דמיאניוק הורשע בסיוע לרצח עשרות אלפי יהודים
בית המשפט בגרמניה הרשיע את האוקראיני בן ה-91 בסיוע לרצח 28,060 יהודים בסוביבור, בעת שעבד כשומר במחנה המוות, ודן אותו לחמש שנות מאסר. דמיאניוק הורשע בעבר בישראל ברצח במחנה טרבלינקה ונדון למוות, אך זוכה מחמת הספק
כמעט 20 שנה אחרי המשפט שטלטל את ישראל, בית המשפט בגרמניה עשה היום (ה') צדק והרשיע את ג'ון דמיאניוק בסיוע לרצח עשרות אלפי יהודים במחנה המוות סוביבור . דמיאניוק בן ה-91 ישב בכיסא גלגלים מול השופט שהקריא את פסק הדין ולא הראה כל תגובה. הוא הורשע בסיוע לרצח של 28,060 יהודים ב-1943, בעת ששימש שומר במחנה. בית המשפט גזר עליו חמש שנות מאסר, על אף שהתביעה ביקשה להטיל עליו שש שנות מאסר.
"הוא ידע מההתחלה בדיוק מה קורה במחנה", קבע השופט ראלף אלט שעמד בראש הרכב השופטים והוסיף: "בית המשפט משוכנע כי הנאשם שירת כשומר בסוביבור מ-27 במרס, 1943, ועד אמצע ספטמבר 1943". דמיאניוק הכחיש זאת וטען כי בילה את רוב המלחמה כשבוי במחנה גרמני.
משפטו של דמיאניוק נפתח במינכן בנובמבר 2009, בעקבות הסגרתו מארצות הברית. הוא הופסק שוב ושוב בשל מצבו הבריאותי של הנאשם.
היום הובא דמיאניוק לבית המשפט על אלונקה. הוא ישב בכיסא גלגלים, כשהוא חובש משקפי שמש כהים וכובע מצחייה, כפי שנהג במהלך רוב המשפט. זמן קצר לפני הקראת פסק הדין, דחה דמיאניוק את הצעת השופט לשאת דברים אחרונים בפני בית המשפט. פרקליטיו הודיעו בעבר כי יגישו ערעור אם מרשם יורשע.
שוחרר עד לערעור
בית המשפט הורה לשחרר את דמיאניוק עד לדיון בערעורו, שמועדו טרם נקבע. זאת, מפאת גילו המופלג. השופט אלט הסביר כי דמיאניוק, חסר אזרחות מאז גירושו מארה"ב לפני שנתיים, לא מסוגל לברוח. עד לדיון עשויים לעבור שישה חודשים או יותר ולא ברור היכן יבלה אותם דמיאניוק.
דמיאניוק מוכנס לאולם המשפט, היום (צילום: EPA)
טיעוני הסיכום של ההגנה והתביעה נמשכו ארבעה ימים והסתיימו אתמול בטענה מעוררת מחלוקת של פרקליטו של דמיאניוק, אולריך בוש, שטען כי גרמניה מנסה לפצות על רגשות האשמה שלה באמצעות הענשה של אזרחים זרים. בוש טען עוד כי דמיאניוק היה קורבן של הנאצים בעצמו כשנפצע בקרב וסבל מהרעבה בתור אסיר מלחמה.
הרכב השופטים בראשות רלף אלט, היום (צילום: AFP)
"אבי הוא קורבן"
בנו של דמיאניוק, ג'ון דמיאניוק ג'וניור, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס לפני מתן פסק הדין כי אביו הוא קורבן, הן של הנאצים והן של גרמניה שלאחר המלחמה. "אלו שמסרבים להכיר במציאות הזו עשויים למצוא סיפוק באירוע הזה", אמר הבן בהתייחסו למשפט והוסיף: "בית המשפט במינכן לא יכול לעשות דבר כדי לכפר על הסבל שהוא ידע מידי גרמניה עד היום".
יו"ר יד ושם, אבנר שלו, אמר בתגובה לפסק הדין כי "למיצוי הדין עם האחראים לפשע ישנו ערך מוסרי רב ותפקיד חינוכי לדורות. ההרשעה היום מדגישה את העובדה שאלמלא שיתוף הפעולה של אירופאים רבים בכל הרמות לא היו הגרמנים יכולים לבצע את מדיניות הפתרון הסופי, וכי על פשעי הגרמנים הנאצים לא חלה התיישנות".
ג'ון דמיאניוק נולד במחוז לבוב שבאוקראינה ב-3 באפריל 1920. הוא גויס לצבא האדום ב-1941 והפך לאסיר מלחמה שנה מאוחר יותר, לאחר שנתפס במהלך קרב בחצי האי קרים.
הוא הועבר יחד עם כ-5,000 שבויים נוספים למחנה טרווניקי במזרח פולין, שם אומנו על ידי הנאצים לקראת שילובים ככוח עזר לאס-אס במחנות ההשמדה סוביבור, בלז'ץ וטרבלינקה. ב-1952 היגר לארה"ב וטען כי בילה את רוב שנות המלחמה כשבוי במחנה גרמני. כעבור מספר שנים זכה לאזרחות אמריקנית, אך זו נשללה ממנו ב-1981, לקראת הסגרתו לישראל ב-1986.
ב-1988 קבע בית המשפט הישראלי שדמיאניוק הוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום", אשר נודע באכזריותו כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו, ודן אותו למוות. אולם, בצעד דרמטי זיכה אותו בית המשפט העליון מחמת הספק. הוא הוחזר לארצות הברית בתחילת שנות ה-90, שם חי עם בני משפחתו באוהיו. אזרחותו הושבה לו, אך נשללה ממנו שוב לקראת הסגרתו לגרמניה ב-2009.
Read this article in English