דיווח: יוון שוקלת לצאת מגוש האירו
מגזין ה"דר שפיגל" הגרמני דיווח כי ראש ממשלת יוון ג'ורג' פאפאנדראו הבין שלמדינה לא תהיה ברירה אחרת אלא לנקוט במהלך הדרמטי. על פי הדיווח שרי אוצר של האיחוד קיימו פגישת חירום חשאית בלוקסמבורג. גם באתונה וגם באיחוד האירופי הכחישו את הדברים
דרמה באירופה: מגזין ה"דר שפיגל" הגרמני דיווח באתר האינטרנט שלו כי בעקבות הבעיות הפיסקאליות הקשות ביוון והקולות שעלו באחרונה לפיהן המדינה תהיה חייבת לבצע ארגון מחדש של חובותיה, החליטו בכירים במדינה לשקול באופן רציני יציאה מגוש האירו. יוון ובכירים באיחוד האירופי הכחישו את הדיווח.
"הדיווח על יציאה קרובה של יוון מגוש האירו, לא רק שאינו נכון, אלא גם נכתב בקלות ראש בלתי נתפסת, זאת למרות העובדה שהוא הוכחש באופן חוזר על ידי ממשלת יוון וממשלות של מדינות נוספות מהאיחוד", נמסר בהודעה חריפה שפרסם משרד האוצר היווני.
מהדיווח במגזין הגרמני עולה כי ראש ממשלת יוון ג'ורג' פאפאנדראו הבין שלמדינה בראשה הוא עומד לא תהיה ברירה אלא לבחור באפשרות של יציאה מגוש האירו. במסגרת היציאה מגוש האירו יוון תקבל עצמאות מוניטרית משל עצמה. יחד עם זאת, קיים חשש כי בעקבות מהלך זה ייחלש משמעותית המטבע המקומי של יוון, מה שלא יסייע לה להפחית את חובותיה.
פגישה לילית?
במקביל, לא ברור אם יתר המדינות בגוש האירו יקבלו את עזיבתה של יוון בשתיקה. מאז פרוץ המשבר הפיננסי במדינה בשנה שעברה, יוון קיבלה סיוע רב מקרן הסיוע של האיחוד האירופי. במקביל היא התחייבה לביצוע רפורמות פיננסיות שיצמצמו את הגירעון בתקציב, אך למרות זאת נראה שהמדינה לא תוכל להימלט מהסדר חוב.
על פי הדיווח, הלילה ערכו שרי אוצר מהאיחוד האירופי פגישה סודית בלוקסמבורג כדי לדון במשבר שפוקד את המדינה עמוסת החובות. גורם בכיר באיחוד האירופי אמר כי הוא לא יודע על פגישת חירום של שרי אוצר בלוקסמבורג ודובר של ראש ממשלת לוקסמבורג הכחיש כי מתקיימת פגישה שכזו.
עם זאת, דובר של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמר כי אכן התקיימה פגישה של שרי אוצר, אך היא תוכננה מראש ואין לה כל קשר לעזיבה אפשרית של יוון את גוש האירו. הדובר גם לא ציין היכן מתקיימת הפגישה. אם אכן תעבור יוון למעשים יהיה זה תקדים משמעותי מאוד מבחינת האיחוד האירופי. בעבר חששו כלכלנים כי האיחוד האירופי יתפרק בשל משבר החובות, וכעת נראה שהאפשרות הזו קרובה מתמיד.
בחודש מאי 2010 ניצלה יוון מפשיטת רגל לאחר שקיבלה חבילת סיוע בסכום של 110 מיליארד אירו ממדינות האיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית. בימים ובשבועות האחרונים עלו השערות כי יוון תיאלץ בסופו של דבר לפרוס מחדש את חובה כאשר ההערכה היא כי היא תתקשה מאוד להשיב את החוב שתפח ל-340 מיליארד אירו.