תינוקות בכיינים בסיכון להפרעות התנהגות בילדות
חוקרים בבריטניה סיכמו 22 מחקרים שבדקו מעל 16 אלף ילדים ומצאו כי אלה שחוו בינקות בעיות שינה ואכילה או התפרצויות בכי ממושכות היו בסיכון מוגבר לפתח הפרעות התנהגות משמעותיות במהלך הילדות. וההורים? סובלים יחד איתם
שוב עבר עליכם לילה לא שקט? זהו אולי אות אזהרה: מחקר רחב-היקף שסיכם 22 מחקרים קודמים שבהם נבדקו אלפי ילדים מצא כי תינוקות שסבלו מבעיות אכילה, בעיות שינה או התקפי בכי ממושכים בתקופת הינקות היו בסיכון מוגבר לפתח הפרעות התנהגות קשות במהלך הילדות. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Archives of Disease in Childhood.
פגיעה קשה באיכות החיים
כ-20% מהפעוטות סובלים מתסמינים של בכי ממושך, בעיות שינה או בעיות אכילה בשנה הראשונה לחייהם. תופעות אלה מובילות לפגיעה קשה גם באיכות החיים של המשפחה כולה ולעלויות ניכרות למערכת הבריאות, משום שההורים שבים לרופא המטפל ולמעשה לא נמצא גורם רפואי משמעותי המוביל לבעיות.
במחקרים קודמים כבר נטען כי בעיות חוזרות אלה עלולות להיות בעלות השפעה על הפרעות התנהגות או התפתחות שכלית מאוחר יותר בילדות, אולם החוקרים לא הגיעו למסקנה אחידה.
עתה חוקרים מאוניברסיטת באזל שבשוויץ, אוניברסיטת וורויק שבבריטניה ואוניברסיטת בוכום בגרמניה ניתחו ממצאים מ-22 מחקרים שבוצעו בין השנים 2006-1987 ובחנו את הקשר האפשרי בקרב 16,868 ילדים סך הכל, מתוכם 1,935 ילדים שסבלו מבעיות התנהגות.
ההפרעות השכיחות - היפראקטיביות והתקפי זעם
מתוך 22 המחקרים, עשרה מחקרים תיארו בעיות של בכי ממושך אצל התינוק. בארבעה מחקרים נבדק הקשר לבעיות שינה, שלושה מחקרים כללו בעיות אכילה וחמישה בדקו את הקשר בין כל הבעיות הללו להפרעות התנהגות.הפרעות ההתנהגות חולקו לארבע קטגוריות: חרדה, דיכאון והתבודדות; תוקפנות והתקפי זעם; הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות; ובעיות התנהגות כלליות.
החוקרים מצאו כי פעוטות שהראו הפרעות של בכי ממושך, הפרעות אכילה ובעיות שינה היו בסיכון גבוה ללקות בבעיות התנהגות בילדות, בהשוואה לפעוטות "שקטים ונוחים". הפרעות התנהגות השכיחות בילדות נמצאו הפרעות קשב ריכוז והיפראקטיביות, תוקפנות והתקפי זעם. עוד נמצא כי ככל שהתינוק הדגים יותר בעיות, כך גבר הסיכון להפרעות התנהגות בילדות.
לדברי החוקרים, הורים רבים פנו לייעוץ מקצועי עקב בעיות הבכי, השינה והאכילה. עוד נמצא כי רבים מההורים שהגיעו לייעוץ חוו מגוון רחב של גורמי סיכון להפרעות התנהגות כמו בעיות סביב הלידה, בעיות פסיכו-סוציאליות במשפחה או בעיות חברתיות בסביבת המגורים.
"בעיות אצל תינוקות מגבירות את הסיכון להתפתחות הפרעות התנהגות בילדות", סיכמו החוקרים, "הממצאים שלנו מדגישים את הצורך בשימת לב מיוחדת לבעיות אלה שמדגימים הפעוטות ומעקב אחריהם במהלך הילדות".