ירח דבש פלסטיני? "התחרות בעיצומה"
אחרי הטקס בקהיר, הפלסטינים מתחילים לעבוד על יישום הסכם הפיוס. ראש אמ"ן לשעבר, משה שחורי, מעריך כי החמאס "מתחיל להבין שהוא חייב שינוי", אך משה מרזוק, לשעבר היועץ לענייני ערבים במפקדת תיאום הפעולות בשטחים, סבור שהאינטרסים שונים לחלוטין. גורמים מדיניים הזהירו מפני הקפאת כספי הרשות
הטקסים נגמרו - ועכשיו, לעבודה האמיתית. למרות חילוקי דעות שהעיבו גם על הטקס החגיגי אתמול (יום ד'), אבו מאזן וחאלד משעל חתמו על הסכם המסגרת לפיוס בין פתח לחמאס אחרי ארבע שנים של עימות קשה. כעת, בתנועות אמורים לעבור לשלב הקשה יותר - המשך העבודה על המכניזם לביצוע הסכם הפיוס, או על האותיות הקטנות.
הסכם הפיוס הפלסטיני - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- חוגגים פיוס בעזה וברמאללה: "יחד, מול הכיבוש"
- מאחורי הפיוס: "אבו מאזן ומשעל רבו על הנאום"
- דיסקין נפרד: הסיכוי לפיוס פלסטיני אמיתי קלוש
בואו לדבר על זה בפייסבוק של ynet
בשיחה עם ynet העריך ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') אורן שחור, כי "החמאס מתחיל להבין שהוא חייב שינוי". סגן אלוף (מיל') משה מרזוק, שהיה היועץ לענייני ערבים במפקדת תיאום הפעולות בשטחים, טוען מאידך כי לחמאס מטרה אחת בלבד - השתלטות על הרשות הפלסטינית.
לדברי שחור, המצב שבו גם חמאס וגם פתח רוצים נתח מהעוגה, יכול להוביל להידברות רצינית. לדבריו, "הם חיים את העבר עם מלחמות ופיצוצים, אך אט אט מגיעה ההכרה שצריך להיפגש באמצע. עם אויבים עושים שלום, גם שלום פנימי".
מרזוק, לעומתו, סבור שחמאס כלל לא מתכוון להתגמש וכי מטרת האיחוד מבחינת הארגון היא כאמור רק השתלטות על שטחי הרשות ולשפר את מעמד הפלסטינים בעולם, שהגיע לשפל עם פרוץ הסכסוך. עם זאת, הוא הסבור שבשלב הראשון, עד לבחירות, "לא נראה שינוי מהותי, וככל הנראה לא יהיה מעבר של מחבלי החמאס לגדה ולהיפך, שכן כל צד ישמור על האינטרסים שלו, ופתח זוכר היטב מה קרה לאנשיו ולשליטתו בעבר. וגם ישראל תשמור על המצב".
מרזוק, עמית מחקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור של המרכז הבינתחומי, הגדיר את המצב כ"חתונה בין בני זוג הדואגים כל אחד לאינטרסים אחרים לגמרי, עם משותף אחד - חודש ספטמבר, הדיונים באו"ם והרצון לשמוט את השטיח מתחת לרגלי ישראל, שטוענת שאבו מאזן שולט רק בחצי מהשטחים ואין לו יכולת להקים מדינה".
חאלד משעל ואבו מאזן, אמש בקהיר. הפיוס יחזיק? (צילום: AP)
לדברי מרזוק, חילוקי הדעות שנתגלעו אתמול לפי דיווחים בנוגע לסדר הישיבה בטקס בקהיר, מסתירים קרעים עמוקים הרבה יותר שיתפרצו בשלב זה או אחר. "התחרות כבר בעיצומה - למי תינתן הבכורה". הוא הסביר כי "משעל רואה עצמו מאז ומעולם כמחליפו של ערפאת. המטרות והשאיפות שלו הן לזכות בבחירות ולהראות - רוב העם הפלסטיני תומך בי ובמשנת החמאס ואינו תומך בישראל. כל זה מתבטא כבר עכשיו".
ואיך זה ישפיע על גלעד שליט? לדברי שחור, ייתכן שהפיוס הפלסטיני יוביל גם לריכוך העמדה בנושא זה. מרזוק, לעומת זאת, סבור כי חמאס רואה בשליט קלף שלו, ושלו בלבד, מול ישראל: "הוא ינסה להשיג לעצמו הישגים במודל נסראללה וחיזבאללה, ויחתור להשפיל את ישראל".
דיונים בקהיר על הרכב הממשלה
מי שימשיך לעמוד בראש משלחת פתח לשיחות יהיה עזאם אל-אחמד, שהצליח להגיע להסכמות עם סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק. על פי הדיווחים, השלטון הצבאי החדש במצרים ימשיך במשימת התיווך. המצרים הרכיבו ועדה מיוחדת שתעקוב אחר התקדמות השיחות.
אל-אחמד ציין אמש כי "השיחות יתקיימו בנוגע להרכבת הממשלה, בניית מוסדות אש"ף, בנושאי שחרור הצעירים מהגדה המערבית ורצועת עזה והשלכות נוספות של הפיצול בשנים האחרונות". התוכנית כוללת בחירות בתוך שנה - לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמוסדות אש"ף.
נציג פתח הכחיש את הדיווחים שלפיהם תמו הדיונים על זהות ראש הממשלה והשרים. "הדבר אינו נכון לחלוטין, הדיונים סביב הנושא הזה יערכו בימים הקרובים". הוא הוסיף כי עדיין לא נקבע מקום המפגש לדיונים, אולם סוכנות רויטרס דיווחה מפיו של אבו מרזוק כי ייתכן שהשיחות יתקיימו בקהיר.
אחרי חילוקי הדעות במהלך הטקס, ניסו הצדדים להציג פיוס אמיתי: אבו מאזן אירח את משעל, מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי רמדאן שלח ומנהיגים פלסטינים נוספים. לדברי עיתונאים מצרים שנכחו בישיבה, האווירה בה הייתה נינוחה ולא נרשמו מחלוקות.
"לחכות ולבדוק מה יתפתח ברשות"
בנאומו אמש בטקס, אבו מאזן איים שאם ישראל תמשיך למנוע את כספי הרשות הפלסטינית המגיעים לה לפי ההסכמים, הוא ישקול להקדים את הבקשה מהאו"ם להכריז חד-צדדית על מדינה בגבולות 67'. בירושלים, הזהירו גורמים מדיניים מהצעד שהוביל שר האוצר יובל שטייניץ, שעלולה לדבריהם "להזיק לישראל בטווח הארוך", הן בהיבט המדיני והן בהיבט הביטחוני.
שר הביטחון, אהוד ברק, דורש להקים מנגנון מיוחד בשיתוף עם ארה"ב, שיפקח על העברת הכספים וכדי למנוע הגעתם לגורמי טרור - אך מתנגד להפסקה מיידית של העברת הכספים. הוא דורש מעקב ממושך, ועצירת הזרמת הכסף רק אם יתברר שהוא מגיע לארגוני טרור, ולא למוסדות הרשות.
"צריך לחכות ולבדוק מה יתפתח ברשות", אמרו גורמים בירושלים, "הקפאה מיידית וארוכת טווח של הכספים עשויה להוביל דווקא לחיזוק הגורמים הקיצוניים ביהודה ושומרון, שכן חלק מן הכסף הזה הולך לתשלומי משכורות לאנשי המנגנונים הכפופים לרשות".
בימים האחרונים נמשך הוויכוח בישראל בשאלת העברת הכספים. שר האוצר, יובל שטייניץ, הורה ביום ראשון לאנשי משרדו שלא לקיים פגישת תיאום חודשית שגרתית עם אנשי הרשות על מנת לתאם את העברת הכספים, ולהמנע ממגע ישיר עם הפלסטינים. לפי שעה, נערכות בדיקות נוספות בשאלה אם ניתן למנוע העברת כספי המיסים לפלסטינים.
בבית הלבן מחכים לעוד מידע
ומה אומרים האמריקנים? למרות שהודיעו שישקלו לקצץ תמיכה ברשות, הם עדיין מחכים לפרטי
הפרטים של ההסכם בין פתח לחמאס לפני שיביעו עמדה פומבית. דובר הבית הלבן אמר אמש ש"חשוב שהפלסטינים יבטיחו שההסכם שלהם יקדם את השלום ולא יפגע בו". הדובר ג'יי קרני הבהיר: "אנחנו מחכים ליותר מידע על אופי ההסכם".
עם זאת, הממשל האמריקני ממשיך להתנות את תמיכתו בהסכם בהכרה של החמאס בדרישות הקוורטט - שכוללות הכרה בישראל והפסקת הטרור. "היינו ברורים בנושא הזה כל הזמן, שאם החמאס רוצה למלא תפקיד משמעותי בתהליך הפוליטי שם ובתהליך השלום, הם צריכים להצטרף לעקרונות הבסיסיים האלה", אמר דובר מחלקת המדינה מרק טונר.
טונר הגדיר שוב את העקרונות הבסיסיים של הכרה בממשלת אחדות פלסטינית: "כל מרכיב של החמאס בממשלה יצטרך לדבוק בעקרונות של הכרה במדינת ישראל, מחוייבות לאי אלימות וקבלת ההסכמים הקודמים ולהתחייבויות שהושגו בין הצדדים, לרבות מפת הדרכים".