מרוסיה החוצה: "הנספח משלם על מאבק פנימי"
פרופ' עליזה שנהר, שבזמן כהונתה כשגרירה במוסקבה גורש נציג המוסד, מאמינה שהמשבר יסתיים בקרוב וסבורה שמקורו בסכסוך בין גופים רוסיים. "לנספח הצבאי יש מעמד מאוד חשוב"
אחת הפרשות הבולטות היא המקרה של ג'ונתן פולארד הכלוא בארצות הברית כבר כ-26 שנה, בגלל שריגל למען ישראל. אגב, רק ב-1998 הכירה ממשלת ישראל בפולארד כמרגל ישראלי. "אני מאמין שהיה כאן משהו, נכון שמדובר ברוסיה בה הכל יכול לקרות, ונכון שמדברים על מאבקים פנימיים, אבל צריכה להיות עילה לצעד חמור שכזה", אמר ל-ynet גורם בכיר לשעבר במערך המודיעין של מדינת ישראל.
מנגד, פרופסור עליזה שנהר, שגרירת ישראל ברוסיה לשעבר, סבורה שמדובר במאבקים פנימיים במוסקבה ושלרוסים אין באמת בסיס לטענותיהם.
בשנת 1995, במהלך כהונתה של פרופ' שנהר, גירשו הרשויות הרוסיות מהמדינה את נציג המוסד ראובן דינאל, לאחר שנעצר בעת שרכש תמונות לווין מנציג של חברה בת של מודיעין הרוסי. "דינאל קנה צילומי לווין, התפתח ויכוח. אנחנו טענו שהמכירה הייתה לגיטימית וחוקית, בעוד הם טענו שהמעשה הינו בחזקת ריגול והוא התבקש לעזוב את המדינה", סיפרה פרופ' שנהר.
"זה קורה בין מדינות"
"יש כאן תחושה של מאבק פנימי שהנספח משלם עליו", אמרה וציינה גם כי ייתכן שמדובר בכעס רוסי כלפי ישראל, בגלל התערבותה בעסקאות נשק שונות. אולם, שנהר מאמינה שהאופציה של מאבקים פנימיים הגיונית יותר. "יכול להיות מאבק בין שני גופים ברוסיה – אחד עוסק בדיפלומטיה ואחר בביטחון צבאי, וכל אחד מנסה להראות שהוא עולה על עקבות יותר מרגלים".מימין הרמטכ"ל הרוסי ומשמאל אל"מ ליידרמן (צילום: אסף שילה, ישראל סאן)
לדבריה, "גם בזמן הגירוש בקדנציה שלי הגיע המידע ממספר ממקומות פנימיים וגרם למשבר, שיושב תוך זמן קצר יחסית ולא גרם לקרע". היא אמרה כי עדיין מדובר בתקרית חמורה, אך הביעה אמונה שהמשבר ייפתר במהרה. "היו האשמות כאלה עבר, גם את הבריטים האשימו הרוסים, וזה קורה בין מדינות. יחד עם זאת, הגירוש כאן הינו חריג, ומפתיע. זו יצירה של משבר, זה לא סיפור פשוט וטריוויאלי".
היא הוסיפה: "ללא ספק רוסיה מדינה מאוד חשובה מבחינת ישראל, מדובר במעצמה, בעלת תעשייה צבאית מאוד עשירה, שכידוע נשמח שאויבינו לא יקבלו מהם נשק, לכן אני מאמינה שבשם אינטרס השיתוף, היחסים ייושבו בקרוב".
בנוסף, הדיפלומטית הבכירה לשעבר הסביר כי כדאי שהמשבר הנוכחי עם הקרמלין יסתיים בקרוב, מאחר שלנספח הצבאי ברוסיה חשיבות מיוחדת, בייחוד לעומת התפקיד ברוב המדינות בעולם.
"יש חילופי אינפורמציה"
"זה מעמד מאוד חשוב, גם ברוסיה עצמה ולא רק עבור ישראל", אמרה שנהר וציינה כי התפקיד משלב מגוון תחומים "גם צבאיים וגם דיפלומטים. אם זה קשר עם שירותי הצבא כצבא, אם זה קשר עבור שירותי התעשייה הצבאית על כל הקשור בהם, ואם זה בנוגע לדיאלוג מאוד פורה וחשוב עם הרוסים, וקישור למשלחות שמגיעות מישראל".
היא גם סיפרה כי בנוסף לכך, ישנם גם חילופי מידע גלוי וקשרי מודיעין. "יש חילופי אינפורמציה כמו בין אנשי מוסד, וקשרים טובים בין הנספחים מהמדינות השונות".
ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (במיל') אורן שחור, שהיה גם אחראי על הנספחים הצבאיים השונים, סיפר כי איננו זוכר מקרה דומה. "זהו מקרה יוצא דופן וחריג שלא קורה בשגרה, לא ביום יום ואני כמעט לא זוכר כמוהו", אמר שחור וציין כי מדובר בתפקיד רשמי עם גבולות ברורים. "הנספח הינו דמות רשמית שמייצגת את צה"ל ומטעמו. הוא אמון על הקשרים בין הצבאות, הוא לובש מדים באופן מוצהר, והסיפור די פשוט וברור, כך שהעניין הזה לא מובן".