עסקת חייו: נשיא תימן מוכן לפרוש תמורת חסינות
מנהיג ערבי שלישי ככל הנראה בדרך החוצה: עלי עבדאללה סאלח, ששולט בתימן 33 שנה, הסכים להעביר את סמכויותיו לסגנו בתוך חודש, ובתמורה יזכו הוא ומקורביו לחסינות מלאה. סאלח טרם חתם, האופוזיציה מסכימה אך חוששת מתרגיל. ארה"ב: לפתוח מיד בתהליך העברת הסמכויות
האם מספר המנהיגים שאיבדו את כסאם בטלטלה שעובר המזרח התיכון יעלה בקרוב מאוד לשלושה? רשת הטלוויזיה התימנית הממלכתית דיווחה אמש (שבת) כי הנשיא, עלי עבדאללה סאלח, הסכים בסוף השבוע להצעת פשרה שהגישו מדינות המפרץ הפרסי בניסיון להביא לסיום ההתקוממות במדינה. על-פי ההצעה, סאלח יעביר את סמכויותיו לסגנו ויפרוש בתוך חודש מחתימת ההסכם. בתמורה יזכו סאלח, בני משפחתו ומקורביו לחסינות מלאה מתביעות משפטיות.
- עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
על-פי הדיווח, סאלח הסכים להצעה באופן עקרוני אך טרם חתם עליה. גם מפלגת השלטון התימנית, הזוכה לרוב מוחץ בפרלמנט, הודיעה כי היא מאמצת את הפשרה ללא סייג. ראשי תנועת המחאה בתימן, הדורשים את התפטרותו המיידית של הנשיא, מסכימים אף הם לפשרה שגיבשה המועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ (GCC), אך הם דורשים את ביטולו של סעיף המעניק לפרלמנט סמכות לדחות את התפטרות הנשיא, ואינם מסכימים לקחת חלק בממשלת אחדות. ארה"ב כבר הודיעה כי היא דורשת שתהליך העברת הסמכויות בתימן יתחיל "מיד".
סאלח התרכך, אך המפגינים רוצים שיפרוש (צילום ארכיון: EPA)
עלי עבדאללה סאלח, המכהן כנשיא תימן זה 33 שנה, מתמודד זה כשלושה חודשים עם גל הפגנות ומהומות קשה ואלים במיוחד, שהחל בבירה צנעא והתפשט עם הזמן גם לערים אחרות. גם בסוף השבוע הזה הפגינו עשרות אלפים בצנעא ובעיר תעיז בקריאה לסאלח להתפטר לאלתר. מניין ההרוגים הרשמי מאז פרץ המשבר עומד על 130, אולם נראה כי המניין האמיתי גבוה בהרבה.
מאז תחילת ההתקוממות העממית בתימן, ריכך סאלח את עמדתו כמה פעמים, אולם הדבר לא הצליח להוביל להרגעת המפגינים, הדורשים רפורמות פוליטיות ואזרחיות נרחבות. בתחילה הודיע כי אינו מתכוון להתמודד לקדנציה נוספת ב-2013, אחר כך הכריז על נכונותו לשינויים חוקתיים ולממשלת אחדות לאומית ולבסוף הכריז כי יפנה את כסאו בתחילת 2012 בכפוף לכך שהנהגת המדינה לא תופקר.
ואולם, נראה כי הרגע המשמעותי ביותר בשקיעת שלטון סאלח היה עם עריקתו של הגנרל מוחמד עלי מוחסן, מפקד דביזיה בצבא תימן ואחת הדמויות הקרובות ביותר לסאלח עד לאחרונה. העריקה הובילה לגל של עריקות קצינים בכירים בצבא וכן דיפלומטים ושגרירים שהודיעו כי אינם נאמנים עוד לנשיא.
סאלח, בן 68, נחשב לבן ברית חשוב של ארה"ב במאבק בזרוע אל-קאעידה בתימן, הנחשבת זה תקופה ארוכה לזרוע פעילה במיוחד. בין היתר עומדת הזרוע מאחורי ניסיון פיגוע "חג המולד" במטוס נוורת'ווסט לדטרויט, הפיגוע בבסיס בפורט הוד וניסיון הפיגוע בטיימס סקוור. עם זאת, לאורך המשבר, קראה וושינגטון מספר פעמים לנשיא תימן לפרוש מתפקידו והדגישה כי התעקשותו להישאר בשלטון - אינה מקובלת.