שתף קטע נבחר

 

לקראת ל"ג בעומר: חמש קטנות על החלאקה

מה המקור למנהג לספר לראשונה ילדים בגיל שלוש? האם חייבים לערוך את הטקס במירון? ולמה לא לספר קרוב מדי לשורשי השיער? הכינו את המספריים

ל"ג בעומר בפתח, ואל ההילולה הגדולה במירון עומדים להגיע מאות אלפי אנשים - שם, ילדים רבים בני שלוש יסתפרו לראשונה בחייהם. הנה חמישה דברים שכדאי לדעת על הטקס החלאקה:

 

  •  הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

     

    1. מה זה בכלל חלאקה?

    חלק מעדות ישראל נוהגות לקיים את המנהג המסורתי על-פיו אין מספרים את שיערותיו של ילד עד יום הולדתו השלישי. טקס

    התספורת נקרא "חלאקה" (בערבית - תספורת), או "אופשרין" (Upsherin, ביידיש - גזיזה). העדוּת הראשונה למנהג החלאקה מוזכרת בספרו של רבי חיים ויטאל, רב ומקובל שחי בצפת בסוף המאה ה-16, שבו הוא מתאר כיצד רבו, האר"י הקדוש, גילח את שערותיו של בנו בל"ג בעומר במירון. ישנם הורים הבוחרים לערוך את התספורת ביום ל"ג בעומר עצמו, וניתן גם לדייק ולערוך את הטקס ביום הולדתו של הילד.

     

    2. מילד לגבר

    בעולם המסורתי סימל גיל שלוש את הצטרפותו של הילד לחברת הגברים. עד גיל שלוש נחשב הילד בעיני החברה, ואף בעיני המסורת לתינוק. גיל שלוש נחשב לגיל שבו מסוגל הילד לנהל שיחות, להבחין בין טוב ורע, ולהתחיל להתפתח כאדם. הסמל החיצוני של גזיזת השיער הבהיר את שינוי המעמד. לא עוד שיער פרוע כשל תינוק, אלא שיער מסודר כשל מבוגר, ולא עוד שיער ארוך כשל נשים, אלא שיער קצר כשל גברים.

     

    3. היכן לערוך את הטקס?

    ניתן לערוך את טקס החלאקה בכל מקום - בבית כנסת, באולם ואפילו בבית, אולם מנהג נפוץ הוא לערוך את הטקס סמוך לקברות צדיקים, ובמיוחד בקברו של ר' שמעון בר יוחאי במירון (המתחם פתוח כל הזמן והכניסה חופשית). אחרים מעדיפים לערוך את התספורת בקבר שמואל הנביא שליד ירושלים, שעל פי אחת המסורות היה המקום המקורי שבו נערך טקס החלאקה לפני שהועבר במאה ה-16 לצפון, בלחץ השלטונות העות'מאניים.

     

    4. התספורת

    נהוג כי ההורים יתחילו בגזירת מעט משערות ראשו של הילד בקדמת הראש מעל המצח, במקום הנחת התפילין, ומשם ימשיכו לאחור. לאחר מכן ניתן לכבד את שאר בני המשפחה וחברים בגזירת השיער. מומלץ שלא לספר את הילד קרוב מדי לשרשי השיער, כדי שלספר מקצועי יישאר מרחב מספיק לתקן את הנזקים... מכיוון שהחלאקה מסמלת את כניסתו של הילד לעולם ההבנה והלימוד, נהוג לשלב את טקס הגזירה עם לימוד ושירת פסוקים מן התורה, או עם שירת ה"אלף-בית".

     

    5. נקודה למחשבה

    מעמד החלאקה יכול להיות קשה וטראומטי לילד. זהותו העצמית שעד עתה התקשרה בעיניו לשיערו הארוך הולכת להשתנות, שכן

    זוהי הפעם הראשונה שמספרים אותו. המספריים עלולות להיות מאיימות, וכך גם הקהל הרב שנדחק סביבו ומקים רעש גדול. כיוון שכך, מומלץ להכין את הילד מראש, להסביר לו מה הולך להתרחש, וליצור אווירה שתאפשר לו להרגיש רגוע ונינוח.

     

    מידע נוסף על טקס החלאקה, יחד עם מידע על שאר הטקסים במעגל החיים היהודי ניתן למצוא באתר מכון עתים.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    תעשו הכנה נפשית
    צילום: חגי אהרון
    מומלצים