ערב יום הזיכרון: השרים מתנצחים על הכבאים
מדינת ישראל תרכין הערב ראש לזכר הנופלים במערכות ישראל, ולפני שזה יקרה מתנצחים שרים בכירים בשאלת הנצחתם של שלושה כבאים שחירפו את נפשם בכרמל כחללים. גורמים במערכת הביטחון: "אלי ישי מנסה לחפות על מחדליו". ישי בתגובה: "אין רייטינג לשכול"
פחות מיממה לפני שמדינת ישראל תרכין את ראשה לזכר 22,867 הנופלים במערכות ישראל עסוקים שרי הממשלה בהתנצחות על שלושה כבאים, שחירפו את נפשם ונספו בלהבות באסון הכרמל. האם אורי סמנדייב, דני חייט והנער אלעד ריבן יוכרו כחללי מערכות ישראל? גם קרוביהם עדיין לא יודעים.
- לאירועי יום הזיכרון המרכזיים לחצו כאן
עדיין לא ברור אם הממשלה תצביע על הכרה בשלושת הכבאים כחללים, כפי שדורש שר הפנים, אלי ישי, שאמר כי "אין בכוחה של שום אטימות ביורוקרטית למנוע את הדבר המינימלי והמתבקש הזה". גורמים בכירים במערכת הביטחון הגיבו בזעם: "זה מהלך פופוליסטי שנועד לחפות על מחדלים של אלי ישי בתחום הכבאות. יש לזה השלכות שלא נבחנו. חבל שעושים מהלכים בלי מחשבה תחילה".
ברק, נתניהו וישי - שניים רבים, השלישי יחליט? (צילום: נועם מושקוביץ)
שר הביטחון, אהוד ברק, מציע להקים ועדה בין-משרדית שתבחן את הנושא ותגיש המלצות לממשלה. גורמים במערכת הביטחון הוסיפו כי למהלך השלכות נרחבות וחסרות תקדים - הן מבחינה כלכלית והן מבחינה ערכית ומהותית.
בין היתר חוששים במערכת הביטחון שאם יוכרו שלושת הכבאים כחללים, הדבר יפתח פתח לכל גורם שהיה מעורב בפעילות למען המדינה לדרוש הכרה כחלל. במערכת הביטחון אומרים כי יש לבחון את הנושא לעומק ולא להיחפז בשל "שיקולים פוליטיים צרים של שרים שמנסים להוריד מעצמם את הלחץ הציבורי ואת הביקורת על התנהלותם בכל הנוגע לטיפול במערך הכבאות".
הביורוקרטיה השתלטה על ההיגיון
מנגד, אמרו בסביבת אלי ישי כי להצעה מובטח רוב: "אין איפה ואיפה באבל ואין רייטינג לשכול. אין ספק שאורי סמנדייב, דני חייט ואלעד ריבן מסרו את נפשם בפעילות מבצעית. לאור זאת, הכרה בם מחויבת המציאות, גם אם הביורוקרטיה השתלטה על ההיגיון במשרד הביטחון".
ישי מוצא מטקס לזכר נספי אסון הכרמל לפני 4 חודשים (צילום: רויטרס)
בעפולה, עיר מגוריו של דני חייט, שנספה בשריפה, סוכם עם מנהל הטקס להזכיר את שמות הכבאים, אך עדיין יש התנגדות מצד מספר משפחות שכולות להקרנת תמונתו ולשיר שהתכוונו חבריו הכבאים לבצע.
אחד מבני המשפחות הסביר את עמדתו בשיחה עם ynet: "זה הפך להיות מטקס יום זיכרון לטקס שעומד בסימן דני חייט. אין לי שום דבר נגדו. דני הוא גיבור שקיפח את חייו כדי להציל אנשים חפים מפשע, אבל יש לנו בעפולה חיילים שנפלו בלבנון ובג'נין ואף פעם לא הקדישו את הטקס לאחד מהם. לא ייתכן שכל טקס יום הזיכרון יעמוד בסימן דני חייט. התכוונו לומר בטקס שמשפחת יד לבנים בעפולה מחבקת את משפחת חייט ולא התכוונו שכל הטקס יוקדש לו".
הלוויתו של הכבאי דני חייט לפני כחצי שנה (צילום: חגי אהרון)
האיש הוסיף כי הכבאים איימו לפוצץ את הטקס אם דרישותיהם לא יתקבלו, וכי "פעלו באופן כוחני ואלים. לא יכול להיות שהם הציבו אולטימטום לפוצץ את טקס יום הזיכרון אם לא נקבל את מה שהם רוצים. יום הזיכרון זה קודש קודשים ולא עושים אולטימטום ולא מאיימים לפוצץ אותו גם אם אין הסכמה".
"אנחנו לא סוג ב'"
על ההצעה להכיר בכבאים שנספו באסון הכרמל כחללי מערכות ישראל, אמר קרוב המשפחה כי היא אינה מוצדקת ובאה בעיתוי לא מוצדק: "לא ייתכן לקבל החלטה כזו ערב יום הזיכרון ועוד להוציא את המשפחות השכולות שמתנגדות כצד הרע בסיפור הזה. זו צריכה להיות החלטה שקולה ולא במועד הרגיש הזה".
ומנגד, זכו הכבאים לעידוד במכתבה של נאווה בוקר, אלמנתו של תת-ניצב ליאור בוקר, שנספה באסון, ליו"ר ארגון יד לבנים, ובו כתבה: "איומיך בפנייה לבג"ץ בעקבות ההחלטה להכיר בכבאים שנספו באסון הכרמל כחללי מערכות ישראל, מעלים בי חלחלה עזה".
גם כבאים מתייצבים לצד חבריהם שנספו. בשיחה עם ynet סיפר קצין הכיבוי מתחנת גבעתיים, רשף בועז רקיע, ששימש כקצין מבצעים של מערך הכיבוי בשריפה בכרמל, על עשרות טלפונים שקיבל מכבאים וגם ממשפחות שכולות של חללי צה"ל, שהביעו זעם על מכתבו של יו"ר יד לבנים לראש הממשלה: "זו בושה וחרפה, כי בפגישות שהיו לנו איתו בבית משפחת חייט, דיבר יו"ר יד לבנים אחרת לגמרי וכנראה שהופעלו עליו לחצים".
לדברי רשף בועז רקיע, "הכבאים הם לא סוג ב' והדם שלנו באותו הצבע של חיילים ושוטרים. גם חייל שעושה תאונת צלילה ונספה וגם שוטר שנהרג בתאונת דרכים, שלא במסגרת תפקידם, מוכרים כחללים, אז כבאי שנהרג במהלך שריפה כשהוא מנסה להציל חיים של אחרים לא יוכר כחלל"?