לראשונה: יהודים ממרוקו יוכרו כניצולי שואה ויפוצו
ועידת התביעות הודיעה כי יוצאי מרוקו שהיו בעוצר יוכרו כניצולי שואה, וקבלו מענק של כ-13 אלף שקלים מגרמניה. גם יהודי רומניה ובולגריה שהיו בהסגר יזכו לפיצוי, בדומה לאלה שנשלחו למחנות ההשמדה. מצפים לכ-7,000 בקשות
70 שנה לאחר מלחמת העולם השנייה יוכרו בקרוב לראשונה אלפי יהודים יוצאי מרוקו כניצולי שואה, ויזכו למענק חד פעמי מממשלת גרמניה. על פי הסכם שגובש בימים האחרונים בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה הם יקבלו מענק על סך כ-13 אלף שקלים. בנוסף, גם יהודי רומניה ובולגריה שהיו בהסגר יזכו לפיצוי, בדומה לאלה שנשלחו למחנות ההשמדה.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
בוועידת התביעות מעריכים שכ-7,000 בקשות חדשות יוגישו לקבלת פיצוי, כמחצית מהן מיוצאי רומניה ובולגריה וכשליש על-ידי יוצאי מדינות צפון אפריקה, בעיקר ממרוקו.
הזכאים למענק הם יהודים שהיו בעוצר, או שחופש התנועה שלהם הוגבל על-ידי הנאצים או בעלי בריתם. הגבלת חופש התנועה כוללת, בין השאר, חרם על כניסה לפארקים, בתי קולנוע ומקומות ציבוריים ועל השימוש בתחבורה ציבורית, הגבלת קניות וחובה להירשם באופן קבוע במשרדי הרשויות הגרמניות ורשויות בנות בריתה של גרמניה.
ערב מלחמת העולם השנייה חיו במרוקו כ-260 אלף יהודים. בעוד שיהודים מתוניסיה, אלג'יריה ומלוב הוכרו במהלך השנים כניצולי שואה ואף זכו לפיצויים, יוצאי מרוקו לא זכו להכרה דומה. עד כה רק יהודים בודדים ממרוקו שעלו ארצה לפני 1953 זכו להכרה כניצולי שואה הזכאים לפיצוי.
"הגבלת חופש התנועה היה אמצעי יעיל כדי להשתלט על האוכלוסייה היהודית בגרמניה ובאזורים שהיו בשליטתה", אמר יוליוס ברמן, יו"ר ועידת התביעות. "בכך שהבהרנו את הרכיב הזה ברדיפות,
הצלחנו להשיג הכרה ברדיפות מהן סבלו אנשים שחיו תחת מגבלות אלה".
ועידת התביעות מייצגת את יהדות העולם במשא ומתן על פיצויים ועל השבת רכוש לקורבנות של רדיפת הנאצים וליורשיהם. ניתן לפנות אליה ישירות לקבלת מידע על הזכאות למענק ולקבלת טפסים, ואין צורך להגיש בקשות באמצעות עורך דין. עם זאת מבהירים בוועידת התביעות שקורבנות הנאצים מקרב יוצאי מרוקו שקיבלו תשלומים אחרים ממקור גרמני, כגון קצבה ממשרד האוצר הישראלי במסגרת חוק נכי רדיפות הנאצים, אינם זכאים למענק. ניתן לפנות לוועידת התביעות בטלפון שמספרו 03-5194400 או באתר האינטרנט של קרן הסיוע.
Read this article in English