היום הקטלני ביותר בסוריה: 49 הרוגים בהפגנות
עשרות אלפי בני אדם יצאו להפגין ברחבי סוריה במסגרת "יום שישי העצום" - וכוחות הביטחון הגיבו ביד קשה. לפי ארגוני זכויות אדם ועדי ראייה, לפחות 49 בני אדם נהרגו בכמה מוקדים. "כדורים התחילו לעוף מעל ראשינו כמו גשם כבד", סיפר מפגין
"יום שישי העצום" של האופוזיציה הסורית הפך למרחץ דמים: ארגוני זכויות אדם ועדי ראייה דיווחו אחר הצהריים (יום ו') כי לפחות 49 בני אדם נורו למוות על-ידי כוחות הביטחון בהפגנות בכל רחבי סוריה. "כדורים התחילו לעוף מעל ראשינו כמו גשם כבד", סיפר עד ראייה בעיר עיזרה שבמחוז דרעא, שם נהרגו לפי הדיווחים לפחות עשרה בני אדם, ביניהם ילד בן 11.
עשרות אלפי בני אדם יצאו בצהריים, אחרי תפילות יום השישי, להפגין בדומא שליד דמשק, בעיר חומס, בבניאס, באזור הכורדי שבצפון-מזרח המדינה ובמחוז דרעא, בו התחילו ההפגנות נגד בשאר אסד לצבור תאוצה לפני כחודש. בסרטון המתעד את ההפגנה בחומס נשמעים המפגינים צועקים: "אנחנו לא האחים המוסלמים ולא רדיקליים, אנחנו דורשים חירות". בדיר א-זור, מפגינים הפילו את פסל "סוס הזהב" של באסל אסד, אחיו המנוח של הנשיא.
"השוטרים ירו גז ממקום גבוה", סיפר לסוכנות הידיעת רויטרס עד ראייה במחוז מידאן שליד דמשק. "היו יותר מ-2,000 אנשים ועכשיו התאגדו מחדש כמה מאות. הם רוצים להפיל את המשטר".
בקמישלי שעל גבול טורקיה השתתפו בהפגנה אלפים - כורדים, ערבים ונוצרים, והניפו דגלי סוריה. חלקם נשאו שלטים שעליהם נכתב "ערבים, סורים (נוצרים) וכורדים נגד השחיתות", אחרים צעקו בכורדית "חופש, אחים".
עוד אתמול נמסר על חסימת כבשים והיערכות מיוחדת של כוחות הביטחון. היום אמרו פעילי זכויות אדם שהדרך המהירה המחברת בין דמשק לגבול עם לבנון נחסמה על ידי הצבא, שהפנה את המכוניות לכביש ישן.
מפגינים בבניאס, היום (צילום: AFP)
בניסיון להרגיע את ההתקוממות המתגברת נגדו, הנשיא אסד נפגש אתמול עם נציגים ממחוז אידליב שבצפון-מערב המדינה, שדרשו ממנו לאשר הקלות לתושבי האזור. כך דיווח העיתון הלונדוני "אל-חיאת",
שציין כי הנציגים העלו בנוסף דרישות בתחום החקלאות והחינוך. על פי הדיווח, אסד הבטיח למלא את הבקשות ואמר כי שרי הממשלה צפויים להיפגש עם נציגי המחוזות והערים כדי לעקוב אחר יישום דרישותיהם.
אתמול פרסם אסד צו נשיאותי "המסדיר את זכותם של האזרחים להפגין בדרכי שלום", במקביל לאישור רשמי לחוק המבטל את מצב החירום ששרר במדינה במשך 48 שנים, בניסיון לפייס את המפגינים. על פי הצו, הזכות להפגין היא "זכות אנושית בסיסית שקובעת החוקה של הרפובליקה הערבית הסורית". עם זאת, על פי החוק החדש, קיום הפגנות מותנה באישור של משרד הפנים הסורי. ההמונים שיצאו היום לא ביקשו אישור, ונראה שאינם מפחדים עוד מהמשטר.