המדינה נגד ארגוני הסביבה: קידוח בעדולם – חיוני
בתשובה לעתירת אדם וטבע ודין בדרישה לבטל את הרישיון להפקת נפט מפצלי השמן בחבל עדולם, ענתה המדינה כי "קיים אינטרס לאומי חיוני מובהק בפיתוח". החשש: "אחד האזורים הייחודיים והיפים בארץ ייהפך למתחם תעשייתי לייצור דלקים"
מדינת ישראל הביעה תמיכה רשמית בפרויקט הפקת נפט מפצלי השמן בחבל עדולם – מיזם שעורר מאבק סביבתי ממושך. "קיים אינטרס לאומי חיוני מובהק בפיתוח אפשרות להפיק נפט ממשאב פצלי השמן בישראל", נכתב בתשובה שהגישה הפרקליטות לעתירת עמותת אדם טבע ודין.
עתירת אדם טבע ודין לבג"ץ הוגשה לאחרונה בדרישה לביטול הרישיון שהעניק לפני כשנתיים משרד התשתיות לחברת IEI, שמאפשר להפיק משכבות הקרקע באזור עדולם נפט. במסגרת הפקת הנפט, לפי שעה במסגרת פיילוט בלבד, יש צורך לחמם את הקרקע לטמפרטורות גבוהות (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס) על מנת להפיק את החומר משכבות הסלע.
בתשובתה מאמצת למעשה המדינה את עמדת משרד התשתיות הלאומיות. "פיתוח כזה משתלב עם מרכיב מהותי במדיניות האנרגיה בישראל – ההכרח ליצור תמהיל מגוון של מקורות אנרגיה ולהימנע מהסתמכות על מקור מקומי בודד ומקורות זרים, הנתונים ברובם בידי מדינות העוינות לישראל", כתבה מיכל צוק-שפיר סגנית בכירה לפרקליט המדינה.
חבל עדולם, במוקד המחלוקת
בארגוני הסביבה, בהם עמותת אדם טבע ודין וגם החברה להגנת הטבע, מתנגדים לפרויקט באופן כללי וגם למיקומו הספציפי, בטענה כי יפגע בחבל ארץ שמתעתד להפוך למרחב ביוספרי ואשר בו מרחבים שמורים וייחודיים.
"להקטין התלות בייבוא נפט"
אולם כאמור, בתשובת המדינה, מובעת תמיכה מלאה בפרויקט ובנחיצותו למשק האנרגיה. "הפקה מסחרית של נפט ותזקיקי נפט מפצלי שמן בישראל", כתבה הפרקליטות. "תאפשר למדינה להגביר את עצמאותה האנרגטית ולהקטין באופן משמעותי את תלותה בייבוא נפט. הפקה מקומית של נפט מפצלי שמן תאפשר הספקה ישירה לבתי הזיקוק המקומיים, וכך ימנע מצב של מחסור בנפט גולמי לזיקוק בשעת חירום".
בהמשך נכתב עוד כי "ככל ששיטה זו תוכח הלכה למעשה, היא עשויה להוות פריצת הדרך המיוחלת, אשר תאפשר למדינת ישראל לנצל את המאגר העצום של פצלי שמן המצוי בתחומה".
בתשובתה מציינת הפרקליטות עוד כי "גורמי המקצוע במשרד התשתיות התרשמו כי היכולת הטכנולוגית שהוצגה על ידי החברה הינה מן הגבוהות שהוצגו אי פעם בשלב בקשה לרישיון על פי חוק הנפט בכלל ובתחום פצלי השמן בפרט". עם זאת, נכתב כי על פעולות החיפוש וניסיונות ההפקה להיעשות באופן הדרגתי. "בכוונת הממונה (הממונה על חיפושי הנפט במשרד התשתיות – י.ד) להאריך את הרישיון בשנתיים נוספות, כאשר ההארכה תותנה בכך שככל שהיזמים יגיעו להפקה מסחרית, היא לא תתבצע במקום בו מתבצע הפיילוט", נכתב.