בן-לאדן לא היה חמוש: "חששנו מטרפוד פקיסטני"
גורם ממשל אמריקני מסר כי מנהיג אל-קאעידה לא היה חמוש, כשנורה בראשו ובחזהו. ראש ה-CIA אמר בראיון ל"טיים" כי דחה אפשרות לשיתוף פעולה עם פקיסטן מחשש להדלפה והינחה: "אם בן-לאדן לא שם - להסתלק"
"הוחלט כי כל ניסיון לעבוד עם הפקיסטנים עלול לטרפד את המבצע. הם עלולים להזהיר את המטרות", כך אמר ראש ה-CIA, לאון פאנטה, למגזין "טיים". בראיון ראשון עם ראש סוכנות הביון מאז חיסולו של אוסמה בן-לאדן שפורסם היום (יום ג') אמר עוד פאנטה כי ארה"ב שקלה להפציץ את המתחם מהאוויר אך דחתה זאת מחשש שהדבר יגרום ל"יותר מדי נזק נלווה", מונח שמשמש לרוב לתיאור פגיעה באזרחים. זמן קצר לאחר מכן הודה הבית הלבן כי בן-לאדן לא היה חמוש כאשר נורה פעמיים - בראשו ובחזהו.
- ארה"ב: ננצל את החיסול להרוס את אל-קאעידה
- מיוחד: שליח ynet ליד האחוזה
- שיחת הטלפון שהובילה לחיסול
- יחידת העילית שחיסלה: "אריות הים"
כל הכתבות והסרטים על החיסול - עמוד מיוחד ב-ynet
איך ייראה העולם בלי בן לאדן? דעתכם בפייסבוק של ynet
דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר הערב כי בן-לאדן לא היה חמוש, "אבל הוא התנגד", ולכן נורה בחזהו ובראשו. הודעה זו מנוגדת להודעות קודמות שיצאו ממקורות בבית הלבן אחרי החיסול. בתחילה דווח שבן-לאדן ירה לעבר כוח הקומנדו ולא הותיר ברירה אלא להרוג אותו.
בראיון ל-"טיים", תיאר פאנטה חלק מהשלבים שהובילו לאישור המבצע המוצלח. לדבריו, כבר לפני חודשים שקלה ארה"ב לשתף פעולה בנושא עם מדינות נוספות, בהן פקיסטן, אך ה-CIA דחה זאת על הסף.
בכירי הממשל צופים בנאום אובמה. פאנטה במרכז (AP)
לדבריו, ארה"ב שקלה גם לבצע הפצצה אווירית מגובה רב באמצעות מפציצי B-2, או לשגר טילי שיוט מדויקים לתוך הבית. האפשרויות הללו נדחו משום שהיו גורמות ל"יותר מדי נזק נלווה" כלשונו. הוא הוסיף כי אופציית טילי השיוט עדיין הייתה על השולחן עד יום חמישי בערב, בעוד סוכנות הביון והבית הלבן מתלבטים עד כמה יש להסתכן בביצוע הפעולה, והאם להמתין למודיעין נוסף.
פאנטה סיפר ל"טיים" כי עוד לפני כן, ביום שלישי שעבר, כינס 15 יועצים כדי להעריך את מהימנות המידע המודיעיני אודות המתחם באבוטבאד. לדבריו, היו בידיהם "הוכחות נסיבתיות" משמעותיות, אך לווינים אמריקניים לא הצליחו צילמו את בן-לאדן או את קרוביו במקום.
היועצים היו חלוקים בדעותיהם. "מה יקרה אם ננחת ונהיה באמצע קרב יריות והפקיסטנים יצוצו ויתחילו לירות", הייתה אחת השאלות שהעלו היועצים. חלקם היו מעורבים בניסיון הכושל לשחרר את בני הערובה האמריקנים באיראן, תחת ממשלו של ג'ימי קרטר ואחרים היו מעורבים בפשיטה הכושלת בסומליה ב-1993.
על אף חילוקי הדעות בקרב יועציו שרק 60-80 אחוזים מהם הסכימו כי בן-לאדן נמצא במתחם, פאנטה הגיע למסקנה כי יש בידיו די הוכחות לביצוע הפעולה ופנה אל הנשיא. בפגישה הקריטית שכונסה ביום חמישי בערב אמר פאנטה לאובמה ויועציו כי על אף שהעדויות נסיבתיות בלבד, "יש בידינו את ההוכחות הטובות ביותר מאז טורה בורה (אזור הקרב ב-2001, שם נראה בן-לאדן לאחרונה), ולפיכך ברור שאנו מחויבים לפעול".
"בהתחשב באופי אבטחת המתחם, אנחנו ככל הנראה בנקודה שבה יש בידינו את המודיעין הטוב ביותר שביכולתנו להשיג", אמר פאנטה לנוכחים. פאנטה סיפר כי סוכנות מודיעין החלל הלאומית השיגה תצלומים מצוינים של המתחם ואף זיהתה את השליחים שהובילו לאיתור בן-לאדן, אך לא הייתה בידיהם תמונה של המנהיג עצמו.
רק למחרת הפגישה התברר שהנשיא שוכנע. ביום שישי חתם אובמה על הפקודה לבצע את מבצע המסוקים. לאחר שקיבל את הפקודה, הורה פאנטה לגנרל וויליאם מקרייבן, ראש פיקוד הכוחות המיוחדים המשולבים, להוציא לפועל את התוכנית הנועזת. לדבריו, אמר לו שהמשימה היא "להיכנס לשם ולתפוס את בן-לאדן, ואם הוא לא שם, להסתלק!".
פאנטה הוסיף כי הודות למבצע נפלה לידי ארה"ב "כמות מרשימה" של חומר, הכולל מחשבים ומכשירים אלקטרוניים. הוא הוסיף כי הקים כוח משימה שיפעל על פי המידע הטרי.
רייס: "אפשר להזיק לנו, אבל לא להביס אותנו"
קונדוליזה רייס, שכיהנה כיועצת לביטחון לאומי של הנשיא ג'ורג' בוש בזמן אסון התאומים, בירכה את אובמה על "עבודה נהדרת" אחרי חיסול בן לאדן.
בראיון לערוץ החדשות MSNBC בירכה רייס, המשמשת היום כמרצה באוניברסיטת סטנפורד, על "סגירת הפרק" ואמרה כי "אובמה וצוותו הצליחו לנצל את המידע שדלף ואת היכולת של הצבא ושל המודיעין שלנו להכין ולבצע מבצע מסוג זה. זהו סוג של תיאום והאחדה שלא היו לנו ב-11 בספטמבר. השתפרנו בהרבה במשך השנים".
רייס, שהיתה יד ימינו של הנשיא לשעבר בוש, אמרה כי "זה מוכיח את היכולת של ארה"ב ואת זרועה הארוכה. אתה יכול אולי להזיק לנו, אבל בסופו של דבר לא תוכל להביס אותנו. כמו שבוש אמר לקונגרס - לא נתעייף, לא נשקוט ולא ניכשל".