"בגרמניה שונאים אותי כי אני מוציא אותם רע"
רבים מכנים אותו 'הבמאי הגרוע ביותר בעולם', אבל אווה בוֹל הגרמני משוכנע ש"אושוויץ" שלו יחשוף את התנהלותו של מפעל ההרג הנאצי באופן האותנטי ביותר. "לניצולי שואה אולי יהיה קשה לצפות בסרט, אבל הם יסכימו שהמטרה חשובה", הוא אומר
הדרך לגיהנום רצופה בכוונות טובות. נראה כי אין קלישאה יותר מתאימה כדי לתאר את הקריירה של אווה בוֹל. הבמאי הגרמני, שהתחיל את דרכו הקולנועית בעיבודים מטופשים למדי למשחקי מחשב, שינה כיוון בשנים האחרונות והחל לעשות סרטים "רציניים" עם מסרים פוליטיים ומורלים. כאלה למשל הם "סטואיק" ו"דארפור".
הסרט הדוקומנטרי "Raging Boll". אווה נגד העולם
אבל למרות כל הרצון הטוב שלו, המבקרים שמעולם לא אהבו אותו, המשיכו להשמיצו. מדובר על סוג של גיהנום תקשורתי, איתו נדרש להתמודד "הבמאי הגרוע בעולם", כהגדרת רבים. בשנה האחרונה התגובות הזועמות והמזלזלות רק גברו עם יציאת "אושוויץ" - סרטו מעורר המחלוקת, המתאר את ההרג השיטתי במחנה ההשמדה הנאצי, בצורה מקפיאת דם וגרפית במיוחד. הוא מבחינתו רצה להעלות מחדש את זכרון השואה, ונתקל שוב בהתעלמות. גם הדרך לגיהנום הזה - מפעל המוות הנאצי - היתה רצופה בכוונותיו הטובות.
הטריילר של "אושוויץ" עורר תגובות זועמות בגרמניה ובעולם כולו, אולם בול מבהיר בראיון מיוחד ל-ynet כי בסרט עצמו, במהלכו אנו חוזים ב"יום שגרתי במחנה השמדה - מהרכבת לכבשנים", הזוועה האמיתית היא לא המראות הקשים מהטריילר, אלא השיטתיות השקטה והיעילה של הנאצים. הסרט מבקש גם לבקר את הבורות של צעירי גרמניה בנוגע לשואה, באמצעות ראיונות שנערכו עם כמה תלמידי תיכון. "זה מדהים שהם לא יודעים הרבה על השואה", הוא אומר.
אזהרה: הטריילר של "אושוויץ"מכיל תכנים קשים לצפייה
"חשבתי שסרטים שנגעו לשואה והציגו גיבורים או סיפורים מיוחדים בנוגע לשואה מעולם לא המחישו מה באמת קרה שם - זה היה ההרג המאורגן הגדול ביותר בהיסטוריה האנושית", מסביר בול בן ה-46.
"אני חושב שכבר היום חצי מאוכלוסיית כדור הארץ לא יודעת דבר על הנאצים ועל השמדת העם - כך שזה די קל למכחישי השואה להצליח במשימתם. אם נסקור את כל הסרטים שטיפלו בנושא בחמישים השנה האחרונות, לא היה ולו אחד שבאמת הראה מה קרה שם. זוהי הסיבה שעשיתי את הסרט שלי והתמקדתי בהרג עצמו - התיעוש של המוות".
אתה לא חושש מכך שהסרט יתפש בעיני נאו-נאצים ואחרים כפורנוגרפיה של המוות?
"אף אחד לא יצחק בעקבות צפייה בסרט הזה, ולא יהיה ניאו-נאצי שיפיק ממנו הנאה, כיוון שהסרט אינו בוטה כמו הטריילר. הסרט יותר שקט, איטי ומדכא. הוא מציג את הדרך קרת הרוח בה מתנהל מפעל הרג, ממנו אין יציאה. אין בו מאפיינים של גוֹר (gore)".
זכרון גורלי
אולי הקצב האיטי והשקט המדכא של הסרט ימנעו מלכתחילה חווית צפיה מענגת לצמאי הדם וחובבי הוולגריות הקיצונית. אולם יש מי שסבור במידה רבה של צדק, שהמראות הקשים עשויים לפגוע ברגשי הניצולים שנותרו. "הסיבה לשמה נוצר הסרט, הוא מניעת שיכחה", מצדיק בול את מניעיו. "הוא נעשה בשביל אנשים שמתכחשים לשואה, או לא יודעים מספיק עליה. יתכן שיהיה קשה לניצולי שואה לצפות בסרט הזה, אבל אני סבור שהם יסכימו שהמטרה שלשמה הוא נעשה חשובה".
התייעצת עם ניצולי שואה במהלך הפקת הסרט?
"למעשה, היה לנו ניצול שואה בתא הגזים, והוא היה המום מהסיטואציה. כשאתה רואה את הסרט, אתה מבחין בו - אדם זקן עומד שם בעוד שכולם מאבדים את זה. אני חושב שהניצולים שנשארו הם התומכים הגדולים ביותר בהקרנת הסרט, במנותק מהרגשות ובלי עלילה. זה מכה בך קשה יותר מאשר בסרט בו יש סיפור אמוציונלי".
בול כקצין אס.אס בטריילר של "אושוויץ". דוגמה אישית
מטבע הדברים, העבודה של בול על הסט של "אושוויץ" לא היתה קלה והוא נאלץ להתמודד עם לא מעט אתגרים רגשיים. אחד מהם היה להשתתף בפעם הראשונה כשחקן בסרטיו. "הבנתי שיש לניצבים הקרואטים שלנו בעיה להתפשט ולהיכנס לתאי הגזים, והשחקנים 'הנאצים' שלי לא היו נוקשים דיים איתם", מספר בול, שנראה גם בטריילר מגלם קצין אס.אס. "זו הסיבה שלבשתי על עצמי מדים ועשיתי את החלק שלי. הכל כדי להפוך את זה למציאותי".
אתה טוען שצעירי גרמניה לוקים בבורות בכל הנוגע לשואה. מאיפה הידע שלך?
"גדלתי בקריאה של ספרים על מלחמת העולם השניה וגם למדנו המון בבית ספר על השואה, כך שהיתה לי הכרות קרובה וארוכת שנים עם הנושא. כחלק מהתחקיר ל'אושוויץ', צפיתי מטבע הדברים בהרבה מאוד סרטים עלילתיים ותיעודיים על המחנות. אהבתי גם את 'רשימת שינדלר' ו'הפסנתרן', כמו סרטים אחרים שעסקו בשואה, אבל זה חידד אצלי את ההרגשה שחסר דווקא סרט כמו זה, שפשוט מציג את השגרה יומיומית של ההרג עצמו".
לא למדנו כלום
לטענת בול, תהליך ההדחקה של השואה מסדר היום הגרמני כיום הוא המוטיבציה העיקרית שלו ליצירת "אושוויץ", אבל זו לטעמו גם הסיבה העיקרית להסתייגות של הגרמנים ממנו. כך קרה שהסרט נדחה על ידי ראשי פסטיבל ברלין (החלטה שגררה תביעה מטעם בול נגד מנהל הפסטיבל). "שונאים אותי בגלל הסרט, מכיוון שאין בו גיבורים גרמנים".
בול בהקרנת הבכורה של "מקס שמלינג"
"השומרים של האס.אס מוצגים בסרט בדרך ריאליסטית - הם עשו את עבודתם והיא התרחשה באווירה רגועה ושקטה. כך שעכשיו הפסטיבלים בגרמניה לא רוצים להציג את הסרט בגלל שהגרמנים יוצאים ממנו רע. גרמנים אוהבים סרטים על קלאוס פון שטאופנברג (שקשר קשר להתנגש בהיטלר ונכשל, עליו מבוסס הסרט 'ואלקירי') או סופי שול (שהתנגדה למשטר הנאצים והוצאה להורג) מכיוון שהם היו גיבורים מקומיים שיצאו נגד היטלר".
מה היית רוצה לשנות בקולנוע הגרמני העכשווי?
"אם הקולנוענים הגרמנים ימשיכו עם העיסוק שלהם במתנגדים של היטלר, אז הם יגרמו להמשך הבורות וחוסר האכפתיות בנוגע לשואה, ששוררת בקרב צעירי גרמניה כיום (יש לציין כי לפני "'אושוויץ", בול עצמו יצר סרט על המתאגרף מקס שמלינג, שנודע גם הוא כמתנגד למשטר הנאצים)".
האם הביקורת נגדך מחלישה או מחזקת אותך?
"בגלל התדמית שלי, אני נמצא בעמדה רעה, אבל גם טובה. רעה - כי כולם מחזיקים בדעה קדומה בנוגע עלי, וטובה - כי זה מאפשר לי לעשות סרטים לא מצונזרים, קשים ואכזריים, בלי צורך להתפשר על רעיונותיי. כזה אני, מאוד עקשן ולא דיפלומטי. עשיתי סרטים מצוינים. חבל שבישראל לא רכשו אותם להקרנה עד כה. אני מקווה שיימצא אצלכם מפיץ עצמאי כדי שירכוש אותם וגם את 'אושוויץ'. מעולם לא הייתי בישראל והייתי שמח מאוד לבקר".
ויש לבול גם את "Blubberella" - גיבורה במשקל כבד נגד הנאצים
המשיכה של בול לסוגיות של עוולות האנושות לאורך ההיסטוריה לא מוגבלות לגרמניה של שנות ה-40. "דארפור" למשל, עוד סרט מושמץ שלו מ-2009, עוסק בטיפול הלוקה של המערב ברצח העם המתרחש בסודאן על ידי השלטון המוסלמי. "גם כיום אנחנו לא פועלים נגד חוסר אנושיות", הוא קובע. "אני לא מבין למה לא עשינו שום דבר נגד עומאר אל-באשיר (נשיא סודן) ומיליציית הג'אנג'אוויד שלו. לא הגבנו לפעילות שלהם במשך שנים".
הטריילר של "דארפור". שואה - לא רק באירופה
דווקא העובדה שהמערב מתערב בסכסוך בלוב ומתעלם מזה בדארפור, מרגיזה את בול עוד יותר. "אני לא מקבל את זה שעכשיו נאט"ו מפציצה בלוב בלי שום תוכניות או ידע בנוגע למורדים, ומה עומד מאחוריהם. ארצות הברית אומרת שזו
סוגיה הומנית, לעזור למורדים, אבל בדארפור 350 אלף אנשים רוסקו ואף אחד לא עושה דבר בנוגע לזה.
"מדוע אנחנו לא עושים דבר נגד סעודיה, שמממנת את אל-קאעידה ועדיין מוציאה להורג אנשים בפומבי? קדאפי הוא אידיוט וטרוריסט, אבל הוא לא מתקרב לאנשים כמו מנהיגי הסעודים או אל-באשיר".
אז לא רק הגרמנים אשמים. כולנו לוקים בקהות חושים כשזה נוגע לרצח עמים אחרים.
"ברור שיש דמיון בין שתי הסיטואציות - אז ועכשיו. סיימתי את 'דארפור' עם הכתובית 'זה שלא עצרנו את רצח העם בדארפור, מראה שלא למדנו דבר מההיסטוריה'. אני חושב שאחרי אושוויץ, יש לנו חובה לעצור כל רצח עם בכל מקום שהוא קורה".