בג"ץ שוב מקפיא את הרפורמה בענף הלולים
בעקבות עתירה שהגישו ארגונים למען זכויות בע"ח נגד הרפורמה בענף הטלת הביצים והלולים, הוציא בג"ץ צו על תנאי למשרדי החקלאות, האוצר, הפנים והגנת הסביבה שימשיך את השהיית קידום הרפורמה. בג"ץ דרש ממשרדי הממשלה להשיב תוך 90 יום מדוע לא יותקנו התקנות בנושא ההחזקה של התרנגולות המטילות
הקפאה נוספת לרפורמה בענף הלולים בישראל. בג"ץ החליט השבוע לקבל את עתירת עמותת "אנונימוס" לזכויות בעלי חיים, בשיתוף עם "נח" - ההתאחדות הישראלית של ארגונים להגנת בעלי חיים ו"חי משק" - העמותה למען חיות משק, והוציא צו על תנאי למשרדי החקלאות, האוצר, הפנים והגנת הסביבה שישהה את המשך קידום הרפורמה.
השופטים דרשו ממשרדי הממשלה להשיב לארגונים תוך 90 יום "מדוע לא יותקנו ללא דיחוי תקנות בנושאי תנאי החזקתן של תרנגולות מטילות, כמתחייב מחוק צער בעלי חיים...ומדוע לא יימנעו מביצוע הרפורמה בענף להטלת הביצים עד להתקנת התקנות".
הצו על תנאי, מצטרף לצו הביניים שניתן לפני כשנה וחצי ואוסר על המשך קידום הרפורמה המתוכננת בענף הביצים והלולים, עד להחלטה חדשה בנושא. על המשרדים ייאסר להעביר תקציבים לחקלאים או לחתום עם חוזים עם בעלי לולים הנוגעים לרפורמה עד לקיום דיון נוסף בנושא.
בארגונים למען בעלי חיים רואים בצו על תנאי כ"הישג לבעלי החיים" וציינו בהודעתם כי "משרד החקלאות לא פעל בתום לב כאשר הגיש שוב ושוב לוועדה את אותן תקנות מבלי להתאימן לסטנדרטים בינלאומיים מקובלים ולדרישות חברי-הכנסת". בעמותת "אנונימוס" הבהירו כי בכוונתם להמשיך להיאבק למען רווחת התרנגולות בלולים, על מנת להעניק להם תנאי מחייה נאותים. ""אין זה חוקי לכלוא תרנגולת בכלוב שאינו מאפשר לה לפרוש כנף ואף לא לעמוד זקוף".
דיון בנושא תקנות משרד החקלאות להחזקת תרנגולות מטילות בלולים מתועשים, שהתקיים בחודש שעבר בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, הסתיים ללא הכרעה בנושא מרחב המחייה של כל תרנגולת. זהו הדיון השישי במספר בנושא הרפורמה בענף הלול שנערך בשנתיים האחרונות בנושא, מבלי שמגיעים להכרעה.
מאבק ארוך בין הארגונים למשרד החקלאות
זו תקופה ארוכה שמתנהל מאבק בין ארגוני בעלי החיים למשרד החקלאות בנושא הרפורמה בענף הלול. תקנות הרפורמה קובעות נכון לעכשיו, כי לכל תרנגולת יוקצה מרחב של 550 סמ"ר במקום 350 סמ"ר כיום, עם אפשרות להרחבה ל-750 סמ"ר. אולם הארגונים דורשים שהמשרד יבטל במסגרת הרפורמה את השימוש בכלובים צרים המכונים "כלובי סוללה" ויחייב את הענף לעמוד בתקן האירופי לגידול תרנגולות.
העימותים בין משרד החקלאות לנציגי ארגוני בעלי החיים ומגדלי העופות החריפו בחודשים האחרונים. במשרד החקלאות טוענים כי הרפורמה נועדה לאפשר שיפור משמעותי במצב הגידול של העופות וברווחתם, תוך התחשבות בהשקעה הכלכלית הנדרשת מהחקלאים בשדרוג הלולים החדשים.
בנוסף, במשרד מאשימים את נציגי הארגונים בהכשלת קידום התקנות וטוענים, כי השהיית הרפורמה גורמת סבל לתרנגולות החיות. במשרד הציגו בדיונים האחרונים מחקרים בהם הקמת לולי עופות מעוף יקרה ביותר מ-30% מהקמת הלולים החדשים.
בעמותת "אנונימוס", המנהלת קמפיין ממושך נגד משרד החקלאות, מסבירים כי עשרות מדינות בעולם אסרו על קיומם של כלובי סוללה וכי שליש מהלולים באיחוד האירופאי הינם לולים ללא כלובים. עוד הם טוענים כי הלולים החדשים, שייבנו בהשקעה של 350 מיליון שקל, יבזבזו את כספי ציבור וינציחו את מצבם העגום של התרנגולות.
בדו"ח שפרסם משרד החקלאות, נטען כי במסגרת הרפורמה המתוכננת יוצאו מבני הלולים הישנים מתוך היישובים החקלאיים לאזורים ייעודיים, שם יוקמו לולים גדולים ומודרניים. לדברי משרד החקלאות, בלולים אלה יוכפל שטח המחייה של כל תרנגולת מטילה כדי להתאימו לתקן האירופאי - מ-350 סמ"ר ל-550 סמ"ר. בעתיד, לאחר שייבנו הלולים החדשים, ניתן יהיה אף להרחיב את המבנים ולאפשר לכל תרנגולת שטח מחייה של 750 סמ"ר.
בארגוני בעלי החיים אומרים כי המשרד מטעה את הציבור, ומתכוון להמשיך ולשכן את התרנגולות בלולי סוללה שהוצאו מחוץ לחוק באירופה. הם טוענים עוד כי משרד החקלאות מפר בכך התחייבות שנתן לבג"ץ לפני עשר שנים להתקין תקנות להחזקת מטילות במשקים מתועשים. יתרה מזאת, הם טוענים כי מדובר בביזבוז עצום של מאות מיליוני שקלים מכספי משלם המסים שירדו לטימיון.
בתגובה לפניית ynet מסרו במשרד החקלאות כי המשרד "קיבל את החלטת בג"צ למתן צו על תנאי בעניין הרפורמה בענף ההטלה, וכמובן יפעל בהתאם להחלטה. יצוין, כי הצו על תנאי אינו משנה את ההחלטה הקודמת של בג"צ, למתן צו ביניים בנושא, וכן כי המשרד הודיע מיוזמתו, עוד לפני קביעת צו הביניים, כי לא יקיים הליכים משמעותיים לקידום הרפורמה, עד להתקנת התקנות".