שתף קטע נבחר

 

טורקיה: ישראל בסכנת אפרטהייד, מוכנים לתווך

הנשיא הטורקי עבדאללה גול מזהיר מסכנות בגלל הדמוגרפיה והדמוקרטיה, במאמר שכתב ל"ניו יורק טיימס": "הערבים יהיו הרוב בין הים לירדן". הוא מציע שטורקיה תשוב ותשמש כמתווכת אזורית: "פלסטין תחזק את ביטחון ישראל"

היחסים בין ישראל לטורקיה ספגו מכה קשה עם פתיחת מבצע "עופרת יצוקה", ולאחר מכן בהשתלטות על ה"מרמרה". אבל הבוקר (יום ד'), בטור אותו פרסם ב"ניו יורק טיימס", מבהיר הנשיא הטורקי עבדאללה גול כי טורקיה מעוניינת לשוב לתפקידה כמתווכת אזורית - במטרה להוביל לשלום בין ישראל לפלסטינים, ובין ישראל והעולם הערבי כולו.

 

 

להערכתו של גול, הדמוקרטיה והדמוגרפיה יעצבו את העתיד. הוא מצביע על גל המהומות במזרח התיכון ובצפון אפריקה, ועל כך שבעוד כמה עשורים הערבים יהוו את הרוב המכריע בין הים לירדן. לכן, אומר גול, "ישראל לא תוכל להרשות לעצמה להיראות כאי של אפרטהייד, המוקף בים ערבי כועס ועוין". הוא סבור כי מדינה פלסטינית רק תחזק את ביטחון ישראל, ואומר כי "נשתמש בכל היכולות שלנו על מנת לסייע למשא ומתן".


מול השגרירות בתל-אביב. "שלוום דרך העמים" (צילום ארכיון: ירון ברנר)

 

"לגלי המהומות במזרח התיכון ובצפון אפריקה יש חשיבות היסטורית זהה למהפכות של 1848 ו-1989 באירופה. האנשים באזור, בלי יוצא מן הכלל, מוחים לא רק בשם ערכים אוניברסליים, אלא גם כדי להחזיר לעצמם את הגאווה הלאומית והכבוד, שדוכאו במשך זמן רב", פתח גול את הטור שכתב לעיתון האמריקני, ומיד עושה את ההקשר לסכסוך. "השאלה האם ההתקוממות הזו תוביל לדמוקרטיה ושלום או לעריצות ומשברים תלויה בהשגת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני, ובהסכם ערבי-ישראלי רחב יותר".

 

"שלום עושים עם אנשים, לא עם שליטים"

גול סבור כי "ישראל, יותר מכל מדינה אחרת, תצטרך להסתגל לאקלים הפוליטי החדש באזור. אבל היא לא צריכה לפחד - קיומן של דמוקרטיות שכנות ליד ישראל מהווה את הבטוחה האולטימטיבית לביטחון המדינה".

 

"בימים אלה של מהומות, שני כוחות יעצבו את העתיד - האנשים שמשתוקקים לדמוקרטיה, והדמוגרפיה המשתנה באזור", פירט המנהיג הטורקי את המשנה שלו. "במוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יהיה דמוקרטי, ודמוקרטיה משמעה היענות לרצונות האמיתיים של האנשים. במשך שנים, הממשלות באזור לא לקחו בחשבון את רצון אזרחיהן במדיניות החוץ. ההיסטוריה הראתה שוב ושוב כי שלום בר קיימא יכול להיות מושג רק בין אנשים, לא בין שליטים ואליטות".

 

נשיא טורקיה קורא למנהיגי ישראל "לגשת לתהליך השלום בדפוס חשיבה אסטרטגי, ולא במטרה להשיג מטרות טקטיות קצרות-טווח". הוא טען כי שינוי חשיבה כזה יביא לכך שישקלו "בכובד ראש" את הצעת השלום של הליגה הערבית מ-2002, לפיה ישראל תחזור לגבולות 67' ותנרמל את היחסים עם מדינות ערב.

 

"אי של אפרטהייד, המוקף בים ערבי כועס ועוין"

"היצמדות לסטטוס קוו רק תגרום לישראל נזק גדול יותר", מאמין גול, ומסביר למה. "ההיסטוריה לימדה אותנו שדמוגרפיה היא המרכזי החשוב ביותר בקביעת גורל אומות. תוך פחות מ-50 שנה, הערבים יהוו את הרוב המכריע של האנשים בין הים התיכון לים המלח. ישראל, לפיכך, לא יכולה להרשות לעצמה להיראות כאי של אפרטהייד, המוקף בים ערבי כועס ועוין".

 

המנהיג הטורקי הראה כי הוא בקי בפוליטיקה הפנימית וידע לומר כי ללא מעט בכירים ישראלים ברור שמדינה פלסטינית עצמאית היא הכרח. לדעתו, "פלסטין מכובדת וברת-קיימא, שחיה לצד ישראל, לא תפגע בביטחון של ישראל - אלא תחזק אותו".

 

כאן הגיע גול לחלק המרכזי בטור שלו, והציע כי טורקיה תשוב לתפקידה כמתווכת - תפקיד אותו נטשה עם פתיחת "עופרת יצוקה": "אנחנו מאמינים ששלום במזרח התיכון ישרת לא רק אותנו, אלא גם את שאר העולם. לכן, אנחנו מוכנים להשתמש בכל היכולות שלנו על מנת לסייע למשא ומתן. העבר של טורקיה מעיד על המחויבות שלנו להשיג שלום. טורקיה מוכנה לשמש בתפקיד בו שימשה בעבר, ברגע שישראל תהיה מוכנה לנסות להשיג שלום עם שכנותיה".

 

הנשיא הטורקי לא שכח את המעצמה הגדולה בעולם, ועקץ אותה: "הקהילה הבינלאומית רוצה שארצות-הברית לפעול כמתווך הוגן וחסר פניות בין ישראל לפלסטינים, בדיוק כמו שעשתה לפני כעשור. הגעה לשלום במזרח התיכון היא הטובה הגדולה ביותר שוושינגטון יכולה לעשות לישראל".

 

לסיכום, כתב: "עבור ישראל יהיה זה כמעט בלתי אפשרי להתמודד עם הדמוקרטיות המתהוות והדמוגרפיה הנוכחית, בהיעדר הסכם שלום עם הפלסטינים, ועם יתר העולם הערבי. טורקיה, ערה לאחריות שלה, מוכנה לעזור לה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גול ופרס. מוכן להושיט יד ולתווך
צילום: משה מילנר, לע"מ
נתניהו ואבו מאזן. המו"מ יתחדש?
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים