שתף קטע נבחר

 

גורמים בממשל: נאום אובמה לא יתמקד במו"מ

בישראל תהו אם אובמה קבע נאומו על המזרח התיכון ליום שלפני בוא נתניהו, כדי להציג מתווה שלום חדש ולחשק את ראש הממשלה. גורמים בממשל: "הוא ידבר על המהפכות, הנאום לא יהפוך לכן שיגור של סבב שיחות נוסף". וגם: האם מיטשל התפטר בגלל הנאום?

הנאום החשוב שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, צפוי לשאת ביום חמישי הקרוב בנושא המזרח התיכון, לא צפוי להתמקד בתהליך המדיני הישראלי-פלסטיני. בהדלפות לכלי תקשורת אמריקניים אמרו מקורות בממשל כי בנאום, שיתקיים בבניין מחלקת המדינה בוושינגטון, לא יציג אובמה מתווה חדש לשלום, ויסתפק בהדגשת המחויבות האמריקנית לשלום. במקום זאת, הוא יתמקד ב"אביב העמים הערבים".

 

בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" דווח כי נאום אובמה לא יעסוק בהרחבה במגעים בין ישראל לרשות, וכי "הנשיא אינו מתכוון

להפוך את הנאום לכן שיגור של סבב שיחות נוסף". בימים האחרונים הועלו השערות לפיהן הבית הלבן מעוניין לנצל את ההתקוממויות העממיות במזרח התיכון כדי לקדם את השיחות בין ישראל לפלסטינים, אולם גם דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, הבהיר שהנאום יתמקד בהתקוממויות עצמן ובחיסול אוסמה בן-לאדן.


נשיא ארה"ב אובמה. איך משיגים יציבות במזה"ת המשתנה? (צילום: AP)

 

ב"לוס אנג'לס טיימס" נכתב שנאום אובמה יתמקד בהצהרה על תמיכה כספית במדינות שיקדמו תהליכים דמוקרטיים. גם לפי האתר "פוריין פוליסי" נאום אובמה קשור להפגנות בעולם הערבי, והנשיא האמריקני אינו מתכוון לדון בעימות הישראלי-פלסטיני בהרחבה. בתוך הממשל היו דיונים סביב השאלה אם לשלב בין שני הנושאים, אולם אובמה החליט שאין זו השעה לצאת בהצהרה על אסטרטגיה אמריקנית חדשה לתהליך.

 

בתוך כך נשאלת השאלה האם השליח המיוחד של אובמה למזרח התיכון בשנתיים האחרונות, ג'ורג' מיטשל, שאמש נודע כי התפטר, תמך בהצהרה ישירה ונחרצת יותר של אובמה בעניין הישראלי-פלסטיני. מיטשל כתב במכתב ההתפטרות שלו לאובמה כי פרישתו תיכנס לתוקף ב-20 בחודש, אותו היום שבו יגיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפגישה עם אובמה בבית הלבן. בעיתון הערבי "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, נטען כי התפטרות מיטשל קשורה לנאום הצפוי. לא נמסר מה הקשר בין הדברים.

 

ביחד כיף להזדקן

עם זאת, נראה כי למיטשל היו סיבות טובות יותר לוותר על התפקיד. הוא עצמו אינו פעיל זה חודשים, והסנאטור לשעבר, בן 77, החליט זה מכבר שעדיף לו לבלות את הזמן עם רעייתו וילדיו בניו-יורק מאשר להשחית את זקנתו בדילוגים עקרים בין ירושלים לרמאללה. בהודעת אובמה בעקבות התפטרות מיטשל הבהיר הנשיא שמדיניות ארה"ב לא השתנתה, וכי הוא ימשיך לחתור לפתרון של שתי מדינות.


נתניהו עם ר"מ בריטניה. עם אובמה זה יעבוד? (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

במילים שמהן יכולים בירושלים לשאוב עידוד קל, אמר יועץ הנשיא לביטחון לאומי, טום דונילון, כי "אין קיצורי דרך" בתהליך. הוא התכוון למאמץ הפלסטיני להביא את נושא המדינה הפלסטינית להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם בחודש ספטמבר,

אולם שלח גם רמז לראש הממשלה נתניהו, באומרו ש"איש אינו יכול להתנחם בסטטוס קוו".

 

בתוך כך, יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, אמרה כי השליח מיטשל "ראוי להערכתה של כל מדינת ישראל על התגייסותו להשגת הסדר בין ישראל והפלסטינים. גם אם המשימה לא הסתיימה, מיטשל בניסיונו, מזגו האישי ומחויבותו העמוקה לשלום מילא תפקיד חשוב בקידום ישראל והאזור. הסדר שלום הוא אינטרס ישראלי לאומי, ויש לקוות שאף אחד מהצדדים לא ירים ידיים מול הגשמת האינטרס הזה, ויסתפק בהטחת האשמות הדדיות שלא מובילות לשום מקום".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. לאן הולכים מכאן?
צילום: AP
מומלצים