמצמץ וירקות טריים, הפכה ללהיט. המבקרים מיהרו להתעלף בערפול חושים וכתבו עליה: "עונג צרוף" ו"שיחוק". גם מחיר של המנה, 68 שקל טבין ותקילין, הוא לא מחיר שהיה נהוג בעבר להצמיד לפיתה, מהפחמימות הזולות שיש, ובכל זאת, עם הצלחה לא מתווכחים.
גם שרימפס הולך (צילום: עמית סגל)
שואו דאון
הוליווד מפגישה את המערב הפרוע עם הגיקים של המדע הבדיוני לקרב ענקים ב"קאובויים וחייזרים"
קאובויים וחייזרים, מה לשני אלה? האחד מגיע מהמערב הפרוע, לבוש בג'ינס מאובק ובמגפי בוקרים, מיודד עם הזונה המקומית ואוחז פעמים רבות במשרת השריף בעיירה רדופת צמחייה קוצנית ושוממה, להוט אחרי הוצאות להורג וטבק ללעיסה. השני מגיע מהחלל החיצון, מכוכב שקר כלשהו המרוחק מאיתנו מאות (לפחות) שנות אור, לבושו כסוף ותנועותיו רובוטיות קמעה. האחד רוכב על סוס, השני על צלחת מעופפת, או מצטיין דיקן בטלפורטציה. ובכל זאת, בקיץ הקרוב (ב־29.7 אם לדייק) יעלה בארצות הברית הסרט "קאובויים וחייזרים", בכיכובם של אינדיאנה ג'ונס וג'יימס בונד, הלוא הם הריסון פורד ודניאל קרייג. שמו של הסרט מבהיר כי הוא אינו עוסק בחיבוטי הנפש של דמות מיוסרת, אלא במפגש בין העולמות המתרחש בשנת 1873, אז נוחתת חללית באריזונה ומתכננת להשתלט על העולם. חבורה של בוקרים נחושים, ובראשם פורד, לא יתנו לזה לקרות. קרייג, כנהוג במערבונים, מגלם אסיר נמלט ואת אויבו המושבע של פורד. תענוג גדול.
ספרות זולה
קרן פלס ושפרה קורנפלד מפתיעות בספרים שאינם על רווקה תל אביבית
"האח הגדול" בדרך כלל מתקשר במחשבתנו יותר לטראש טלוויזיוני, סקס באמבטיה, מריבות לוהטות ופרידמנים מתים, ופחות לספרות טובה. הלוא אפילו את האייליינר מחרימים בכניסה כדי שהדיירים לא יוכלו לכתוב כלום. המחשבה שאחד מבוגרי "האח" ישחרר ספר ביכורים מוזרה מאוד. דמיינו את ג'קי וספרו "אפקטים, עלילה ותמונה עם בר רפאלי בעמוד 89", או ספרו של אלירז שדה "יצאתי חומוס - אוטוביוגרפיה מרגשת של מי שעשה את זה בגדול, ועבר לערוץ המוזיקה".
והנה, לפני כמה חודשים גילינו כי שפרה עומדת להוציא את ספר הביכורים שלה בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, שייקרא "החצי השני של הלילה". על פי הפרסום באתר ההוצאה, הספר יעסוק במתרחש בשטח ההפקר, מקום שבו מופרים חוקי האדם והאל דרך קבע, ובו מחליט הגיבור הראשי להקים ספק בית מדרש, ספק כת מאיימת. מעניין ומוזר לא פחות הוא ספר הביכורים של הזמרת קרן פלס, שאוחזת בטור אישי במוסף "שבעה ימים" של "ידיעות אחרונות". אם היה עוסק ספרה בגרושה תל אביבית יפה ומוזיקלית, היינו אומרים "ניחא, פרסמה יומן אישי", אולם פלס הפתיעה וגילתה כי ספרה עוסק בקרב שהתרחש בחווה הסינית ובלוחמים שיצאו ממנו מצולקים בנפשם. מה לזמרת פופ קלילה ולחווה הסינית? אנחנו נושכים את השפה ומחכים, ואם זה יהיה מוצלח - אנחנו מבטיחים לשלוח עותק לניק קייב.
פנטום האופרה
טן באופרה טראשית במיוחד
הרבה לפני "חוף ג'רזי" קבע ג'רי ספרינגר שיאים של טראש בטלוויזיה האמריקאית בתוכנית האירוח השערורייתית שלו, בה מתארחים מיני מופרעים ואומללים הבאים לשפוך את צרותיהם באוזני ספרינגר וכל מי שרוצה לשמוע ולראות. בין היתר, ביקרו בתוכנית אנשים שקיימו סקס עם בעלי חיים, גברים בוגדים, גמדים, טרנסווסטייטים, אמהות צעירות ועוד הברקות ממין זה. תוכניתו של ספרינגר שונה מתוכניות אחרות בז'אנר, בעיקר בגלל שספרינגר אינו מנחה אמפתי אלא ציני, ושאורחיו מרבים ללכת מכות בינם לבין עצמם. למעשה יש הטוענים שתוכנית של ספרינגר שבה לא הנצה קטטה, נחשבת לכישלון. אופרה, לעומת זאת, היא האליטה של עולם המוזיקה. מוצרט, וגנר, ורדי ורוסיני הם רק חלק מהשמות הגדולים שיצרו אופרות בלתי נשכחות. במערכה הראשונה של "ג'רי ספרינגר - האופרה", נורה ג'רי בטעות על ידי אחד האורחים בתוכנית שלו, בעל פטיש לנשים הלבושות כילדות קטנות. במערכה השנייה הוא מגיע על כיסא גלגלים ומגלה כי מי שמחמם את הקהל בתוכניתו הוא למעשה השטן השולח אותו לגיהינום. לא נגלה את הסוף, רק נאמר שיש גם טרנסווסטייט. האופרה, שנכתבה על ידי ריצ'ארד תומס וסטיוארט לי הבריטים, רצה בלונדון בין השנים 2005-2003 וזכתה בארבעה פרסי התיאטרון הבריטי. בין הנאמברים המוזיקלים אפשר למצוא את "Talk to the hand" המתבקש, "Bigger than Oprah" ו־"Chick with a dick", המיטיב ללכוד את רוח האופרה.
והחיים, לאן הם מובילים ומה תכליתם? לינדזי לוהן תוהה. בקרוב אצל צ'כוב
צילום: AP
פריס ואנטון
פריס הילטון ולינדזי לוהאן קופצות לביקור מפתיע בסיפורים של צ'כוב
אנטון צ'כוב, אחד הסופרים והמחזאים הרוסיים המוערכים ביותר (1904-1860), לא הכיר את קים קרדשיאן ופריס הילטון, אך עובדה זו לא מנעה מהשתיים למצוא את עצמן כדמויות בסיפוריו, כפי שעובדו על ידי בן גרינמן, עורך "הניו יורקר". אומנם דמויותיו של צ'כוב וכתיבתו וידועים בעדינותם המרומזת, בדמויות שהחיים חמקו מהן ברגע האחרון, אך עבור גרינמן, מחבר הספר "סלבריטי צ'כוב", גם הן דמויות עם עומק. על הכריכה האחורית מציע גרינמן נקודה למחשבה: מה הקשר בין פריס, קים, טייגר וודס, אלק בולדווין, לינדזי לוהאן ואופרה ווינפרי לבין דמויותיו המרתקות של אנטון צ'כוב? והוא עונה: אהבה, אובדן, גאווה, כמיהה, שברון לב והתחדשות, החומרים שמהם עשויים החיים. אנחנו ממש יכולים לדמיין את פריס מהנהנת ואומרת לעצמה: לא ידעתי שאני כזו עמוקה. בין הסיפורים של צ'כוב שעיבד גרינמן נמצא הסיפור "אושר", שבו חולקת כוכבת הריאליטי קים קרדשיאן את השם הרע שיצא לה עם אחיותיה קורטני וקלואי, בהמשך בסיפור "גבוה ונמוך", ניקול ריצ'י ופריס הילטון, החברות לשעבר, עוקצות זו את זו בחינניות. אין סיכוי שזה ייכנס לבחינת הבגרות בספרות בקרוב, אבל למיטיבי לכת צ'כוביאניים וחובבי תרבות פופ זה נשמע כמו חומר קריאה משובח ומודע לעצמו.
- את הכתבה המלאה תוכלו לקרוא בגליון החדש של "פנאי פלוס"