שתף קטע נבחר

 

משה רבנו: האב טיפוס של "נאום המלך"

לג'ורג' השישי, מלך בריטניה שסבל מקשיי דיבור, היה ממי ללמוד בדרך לסחוף את ההמון: משה רבנו גמגם כל הדרך ליציאת מצרים - ושינה את חייה של אומה שלמה

בסרט זוכה האוסקר "נאום המלך", מציע ליונל לוג, קלינאי התקשורת האוסטרלי, לאשתו של מלך בריטניה לעתיד המגמם, ג'ורג' השישי: "אז אולי שיחליף מקצוע".

 

 

לו היו מקשיבים כל אותם מדינאים מגמגמים לעצתו הסרקסטית של לוג, הייתה ההיסטוריה מונעת מעצמה את הרטוריקנים הגדולים ביותר. ניתן למנות את דמוסתנס, וינסטון צ'רצ'יל וכמובן את ג'ורג' השישי ברשימה המכובדת של אובדי הדיבור השוטף, אך הדוגמה

הבולטת בהיסטוריה תהיה חייבת להיות זו של משה רבנו.

 

"לא איש דברים אנוכי גם מתמול גם משלשום, גם מאז דברך אל עבדך, כי כבד פה וכבד לשון אנוכי". את הדברים האלו אמר משה לקב"ה, כאשר נבחר להוביל את הלובי הישראלי אל מול פרעה הכל-יכול. על אף שהמדרש מתאר את נסיבות גמגומו של משה כבליעה של יותר מדי גחלים בוערות, טעם הגמגום אינו הנושא המרכזי בסיפור.

 

גדולתו הרטורית של המנהיג אינה נמדדת בתירוצים למגרעותיו, אלא בדרכיו להתמודד עם אותן מגרעות. בנושא זה, משה רבנו מקבל את הציון אותה קיבלה נדיה קומנצ'י. על אף חוסר ביטחונו המשווע, ולמרות טענותיו כי הוא ערל שפתיים, משה רבנו מקבל על עצמו את השליחות והולך אל פרעה. אומנם עיקר כוחו של הנביא הוא בפיו, אך דווקא משום כך משה רבנו הוא אדון הנביאים.

 

נס יציאת מצרים מתעצם עקב כך ששליחם של ישראל אינו בא במתק שפתיים ובדיבור חלקלק, אלא דווקא בגמגום ובדרישה שאינה משתמעת לשני פנים: "שלח את עמי".

 

ערל שפתיים או מתק שפתיים?

כבר בהמשך התנ"ך, כמו גם בשאר ההיסטוריה, ניתן לראות כי העם נוהה תמיד אחר מתק השפתיים. בוויכוח בין נביאי ה' אשר ייצגו את האמת גם כאשר היתה קשה, לבין נביאי השקר אשר הבטיחו הרים וגבעות, הייתה תמיד ידם של האחרונים על העליונה, והם אלו אשר קנו את לב העם, עד שהתבררה נבואתם השקרית.

 

על פי הגישה הרווחת, הנביא אינו מהווה חשיבות בעיני הקב"ה. אדרבא, הנביא, מהווה כלי בידו, כדי להגדיל את כוחו ועוצמתו של הנס. ושימו לב מיהם

נביאנו הגדולים ביותר. משה רבנו, אדון הנביאים מגמגם, אלישע הנביא, אשר היה קירח ויונה הנביא, אשר סירב לשליחותו של הקב"ה. אך עם כל זאת, נבואותיהם שינו את ההיסטוריה והאומה היהודית, והפכו לנבואה לדורות.

 

יכולותיהם להתגבר על המגרעות הטבעיות או הנרכשות ולדבר בפני מושאי נבואותיהם, ברהיטות ובצלילות, הופכת אותם לרטוריקנים הגדולים ביותר. כך, כאשר אנו קוראים את ההגדה, כדאי להיזכר בנאומו של משה, שעל אף מגבלותיו - הצליח לשנות את חייה של אומה שלמה.

 

  • הכותב הוא המשנה לראש הממשלה, ממובילי תחרות הנאומים השנתית בשיתוף עם המכון הישראלי לדמוקרטיה ו-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה רבנו. דיבר לעניין
צילום: ויז'ואל פוטוס
סילבן שלום
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים