דיווח: פקיסטן הסכימה לפני עשור לחיסול בן-לאדן
ההתנקשות במנהיג אל-קאעידה עוררה תגובות נזעמות במדינה המוסלמית, אך לפי בכיר אמריקני הכול חלק מהסדר ישן בין המדינות: ארה"ב תפעל בלי להודיע, והפקיסטנים "יעשו פרצוף"
ארצות הברית ופקיסטן סיכמו כבר לפני כמעט עשור כי לכוחות אמריקניים מותר לפעול בשטח המדינה המוסלמית כדי לתפוס או לחסל את מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן-לאדן. כפי שאכן קרה לפני כשבועיים.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח הבוקר (יום ג') כי הדבר הוסכם בין ממשלו של ג'ורג' בוש לבין שליטה הצבאי של פקיסטן לשעבר, גנרל פרבז מושארף, לאחר שהארכי-טרוריסט חמק מידי האמריקנים להרי טורה-בורה בסוף 2001.
מושארף. נתן לארה"ב לפעול באופן חופשי? (צילום ארכיון: AFP)
לפי הסיכום, לכוחות האמריקנים ניתן אישור לפעול באופן חד-צדדי בתוך פקיסטן כדי ללכוד את בכירי אל-קאעידה, ולאחר שהדבר יוודע לאמצעי התקשורת – הפקיסטנים יגנו אותה מכל וכל. "היה הסכם בין בוש למושארף, שאם אנחנו נדע איפה בן-לאדן, פשוט ניכנס ונתפוס אותו", אמר בכיר לשעבר בממשל האמריקני לעיתון הבריטי. לדבריו, "הפקיסטנים היו אמורים 'לעשות פרצוף' ולזעוק, אבל לא לעשות דבר שיעצור אותנו".
הדיווח מעמיד באור אחר את הסערה המדינית שפרצה בעקבות חיסול מנהיג ארגון הטרור האיסלאמי באחוזה באבוטבאד, הממוקמת כ-50 קילומטר מהבירה איסלאמבד. בממשלת פקיסטן טענו בתחילה כי לא ידעו דבר על פשיטת יחידת "אריות הים" של הצי האמריקני.
גורם באיסלאמבד טען כי ההסכם בין פקיסטן וארה"ב בדבר לכידת בכירי אל-קאעידה אושרר מחדש ב-2008, בזמן המעבר משלטון צבאי לאזרחי. "מבחינת האמריקנים, הם הפשוט פעלו לפי ההסכם", טען הבכיר הפקיסטני והסביר כי במסגרת הסיכום מתבצעות גם תקיפות המזל"טים האמריקניים בגבול אפגניסטן.
לעומת זה, נשיא פקיסטן לשעבר הכחיש שהיה שהסכם כזה עם ארה"ב, ודובר מטעמו מסר כי "פרבז מושארף ראה את הדיווח בתקשורת ואפשר לי להבהיר שלא נחתם שום הסכם כזה במהלך כהונתו". הדובר פוואד צ'אוטרי הוסיף כי "גם לא הייתה הסכמה שבעל-פה".
ומה עם פקיסטן תתערב?
בתוך כך, דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי הנשיא אובמה דרש לפני שאישר את מבצע חיסולו של בן-לאדן, כי כוח "אריות הים" יהיה גדול מספיק כדי להילחם בכוחות הביטחון הפקיסטניים – אם יהיה צורך בכך. עוד דווח כי בנוסף ללוחמים הועמדו בכוננות שני צוותי מומחים לקראת הפעולה: צוות קבורה למקרה שבן לאדן יחוסל וצוות הכולל עורכי דין, חוקרים ומתורגמנים למקרה שייתפס בחיים.
השינוי בתכניות ניתן 10 ימים לפני תאריך היעד (צילום: הבית הלבן)
לפי הדיווח, החלטתו של אובמה לעבות את צוות החיסול מעידה על כך שהיה מוכן להסתכן בעימות גלוי עם פקיסטן, כדי להביא למותו של מנהיג אל-קאעידה. לדברי בכיר בבית הלבן, "ההוראות היו להימנע מעימות ככל שהדבר אפשרי, אבל גם ניתן ללוחמים אישור להשיב אש, במקרה הצורך".
בתכנון המקורי כוח הסיוע היה אמור להמתין בשני מסוקים באפגניסטן – 90 דקות טיסה מאזור הפעולה באחוזתו של בן-לאדן – ולחכות לקריאה מצוות הפעולה. כ-10 ימים לפני תאריך היעד, בחן הנשיא אובמה את התכניות, ושאל את קציניו אם הכוח המקורי יספיק למקרה שהפקיסטנים ינסו להתערב במהלך המבצע.
התוצאה הייתה שעוד שני מסוקים נשלחו עם כוח גיבוי לצוות החיסול. בסופו של דבר, אחד מהם הובא לזירה, על אף שהכוח לא התעמת עם כוחות הביטחון המקומיים, משום שאחד מכלי-הטיס שנשא את כוח "אריות הים" נפגע בנחיתתו ליד האחוזה.
"יש אנשים המניחים שאנו יכולים לפתור כל בעיה בשיחות, אבל בשל היחסים המורכבים שלנו עם פקיסטן, הנשיא העדיף שלא להשאיר דבר ליד המזל", אמר גורם בכיר בבית הלבן.
כמו כן, היועץ לביטחון לאומי, תומס דונילון, אמר כי למרות המשבר על פני השטח בין שתי המדינות, בכוונת הפקיסטנים לאפשר לחוקרים אמריקנים לתשאל את שלוש נשותיו של בן-לאדן, המוחזקות בידי הרשויות. בכירים אחרים טענו, כי תחקור האלמנות וניתוח המידע שנאסף ממקום המסתור של הטרוריסט שחוסל, לא רק שיתנו פרטים רבים על מעשיו מאז 2001, אלא גם יחשפו מידע על תכניותיו של ארגון אל-קאעידה.