שתף קטע נבחר

 

חלום הדירה מתרחק: "אנחנו מאבדים הזדמנות"

החלטת בנק ישראל להגביל את המשכנתאות בריבית משתנה נותנת את אותותיה. איתמר ומעיין, זוג צעיר עם פעוטה, שוכרים יחידת דיור, וכנראה יישארו בה: "היתה לנו הזדמנות נוחה לקנות, שספק אם תחזור". תמי מולד חיו, מהמרכז הישראלי לקידום צדק חברתי: "זה רק חלק מהפתרון"

איתמר ומעיין, זוג צעיר בסוף שנות ה-20 לחייהם, הורים לפעוטה, שוכרים יחידת דיור ביישוב במרכז הארץ. שניהם אקדמאים ועובדים במקצועות מכובדים. לאחרונה רכשו חבריהם קרקעות בישוב סמוך, במחיר נוח יחסית. איתמר התכוון לקחת את עיקר המשכנתא צמודה לריבית הפריים, אך כעת - עם ההגבלה של בנק ישראל שרק שליש מהמשכנתא תילקח בריבית משתנה, הפך הבית של איתמר ומעיין לחלום רחוק מהישג יד.

 

 

"אני באופן אישי נפגע מזה, היכולת לקחת משכנתא מתרחקת וכך גם המחשבה בכל זאת להתאמץ ולעמוד בתנאים הלא-פשוטים עבורי. העניין הוא שזה לא ממש פותר את הבעיה, שכן מדובר בהזדמנות נוחה, שספק אם תחזור שוב", הסביר איתמר. למרות זאת, הוא יכול להבין את נגיד בנק ישראל: "אני מבין את שיקולי הבלמים והאיזונים שמנהיג פישר, במטרה להפוך את ענף הנדל"ן לשפוי יותר. אני גם מאמין שיש צורך בצעדים דרסטיים לעתים כדי לגרום לשינוי במגמה שלילית. אבל כאן אני ורבים אחרים נפגעים".

 

הוריהם של איתמר ומעיין אינם יכולים לסייע להם באופן משמעותי, ולכן הם לא מצליחים להגיע להון הבסיסי עבור דירה. "זה לא שביקשתי לקנות דירה בן רגע, אבל עם המשכורות שקיימות, אותן מרוויחים רוב הצעירים וכך גם אני, כל צעדי האוצר שמנסים להשפיע על מחירי הנדל"ן נשארים יפים ונחמדים. בסופו של דבר השוק קובע. כל עוד אנשים קונים דירות בכל מיני ירידים מהירים תוך 5 דקות וקופצים על כל דבר שנמכר, שום דבר לא ישתנה ומי שבאמת רוצה להתקדם ימשיך להיפגע בגלל מי שיכול".

 

גם אסף וענת אבירם, זוג צעיר והורים לילד בן חודש וחצי, סיכמו רק לאחרונה על רכישת דירה בשכונת ארנונה בירושלים. המצב החדש מלחיץ ומבלבל אותם. "למעשה כבר קנינו את דירה, ואנחנו מחפשים אחר משכנתא. תחילה אמרו לנו שניתן לקבל עד 70 אחוזים, וחשבנו על 50 אחוזים צמודים לפריים. כעת אנחנו לא יודעים מה יהיה, אני לא יודע איך זה ישפיע עלינו" הסביר אסף.

  

"אנחנו מודאגים מהקשחת התנאים, ידעתי שהריבית תלך ותגדל, וחוזרים למצב שהיה פעם, אך עכשיו ייתכן שלגמרי נצטרך להיערך מחדש. אנחנו צריכים לבחון איפה אנחנו עומדים. זה מלחיץ בלי ספק, יש לנו לא מעט חברים בלחץ היסטרי".

 

"הזוגות פוגעים בעצמם" 

תמי מולד חיו, מהמרכז הישראלי לקידום צדק חברתי, מסבירה כי הנגיד מנסה לסתום סכר שלם באצבעו. "מדובר בבעיה מהותית של מדיניות. נעשות כאן לאורך זמן פעולות שונות, אך אין מבט מלמעלה על שתי הבעיות שמביאות למצב ומחשבה עמוקה על פתרון: המחסור בדירות, והמצב בו אין אופציה אחרת מלבד לשכור ביוקר או לקנות".

 

מולד חיו הסבירה כי המצב הנוכחי יצר את עליית המחירים החדה, "זו לא רק הבועה שצריכה טיפול, יש צורך בניתוח של מכלול הבעיות בשוק, ויצירת מדיניות רחבה שתפתח את ההיצע והביקוש, ותייצר אזורי שכירות במחירים מפוקחים תחת אחריות המדינה".

 

"מבחינת מנהל מקרקעי ישראל יש אדמות המוכשרות לבנייה עשרות אלפי יחידות אך לא בונים בהן. בחלק מהמקומות, קבלנים קונים ללא הפסקה ופשוט לא בונים בשל אינטרסים פרטיים. במקומות אחרים, הפריסה של האדמות פשוט מוטעית". לדבריה, גם רשויות חזקות מקשות על המצב, כאשר הן נמנעות מבניית דירות קטנות ומתמקדות בדירות יוקרה. "כך נוצרת פגיעה במבוגרים, רווקים, סטודנטים, וזוגות צעירות".

 

"הנגיד עושה כמיטב יכולתו, הוא מתייחס ברצינות למצב, אך הוא לבדו לא יכול להביא לפתרון. הזוגות אכן פוגעים בעצמם שעה שהם קונים דירות בכסף שאין להם".

 

מנגד, רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", סבור שהחלטת הנגיד חיובית ומתבקשת, "מי שאשם במשבר בדיור, זו לא רק הממשלה. הנגיד אומר גם לבנקים עד כאן, וגם לזוגות הצעירים - אל תקנו בכל מחיר". לדברי מלמד, הנגיד מנסה לעצור את המצב בו צעירים משלמים כל מה שמבקשים מהם, "אם זה בשכר דירה ואם ברכישה. אנחנו צרכנים רעים, אם היינו הולכים נגד העדר ואומרים 'לא נשלם כל מחיר', לבעלי הבתים לא היתה ברירה אלא להוריד את המחירים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין לי. סטנלי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים