מחיר הקיפאון: "בריחה של משקיעים זרים"
יום לאחר מהומות הנכבה ועל רקע חוסר הוודאות לקראת הכרזה אפשרית של מדינה פלסטינית בספטמבר, התכנסו ראשי בתי ההשקעות המובילים לפורום מיוחד. מנכ"ל אנליסט: "רואים הוצאת כספים מישראל". מנכ"ל פעילים: "המצב נראה לא טוב"
המצב הביטחוני גורם למשקיעים להוציא כסף מישראל – כך עולה מדברים שאמרו הבוקר (ב') ראשי בתי ההשקעות המובילים במדינה בפורום בתי ההשקעות של חברת המידע דן אנד ברדסטריט שנערך בגבעתיים. "הסיכון הגיאופוליטי הוא זמני ואנחנו לא יודעים לתמחר אותו, אבל כרגע יש בריחה של משקיעים זרים החוצה", אמר מנכ"ל כלל פיננסים טל רז.
לדברי רז, "פרמיית הסיכון של ישראל עולה וזה נותן לנו תחושה שאנחנו כן צריכים לקחת צעדים ולהזיז כספים בזהירות החוצה מישראל, אולי לארצות הברית. עם זאת, הוא הדגיש כי "דווקא ההכרזה על מדינה פלסטינית יכולה להיות הזדמנות שגם תגרום למשקיעים הזרים לחזור"
"השווקים יקדמו בברכה יוזמה מדינית"
מנכ"ל בית ההשקעות פעילים רבקה אלגריסי אמרה כי "לאירועים גיאופוליטיים יש משקל כלכלי, נקודה. כרגע המצב נראה לא טוב. למרות זאת, אנחנו כרגע לא עשינו שינוי בתיק ההשקעות שלנו כי המצב הכלכלי בכללותו בישראל הוא טוב ותמיד קשה לדעת מתי האירועים הפוליטיים מתחילים להשפיע ומתי לתת להם ביטוי בהשקעות"אילן רביב מבית ההשקעות מיטב הוסיף כי "האירועים של אתמול היו די מבהילים והם מראים שאנחנו מתקרבים לנקודה שיכולה להיות טריגר להוצאת כספים משראל, אחרי הרבה שנים שהם זרמו לכאן. יחד עם זאת, השווקים יקדמו בברכה יוזמה מדינית והמצב הפוליטי כרגע הוא הזדמנות ליוזמה כזאת".
בכלל, נראה שעמדותיהם הפוליטיות של מנהלי בתי ההשקעות משפיעות ישירות על הדרך שבה הם רואים את האירועים. נועם ברוורמן, מנהל בית ההשקעות אילון, חובש כיפה, העריך כי "הצהרת העצמאות הפלסטינית בספטמבר תעשה רע לשוק. היא תזיק לשוק".
ברוורמן ציין כי "אנחנו מוציאים כספים, לאו דווקא למערב, אלא למקומות שבהם קורים דברים מעניינים כמו הודו, סין, קוריאה". לעומתו, איציק שנידובקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, אמר כי "בטווח הקצר הסיכון אכן עולה. אנחנו רואים הוצאת כספים מישראל, גם של לקוחות וגם של בתי השקעות זרים. אבל בטווח הארוך דמוקרטיזציה של האזור תעשה רק טוב לישראל ולמשק הישראלי".
"דמי הניהול גבוהים? התקשורת אף פעם לא מרוצה"
מנהלי בתי ההשקעות נשאלו גם אם דמי הניהול בישראל גבוהים מדי. מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל חיים כהן אמר כי "די ברור שהלקוחות לא היו רוצים שכספם ינוהל בחינם, אבל השאלה היא מה הגבול". שאר המנכ"לים לא הסכימו עם שאלתו של כהן ואמרו שדמי הניהול שהם גובים הם סבירים.
סמי בבקוב מהראל פיננסים אמר כי "על פניו דמי הניהול בישראל הם לא יקרים ביחס לשום מדינה אחרת. בית השקעות לא יכול לעבוד חינם". דוד ברוך מנכ" אקסלנס הוסיף כי "עולם ההשקעות הוא חי ודינמי עם תחרות משוכללת, כך שנושא דמי הניהול הוא בין הלקוח ובית ההשקעות. אנחנו לא מתאמים בינינו דמי ניהול. הענישה על דמי ניהול גבוהים היא מיידית: הלקוח קם ועוזב. יש שווקים כמו הסלולר או הפנסיה שבהם יש בעיה של חוסר תחרותיות. אצלנו אין בעיה כזאת".
איציק שנידובסקי מאנליסט טען כי "מאז ועדת בכר דמי הניהול ירדו בצורה חדה ויש גופים שגובים דמי ניהול אפסיים". רונן טוב מפסגות סיכם: "התקשורת אף פעם לא מרוצה מאתנו: אם אתה מעלה, אתה גזלן, אם אתה מוריד אתה זגזגן. וזה תפקידה של תקשורת וזה בסדר, אבל אנחנו צריכים לנהל עסק".