נשים סעודיות רוצות לנהוג?
אמש נעצרה אשה סעודית שהעזה לנהוג והיא חלק מקבוצה לא צפויה בקבוצות המחאה המהפכניות ברשתות החברתיות באינטרנט: נשים סעודיות המכריזות שהן מתכוונות להיכנס למכוניות ולנהוג. למה מהפכנית? כי החוק בארצן אוסר על נשים לנהוג, וברוב המקרים גם נסיעה בתחבורה ציבורית אסורה עליהן, אלא אם הן מלוות בגבר בן משפחה. אבל האם הנשים האלו מייצגות את כל הנשים בסעודיה? דפנה לוי מבררת
אמש נעצרה אשה סעודית שהעזה לנהוג בממלכה בה אסור לנשים לנהוג ואף העלתה סרטון בו היא נוהגת ליו טיוב. האשה היא חלק מקבוצה לא צפויה לקבוצות המחאה המהפכניות ברשתות החברתיות באינטרנט: נשים סעודיות המכריזות שהן מתכוונות להיכנס למכוניות ולנהוג. למה מהפכנית? כי החוק בארצן אוסר על נשים לנהוג, וברוב המקרים גם נסיעה בתחבורה ציבורית אסורה עליהן, אלא אם הן מלוות בגבר בן משפחה.
החירות הבסיסית של נשות המערב
לא ברור לכמה נשים בסעודיה יש גישה לרשת, וכמה מהן יכולות להרשות לעצמן לשלם את המחיר שמחאה כזו עלולה לגרור. לפני שלוש שנים, ביום האישה הבינלאומי 2008, העלתה צעירה סעודית ליו טיוב סרטון שבו היא נראית נוהגת במכונית. המיני מחאה הזו לא עוררה הדים רבים וגוועה מיד, אולי משום שהתרחשה באזור כפרי רחב ידיים, שם מקובל, מסתבר, להתעלם בנדיבות מנשים המפרות פה ושם את חוקי הדת המגבילים את חופש התנועה שלהן, משום שאין חשש שיתקלו בגברים זרים, כמו בעיר.
אם נדמה לכם שהסעודיות מתעוררות מאוחר יחסית כדי לתבוע את החירויות הבסיסיות שנדמה שאנחנו, בנות המערב, נהנות מהן משחר הבריאה – אתם טועים. כשסבתא שלי נולדה, לקראת סוף המאה ה – 19, עדין היה בפרוסיה חוק שאסר על נשים להיות חברות במפלגות פוליטיות.
בבריטניה התקבל רק אז חוק שהרשה לנשים לא נשואות להצביע בבחירות, אבל בתנאי שהיו בעלות רכוש – על פי העיקרון המקודש של מיסים תמורת ייצוג.
בקנדה נשים קיבלו כוח פוליטי והורשו להיות חלק מבית הנבחרים רק ב – 1929 ובשוויץ הוענקה לנשים זכות הצבעה רק לפני 47 שנה, בשנת 1964 (חמש שנים בלבד לפני שבישראל כבר הייתה ראש ממשלה אישה!).
החוק בסעודיה אוסר על נשים לנהוג (צילום: GettyImagebank)
מה הקשר בין נהיגה לחלב אם?
איסור הנהיגה לנשים בסעודיה הוא, כמובן, חלק ממערך של דיכוי דתי וחברתי. אישה שאינה רשאית לנהוג או לנסוע ברכבת ובאוטובוס אינה מסוגלת לנוע כרצונה וקל הרבה יותר לפקח על תנועותיה, מעשייה וחייה בכלל.
אני לא יודעת אם מדובר באגדה אורבאנית או בסיפור אמיתי, אבל כשחיפשתי חומרי קריאה על המאבק הזה ברשת, הגעתי גם למאמר הטוען כי על פי האיסלאם אישה יכולה להפוך גבר לסוג של קרוב משפחה שלה (ולכן למי שמותר לה לבלות בקרבתו בלי חשש) כשהיא נותנת לו לשתות חלב אם, כמובן לא ישירות משדיה.
קבוצה של נשים שוחרות נהיגה וחופש מאיימות על כן להשקות נהגים מקצועיים בחלבן, על מנת שיתאפשר להן לשכור את שירותיהם בעת הצורך ולעקוף כך את מגבלות החוק.
רק השבוע נעצרה בסעודיה מנאל א-שריף, אחת מאותן נשים שהחליטו למחות בגלוי נגד החוק המגביל את תנועתן, והעלתה לרשת סרטון שבו היא נראית נוהגת. היא בת 32, אם לתינוק, ובראיון בסי אן אן אחרי שחרורה ארה כי בתום חמש שעות מעצר הוכרחה לחתום על התחייבות שלא לנהוג שוב. היא לא מתכוונת לכבד את ההתחייבות הזו, שכן ב-16 ביוני היא וחברותיה לקבוצת women2drive מתכננות את תחילת המחאה שהן מקוות שתהפוך המונית.
רוב הנשים לא רוצות לשנות את הקיים
הסקר האחרון בנושא שנערך בסעודיה והתפרסם בעיתונות העולמית נערך בשנת 2006. ממנו התברר כי כ – 80% מהנשים שם בכלל לא רוצות לשנות את המצב הקיים. הן לא רוצות זכויות נוספות והן מסכימות שאם נשים יתחילו לנהוג יש חשש שהן תאצלנה לתקשר עם גברים זרים, למשל במקרה של תאונת דרכים חלילה, הכבישים יהיו צפופים יותר ויש חשש שחלקן יתבעו בעקבות זה חירויות נוספות שאת תוצאותיהן קשה לצפות.
האם הסקר מעיד בכנות על רצונן של הנשים האלה? האינסטינקט הפמיניסטי שלי אומר שלא, ברור שלא. הן פשוט חוששות להביע את תשוקותיהן האמיתיות. במחשבה שנייה, אני לא ממש בטוחה שאני צודקת. אחרי הכול. מרגע שהתחלנו לנהוג, לעבוד, לנהל, לקנות, למכור, להנהיג, לכתוב, לקרוא, להסיע, להוביל ולקחת חלק בהבלי העולם שמחוץ להרמון שלנו, כולנו מחזיקות במשרה וחצי אם לא שתיים או שלוש משרות.
והאמת היא - שמעבר לחדוות החופש הבסיסית הזו, יש בזה גם משהו מעייף ביותר.