גם במג'דל שמס הופתעו: לא האמנו שהגבול ייפרץ
יממה לאחר התקרית בצפון, כוחות צה"ל עדיין פזורים באזור. "אף אחד לא העלה בדעתו שמישהו יחצה את הגבול", סיפרה תושבת ל-ynet. אחר העריך: בשנה הבאה יהיו מיליון הרוגים ביום הנכבה. בלבנון ליוו אלפים למנוחות את עשרת ההרוגים וירו באוויר
ביום שלאחר פריצת האזרחים הסורים את גדר הגבול וחדירתם לשטח ישראל, במג'דל שמס הרוחות עדיין סוערות ושיחת היום בכפר עוסקת באירועים ובמות המפגינים. כוחות משטרה וצה"ל עדיין פרוסים ברחבי האזור ובאחד המחסומים שהציבו, תפסו מוקדם יותר אזרח סורי שהסתנן לישראל.
בלבנון, אלפי פלסטינים ליוו בצהריים למנוחות את ההרוגים בהפגנות יום הנכבה אתמול. לטענת הלבנונים, עשרה בני אדם נהרגו מאש צה"ל אחרי שהתקרבו לגדר במרון א-ראס, אבל בצה"ל אמרו כי ככל הנראה הם נפגעו מאש הצבא הלבנוני. הלוויות נערכו היום בכמה מבין 12 מחנות הפליטים הפלסטיניים בלבנון, ורבים מהמשתתפים בהן הבטיחו לנקום את ההרג. הם ירו באוויר ונשאו את ארונות המתים ברחובות מחנות הפליטים.
אבל התקרית העיקרית אתמול הייתה בגבול סוריה. התקרית, שבה נהרגו ארבעה בני אדם, תפסה לא רק את צה"ל בהפתעה, אלא גם את תושבי מג'דל שמס. "היינו בהלם, לא האמנתי שזה יקרה ואף אחד לא העלה בדעתו שמישהו יחצה את הגבול", סיפרה מג'דולין מרעי ספדי ל-ynet, "יצאתי מהמשרד ופתאום שמעתי ירי".
מרעי ציינה כי לאחר שביררה עם אחיה מה פשר קולות הירי, מיהרה לגשת לבתה שלומדת בבית הספר הסמוך לאזור התקרית. "אחר-כך יצאתי להביא אותה מרוב פחד שיקרה לה משהו", אמרה, "כשהייתי ליד בית הספר ראיתי כמה אנשים שחצו את הגבול ולא עיכלתי. בהתחלה חשבתי שהם תושבי הכפר ולא הזדמן לי לדבר איתם".
מרעי סיפרה שבתה פחדה מאוד לצאת מהבית וללכת לבית ספר. "אתמול בערב היא שאלה אותי אם המלחמה הסתיימה והסברתי לה שלא היתה מלחמה וכל מה שקרה. בהתחלה היא פחדה והיום בבוקר היא הלכה לבית הספר כרגיל".
לדבריה, אירועים כמו אלה שהתרחשו אתמול מסכנים מאוד את תושבי הכפר. אולם היא ציינה שהיא מבינה את האזרחים הסורים שפרצו את הגבול. "כל מה שקורה במדינות ערב גורם שינוי במחשבותיהם של האנשים ונתן אומץ לנקוט צעדים אמיצים ולהאמין שאפשר לעשות משהו. אני אישית מוכנה לצאת להפגנות מכל הלב במצבים כאלו".
היום שאחרי. כוח צה"ל במג'דל שמס (צילום: אביהו שפירא)
למרות שאמש תושבים במג'דל שמס שיבחו את צה"ל ואמרו כי האיפוק שהפגין מנע הידרדרות מסוכנת, ישנם כאלו בכפר שזעמו על אופן הטיפול ועל הרג המפגינים. "בושה וחרפה לממשלת ישראל ולצה"ל על התנהגותם האגרסיבית נגד הסורים שחצו את הגבול למרות שהיו יכולים לסיים את כל העניין בשקט בלי הרג", אמר אחד התושבים.
"מוכנים למות כשהידים"
תושב נוסף, ג'מיל אבו-ג'אבר, סיפר גם הוא שהתקרית אתמול הפתיעה אותו מאוד. אולם, בניגוד למרעי, אבו-ג'אבר לא סבור שהאירועים מהווים סכנה. "לא על תושבי מג'דל שמס ולא על אף אחד, ומה שקרה שסורים חצו את הגבול בלי כלי נשק, אחרי שהשתתפו בהפגנה לרגל 'יום הנכבה'".
אבו-ג'אבר הוסיף: "ילדיי שאלו על אירועי אתמול והשתדלתי להסביר להם על מה שקרה ומה פירוש מילת 'הנכבה' כי הרבה ילדים לא יודעים". הוא ציין כי בכפר לא מפסיקים לדבר על התקרית ושנוכחותם של כוחות הביטחון באזור מקנה הרגשה
שהאירועים עוד יחזרו על עצמם.
באותו הקשר אמר תושב אחר, סעיד אבו-סאלח: "אני אומר שבשנה הבאה יהיו יותר ממיליון הרוגים כי האזרחים הסורים שחצו את הגבול אתמול הגיעו בהרגשה שהם מוכנים למות כשהידים".
אחד מבעלי העסקים במג'דל שמס הביע חשש שהתקרית אתמול תפגע בעסקיו. לדבריו, אנשי העסקים היהודים עמם הוא עובד מפחדים להיכנס לכפר. "הם חושבים שעדיין יש בלגן. אני אומר לכולם שיש אפשרות לבקר את הכפר בלי בעיות".
"מוכנים לשבת במקלטים אם צריך להגיב חזק יותר"
גם בגבול לבנון נרשמה אתמול כאמור תקרית שבמהלכה, לפי דיווחים ערביים, נהרגו שישה לבנונים שהגיעו להפגין בכפר הלבנוני מרון א-ראס, סמוך למושב אביבים. התקרית עוררה חשש כבד בקרב תושבי האזור והציפה זיכרונות לא נעימים.בינתיים, ביישובים היהודים הצמודים לגדר נשמרת השגרה. מדי פעם נראה סיור צה"ל על גדר הגבול וכביש הצפון.
"התגובה של ישראל הייתה מאופקת" (צילום: EPA)
חיים וקסמן משלומי סיפר: "אני גר כאן מאז שהיישוב הוקם והאמת שחששתי מאוד אתמול שאחרי חמש שנים שקטות אנחנו הולכים לבלות כמה ימים במקלטים".
על התגובה של צה"ל לאירועים בגבול לבנון ובגבול עם סוריה, אמר: "לדעתי התגובה של ישראל הייתה מאופקת על ניסיון לפגוע בריבונות שלנו. אני יודע שמרבית התושבים היו מוכנים לשבת כמה ימים במקלט אם היה צריך להגיב חזק יותר".
לדבריו, "הדמוקרטיה שלנו מביאה איתה גם דברים פחות נעימים כמו ההתקוממות של ערביי ישראל, אבל גם עם זה אנחנו יודעים להתמודד. יש לי חמישה ילדים שגידלתי כאן בתקופה הקשה ביותר שידעה שלומי ואנחנו חזקים ושום דבר לא יפחיד אותנו".
גם מיכאל חכשוריאן, שבתקופת מלחמת לבנון השנייה גר בנהריה ובשנתיים האחרונות מתגורר בשלומי, אינו חושש. "אנחנו לא מפחדים. הוכחנו את זה גם במלחמה. אני מודה שציפיתי להחרפה וירי לעבר גבול הצפון. זה די הפתיע אותי שלא ירו עלינו במסגרת ההתקוממות שלהם".
הוא ציין שגם ילדיו רגילים לשגרה הזו של ירידה למקלטים. "אנחנו סומכים על צה"ל ויודעים שיעשו הכל כדי לשמור על ביטחוננו", הוסיף.