התמונות הגנוזות של באר שבע: כך הכל התחיל
צילומים היסטוריים של הקמת בירת הנגב מ-1900, ייחשפו לציבור לשבוע אחד במסגרת הקמת מוזיאון לתולדות העיר
תמונות ראשונות מאלבום הפחה הטורקי, ובהם תמונות ראשונות של העיר באר שבע, ייחשפו היום (ו') בבית האמנים בבאר שבע במסגרת שבוע שימור אתרים הארצי של המועצה לשימור אתרי מורשת.
ארכיון התמונות המלא עתיד להיחשף במוזיאון לתולדות באר שבע,
שעל פי התוכניות אמור לקום בשנה הקרובה. השלטון העותמאני החליט בשנת 1900 להקים עיר מחוז בדרום פלסטינה, במדבר. באותה עת נקראה באר שבע ביר א-סבע. העיר נבנתה לפי תוכניותיהם של שני מהנדסים ערבים ושני מהנדסים אירופים, גרמני ושוויצרי. בשיאה היו בה כאלף תושבים, כמעט כולם מוסלמים, מעט נוצרים ויהודים בודדים.
העותמאנים שהקימו את העיר צילמו שני אלבומים המספרים על הקמתה של העיר. על עותק אחד מספר זאב וילנאי בספרו "באר שבע עיר אבות ובנים" (1967) בפרק העוסק במוזיאון הנגב, בו הוא מתאר אלבום מעניין ובו תמונות באר שבע הטורקית 60 שנה לפני כן. "האלבום היה בידי מושלה הטורקי של באר שבע. אחרי מותו עבר לרשות בנו שמסר אותו במתנה לשגרירות הישראלית בטורקיה וממנה הועבר למוזיאון..."
אלא שעקב עבודות שיפוץ, הזנחה ואחסון רשלני של מוצגי המוזיאון אבד לחלוטין העותק המוזכר בספרו של וילנאי. עותק שני היה מצוי בידיו של תושב חברון, שייח' עזאת חסן עלי אלעטעונה, נכדו של ראש העיר הראשון של באר שבע הטורקית, שייח' עלי סלימן אלעטאונה, ביום הכרזתה כעיר ועד לשנת 1922.
טקס הכרזת העיר באר שבע לעיר על ידי אכרם ביי, מושלה של ירושלים ב-1906.ברקע המסגד ובית המושל, על הקשת כתוב: אללה ינצור את הסולטן.
"כשהחזקתי את האלבום ביד זה היה רגע מדהים"
האלבום היה שמור שם, בחברון, כמזכרת משפחתית. עותק זה אותר והתגלה על ידי ששון בר צבי וגואל דרורי אחרי חקירות רבות ומאומצות באמצע שנות ה- 70. בר צבי פנה לשייח' עלי כדי לקבל את האלבום לצורך העתקתו אך נענה בסירוב. "הוא התעקש שנגיע עד חברון", סיפר דרורי ל-ynet "ולא הסכים להוציא את האלבום מגבולות העיר". באחת השבתות בשנת 1975 נסעו ששון בר צבי ודרורי לביתו של שייח' אלעטאונה בחברון, שם ערכו לו ראיון ותחקיר אודות התמונות. "אז לא היו מצלמות דיגיטליות וכדי לצלם רפרודוקציות היה צורך בציוד מיוחד. כשהחזקתי את האלבום ביד זה היה רגע מדהים".
מצילומי הרפרודוקציה של גואל הוכנו 3 עותקים: הראשון נמצא בארכיונו הפרטי של גואל, המחזיק בתשלילים המקוריים, השני נמצא בארכיונו של בר צבי והשלישי נמסר במתנה לבן ציון כרמל ז"ל, בעבר סגן ראש העיר. משך כל השנים נותרו הצילומים הראשונים של באר שבע בארכיון של גואל, שחיכה לרגע מיוחד כדי לחשוף אותם לציבור הרחב.
דרורי, חובב היסטוריה באר שבעית מושבע, פועל בימים אלה כדי להקים את המוזיאון לתולדות באר שבע בעיר העתיקה. בעירייה החלו בשנים האחרונות בפיתוח נרחב ושיקום העיר העתיקה, ומספר מוזיאונים עתידים לקום בשנים הקרובות כחלק מההשקעה באזור, שהופך למוקד משיכה ובילוי לתושבי העיר. במוזיאון יסקרו שלוש תקופות, התקופה העותמאנית (1900-1917), התקופה הבריטית והתקופה הישראלית (1948 עד היום).
המורה הראשון בעיר באר שבע, אלחנאפי אפנדי ג'ראללה, ותלמידיו בני השייחים שלמדו בבית הספר הממשלתי שהוקם על ידי הטורקים. הצילום משנת 1907
עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשמור אתרי מורשת, אמר כי "התערוכה בבאר-שבע לרבות חשיפת אלבום צילומי הפחה הטורקי הנם השג נוסף לתחום השימור בישראל
אותו אנו מציינים השבוע. מדובר בהצדעה לתחום ולאנשים מכל ישראל שפועלים בערנות ותוך מסירות נפש לשמור מבנים, מסמכים, צילומים וכל שנתן להעשרת תרבות השמור בישראל".
התערוכה תהיה פתוחה רק במשך שבוע, ולאחר מכן יוחזרו הצילומים עד להקמת המוזיאון לתולדות העיר. בין הצילומים ניתן לראות את יום ההכרזה על באר שבע כעיר, את ראש העיר הראשון שהתמנה על ידי העותמנים כשופט בבית הדין השבטי, תלמידי המחזור הראשון בבית הספר הממשלתי לילדי הש'ייחים, וצילום של השטח הריק של האדמה שנקנתה משבט עזזמה על ידי הטורקים, עליו הוקמה העיר.