ארה"ב: אם חמאס יצטרף, נשקול המשך הסיוע
לאחר הסכם הפיוס, מבהירה מחלקת המדינה האמריקנית כי הסיוע לממשלת פיאד יימשך: "נדון מחדש במדיניות על בסיס החוק האמריקני, אם חמאס יצטרף לממשלה". אופטימיות זהירה בירושלים, למרות ההסכם: "הפלסטינים ויתרו על אמריקה"
בשעות הראשונות אחרי ההודעה על הסכם הפיוס הפלסטיני בין חמאס לפתח, עלו קולות בארצות-הברית שקראו לבטל את הסיוע לפלסטינים. בירושלים כבר העריכו כי "הפלסטינים בחרו לוותר על אמריקה", אבל מחלקת המדינה מיהרה אמש (יום ה') להודיע - הסיוע האמריקני לממשלתו של סלאם פיאד יימשך בינתיים. עם זאת, אמרו האמריקנים כי לאחר שתוקם ממשלת אחדות, תיבדק מחדש המדיניות, ויוחלט לגבי הסיוע "על בסיס החוק האמריקני".
בהודעת מחלקת המדינה נאמר גם כי "הסיוע שניתן לרשות הפלסטינית, בראשותם של אבו מאזן ופיאד, יעזור לבנות את המוסדות הפלסטיניים הנדרשים להקמת מדינה". בוושינגטון הבהירו כי "כפי שכבר הודענו בעבר, ארה"ב תומכת בפיוס פלסטיני בתנאי שזה יקדם את השלום. כדי למלא תפקיד מועיל, כל ממשלה פלסטינית חייבת לקבל את עקרונות הקוורטט על ידי ויתור על אלימות, קבלת הסכמי העבר והכרה בזכותה של ישראל להתקיים".
עוד לפני הודעה זו, ניכרה בירושלים אופטימיות זהירה באשר לקבלת טענותיה של ישראל בעולם, בנוגע לסיכויים למשא ומתן מדיני עם הפלסטינים - למרות הדאגה מהסכם הפיוס. על רקע הסקירות, ההתייעצויות והדיונים שנערכו בפורומים ביטחוניים ומדיניים, אומרים גורמים בישראל כי "הפלסטינים ויתרו למעשה על אמריקה. המהלך של ההסכם הוא בגדר הפתעה לרבים, כולל לארצות-הברית ולחלק מן הגורמים ברשות הפלסטינית".
בישראל יש המעריכים כי לנוכח החיבור עם החמאס, הפלסטינים "יאבדו חלק מן התמיכה שלהם באירופה, בקרב אותן מדינות שהיו מוכנות לתמוך בהם בדרך להכרזה בחודש ספטמבר. הפלסטינים היו עד כה על מסלול מדיני נכון מבחינתם, שבו הם היו יכולים לנצח בחודש ספטמבר. אבל כעת המצב השתנה, כי פתח רוצה להיות שותף בממשלה עם גורם שמבהיר כי הוא לא מוכן לקיום משא ומתן מדיני עם ישראל. העולם לא יוכל לבוא אלינו בטענות".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, דרש שלשום מאבו מאזן לבחור "בינינו לבין חמאס", וגם אתמול נשמעו קולות דומים מירושלים. גורמים מדיניים הבהירו כי "ברגע שהרשות החליטה ללכת עם חמאס, ברור שהיא לא הולכת איתנו. חמאס הרי צריך להתפרק מנשקו, אבל יש מישהו שמאמין שאבו מאזן יזרוק אלפי רקטות של החמאס לים? ואם לא, אז ננהל משא ומתן עם טילים ורקטות? זה בלתי הגיוני לחלוטין, ולכן ההערכה היא כי בתקופה הקרובה לפחות, האשמה על אי קיום משא ומתן תעבור בחלקה הגדול מישראל לפלסטינים".
בתוך כך, גם בזירה הפוליטית ניכרת אופטימיות, בעיקר בליכוד. בכירים במפלגה אמרו כי "המצב שנוצר טוב לקואליציה וטוב לליכוד. קדימה איבדה את הדגל היחידי שלה, והקואליציה יציבה".
במערכת המדינית והפוליטית גברו ההערכות כי נתניהו לא מתכוון לשאת נאום פייסני שבו יסכים לוויתורים מצד ישראל בוושינכטון בחודש הבא. אם עד כה לא היה כלל ברור מה מתכוון ראש הממשלה לומר בארה"ב, הרי שמאז הפיוס הפלסטיני העריכו מקורבים לנתניהו כי הוא יתעקש על צרכי הביטחון של ישראל ועל הדרישות מהפלסטינים. "אף אחד לא מעלה בדעתו שראש הממשלה ידבר עכשיו על נסיגות, מסירת שטחים, ויתורים - כשחמאס עושה צעד נוסף לעבר יהודה ושומרון", אמרו גורמים בליכוד.