אובמה: ישראל ופלסטין מפורזת על בסיס קווי 67'
בנאומו ההיסטורי על הטלטלה במזרח התיכון אמר נשיא ארה"ב כי מדינה יהודית ודמוקרטית חייבת להתבסס על גבולות 1967, תוך חילופי שטחים, והצהיר על התנגדותו לכוונת הפלסטינים לבקש מהאו"ם הכרה במדינתם בספטמבר. הוא קרא לאסד להוביל שינוי או להסתלק, ומחק למצרים חוב של מיליארד דולר
בנאום היסטורי הכריז הערב (יום ה') בפומבי הנשיא האמריקני, ברק אובמה, כי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים חייב להתבסס על קווי 1967. בנאום לפני מחלקת המדינה בוושינגטון והעולם כולו, אמר אובמה כי "הגבול בין ישראל לפלסטין חייב להתבסס על קווי 1967, עם חילופי שטחים מוסכמים, כך שהגבולות יהיו בטוחים ומוכרים לשתי המדינות". עיקרי טיוטת הנאום של אובמה פורסמו השבוע ב"ידיעות אחרונות". ynet העביר את הנאום בשידור חי.
- נאום אובמה על המזה"ת: עדכונים שוטפים בעמוד של ynet בפייסבוק
אובמה התייחס לנושא הישראלי בחלק השני של נאומו. "במשך עשרות שנים העימות בין ישראלים לערבים הטיל צל על האזור כולו. עבור הישראלים, המשמעות הייתה לחיות תחת הפחד שילדיהם יפוּצצו באוטובוסים ושטילים יפלו על בתיהם", אמר הנשיא האמריקני. "לפלסטינים המשמעות הייתה הסבל וההשפלה שבכיבוש, והעובדה שלא חיו במדינה משלהם". אובמה אמר כי הסכסוך עצר שותפויות שיכלו להביא ברכה לאדם הפשוט.
"במשך יותר משנתיים הממשל שלי פעל עם הקהילה הבינלאומית כדי לסיים את העימות", אמר אובמה. "הציפיות לא התממשו. ההתנחלויות הישראליות נמשכות, הפלסטינים הסתלקו מהשיחות, העולם מסתכל על העימות הזה שממשיך עוד ועוד, ורואה שום דבר פרט לקיפאון. יש כאלה שמתווכחים, שאומרים שעם כל השינויים באזור זה פשוט בלתי אפשרי להמשיך כעת בשינוי הזה. אני אינני מסכים... שלום חיוני יותר מאי פעם".
אובמה לפלסטינים: בידוד ישראל לא יביא לכם מדינה
אובמה אמר כי מאמצי הפלסטינים לעשות דה-לגיטימציה לישראל ינחלו כישלון. הוא יצא נגד יוזמת הפלסטינים לבקש מהעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר להכיר במדינה פלסטינית, ואמר כי "צעדים סמליים שנועדו לבודד את ישראל באו"ם בספטמבר לא יביאו להקמת מדינה עצמאית. המנהיגים הפלסטינים לא ישיגו שלום או שגשוג אם חמאס ימשיך להתעקש על דרך הטרור וההתנגדות. הפלסטינים עצמם לעולם לא ישיגו את עצמאותם על ידי התכחשות לזכותה של ישראל להתקיים". אובמה אמר כי מחויבות ארה"ב לביטחון ישראל בלתי ניתנת לערעור: "נעמוד נגד ניסיונות להציב אותה לבד בפני ביקורת בפורומים בינלאומיים".
"באשר לישראל", אמר אובמה, "הידידות שלנו מבוססת על היסטוריה משותפת וערכים משותפים, המחויבות שלנו לביטחונה של ישראל בלתי ניתנת לערעור, ונעמוד נגד ניסיונות להביא למצב שבו רק ישראל תעמוד לביקורת העולם. אבל דווקא בגלל הידידות הזו חשוב שנאמר את האמת. הסטטוס-קוו לא יכול להימשך, וגם על ישראל לנהוג באומץ כדי להגיע לשלום בר-קיימא".
אובמה נואם הערב. "שלום חיוני יותר מאי פעם" (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב אמר כי יותר ויותר פלסטינים חיים ממערב לנהר הירדן. "הטכנולוגיה תקשה יותר על ישראל להגן על עצמה... הקהילה הבינלאומית התעייפה מהתהליך הזה שאף פעם לא מגיע לשלום. החלום של מדינה דמוקרטית ויהודית אינו עולה בקנה אחד עם כיבוש קבוע. בסופו של דבר על הישראלים והפלסטינים לקבל החלטה, לנקוט פעולה, אי אפשר לכפות עליהם שלום - לא ארה"ב ולא אף אחד".
על הפיוס: איך ממשיכים עם חמאס?
אובמה אמר כי שלום לדורות במזרח התיכון יכלול שתי מדינות לשני עמים - ישראל כמדינה יהודית וביתו של העם היהודי ופלסטין כבית לאומי לעם הפלסטיני: "כל מדינה תכיר באחרת ותחיה עמה בשלום". אובמה אמר כי בבסיס סוגיות הליבה של הסכסוך עומד ביטחונה של ישראל. הוא אמר כי ארה"ב מאמינה שהגבול חייב להתבסס על גבולות 1967 עם שינויים מוסכמים על שני הצדדים.
הנשיא האמריקני אמר כי העם הפלסטיני חייב לקבל את הזכות לממשלה משלו ומדינה שלו, אך ישראל חייבת להגן על עצמה מכל איום. אובמה אמר כי "הנסיגה המלאה ובשלבים של הצבא הישראלי צריכה להיעשות בתיאום עם כוחות הביטחון הפלסטיניים ותוך לקיחת פיקוד ביטחונית פלסטינית במדינה ריבונית ומפורזת. משך תקופת המעבר הזו צריך להיות מוסכם, והאפקטיביות של הסידורים הביטחוניים חייבת להיות מופגנת".
אובמה. "מדינה יהודית-דמוקרטית לא הולכת עם כיבוש" (צילום: AP)
נשיא ארה"ב ציין כי שני נושאים אמוציונליים נותרים במחלוקת: עתיד ירושלים ועתיד הפליטים הפלסטינים, "אבל התקדמות כעת על בסיס שטחים וביטחון תספק בסיס לפיתרון שתי הבעיות האלה בדרך שתהיה צודקת והוגנת, ושתכבד את זכויותיהם ושאיפותיהם של הישראלים והפלסטינים".
אובמה התייחס גם להסכם הפיוס הפנים-פלסטיני. "ההודעה האחרונה על ההסכם בין פתח לחמאס מעלה שאלות משמעותיות ולגיטימיות מבחינת ישראל - כיצד ניתן לשאת ולתת עם גורם שאינו מעוניין להכיר בזכותך להתקיים", אמר אובמה. הוא הוסיף כי "בשבועות ובחודשים הבאים, המנהיגים הפלסטינים יצטרכו לספק תשובה מהימנה לשאלה הזו. בינתיים, ארה"ב, שותפותינו בקוורטט (רוסיה, האו"ם והאיחוד האירופי) ומדינות ערב יצטרכו להמשיך לעשות כל מאמץ לעבור את המבוי הסתום הנוכחי".
פעם השנאה לישראל הייתה מענה לתסכול
אבל את ראשית נאומו הקדיש אובמה לשינוי ההיסטורי שהתרגש על המזרח התיכון כולו, ולא לנושא הישראלי-פלסטיני. "בששת החודשים האחרונים היה שינוי מדהים באפריקה ובמזרח התיכון, מדינה אחר מדינה. האזרחים דורשים את זכויות האזרח שלהם. שני מנהיגים זזו הצידה, ו-ויתרו על שלטונם. למרות שהמדינות האלה רחוקות מאיתנו, אנחנו יודעים שהעתיד שלנו קשור בעתידן", אמר.
אובמה הזכיר את סיפורו של מוחמד בואזיזי, הצעיר התוניסאי שהצית את עצמו למוות לפני כחצי שנה אחרי שספג לכאורה סטירה משוטרת מקומית - צעד שהוליד את המהפכה בתוניסיה ואחריה את ההתקוממויות בשאר רחבי העולם הערבי. "יש רגעים בהיסטוריה שבהם אדם רגיל מניע תהליכים", אמר אובמה, "באמריקה חישבו על מאבקם של הפטריוטים בבוסטון שסירבו לשלם מסים למלך, מה שהוביל למהפכה האמריקנית... כך היה גם בתוניסיה. מעשה הייאוש הניע את באר הייאוש במדינה כולה".
"כשאין לך האפשרות לקבוע את גורלך שלך, אתה לא יכול לקבוע איך ייראו חייך, וזה משפיע גם על כלכלת האזור כולו", אמר אובמה. הוא אמר כי כמה מדינות באזור אמנם בורכו בנפט, אבל "אי אפשר לבסס כלכלה רק על מה שיוצא מהקרקע... השנאה לישראל הייתה המוצא היחיד לתסכול ההמונים... אבל המאורעות בששת החודשים האחרונים הראו לנו שאסטרטגיות של דיכוי ופילוג לא יעבדו עוד".
לא יכולים למנוע אי-צדק של כל משטר
אובמה הזכיר את תפקידן של תחנות הלווין במהפכות במזרח התיכון, זכר לשידורי רשת "אל-ג'זירה" ששילהבה את ההמונים. הוא אמר כי בחלק מהמקומות שבהם מתחוללים השינויים, השינויים יהיו מהירים יותר, ובחלק מהם - איטיים יותר. הוא אמר כי לפיכך יש לבחון את החזון האמריקני בנושא, והזכיר את נאומו לעולם המוסלמי בקהיר ביוני 2009, אז ביקש להושיט יד למוסלמים.
אובמה אמר כי ארה"ב רוצה ביציבות, אבל גם בחופש ביטוי להמונים. "עומדת לפנינו הזדמנות היסטורית... אין ספק שארה"ב מברכת על שינוי המבוסס על הזדמנות ועל שלום ועל כבוד. כן, יש סכנות ברגעים האלה, אבל אחרי עשרות שנים של קבלת העולם כמו שהוא באזור הזה, יש לנו הזדמנות לנסות ולשפר את העולם, ולקבל אותו כמו שהוא צריך להיות". הוא אמר כי יש לעשות זאת בענווה. "זו לא אמריקה שהוציאה אנשים לרחובות, היו אלה העמים עצמם שצריכים להכריע את גורלם".
הנשיא האמריקני אמר כי מדיניות ארה"ב תהיה לקדם רפורמות ומעבר לדמוקרטיה באזור כולו, והזכיר את המהפכות במצרים ותוניסיה. הוא אמר כי השינוי צריך להתחולל גם במדינות אחרות שבהן יצאו המנהיגים לדיכוי אלים, ובראשן לוב. "אנחנו לא יכולים למנוע כל אי-צדק שהמשטר מבצע נגד בני עמו", אמר אובמה והזכיר את המחיר ששילמו האמריקנים בעיראק. "בלוב ראינו את הטבח שעומד להתרחש, והיה לנו מנדט לפעול", הצדיק נשיא ארה"ב שוב את היציאה לפעולה נגד מועמר קדאפי.
תוכנית כלכלית למצרים ותוניסיה
נשיא ארה"ב הזכיר כי גם המשטר הסורי "בחר בדרך של רצח ומאסרים המוניים של אזרחיו". הוא הדגיש כי וושינגטון פועלת להרחיב את הסנקציות על המשטר הסורי, מעבר לאלה שכבר הטילה עליו. "העם הסורי הראה את האומץ שלו במאבקו למעבר לדמוקרטיה, וכעת לנשיא הסורי יש אפשרות להוביל את המעבר הזה או להסתלק". הנשיא האמריקני קרא גם לנשיא תימן, עלי עבדאללה סלאח, להמשיך לפעול להעברת השלטון, כפי שתובעים ממנו ההמונים, וקרא גם לבחריין, בת ברית של האמריקנים שידעה התקוממות שיעית לאחרונה, לשתף פעולה עם האופוזיציה.
אובמה אמר כי בחודשים הקרובים על אמריקה לעשות ככל יכולתה כדי לסייע לשינוי באזור: "המסר שלנו פשוט - אם תיקחו את השינוי לבצע רפורמה, תהיה לכם התמיכה המלאה של ארה"ב". הוא אמר כי יש לפנות לא רק אל האליטות, אלא גם אל העמים, ובמיוחד אל הצעירים, כדי לחולל את השינוי. אובמה התחייב לעמוד בנקודות שציין בנאומו בקהיר לפני כשנתיים, וליצור רשתות יזמות. "נשתמש בטכנולוגיה כדי לתקשר עם הקולות של העם עצמו ולהקשיב להם", הוסיף הנשיא האמריקני.
אובמה הזכיר את זכויותיהם של שיעים מוסלמים ושל קופטים נוצרים, שתי קבוצות דתיות הנמצאות במיעוט ברוב המדינות
שבהן הן חיות, ועמד גם על קידום זכויות הנשים במזרח הראשון וצפון-אפריקה. "האזור לעולם לא יגיע למלוא הפוטנציאל שלו, אלא אם כן נשים יוכלו להשיג את מלוא הפוטנציאל שלהן", אמר הנשיא האמריקני.
אובמה אמר כי בתחום הכלכלי יש להתמקד בסחר ובהשקעה, ולא רק בסיוע. "התמיכה האמריקנית בדמוקרטיה תהיה מבוססת על הבטחה ליציבות כלכלית, קידום רפורמות כלכליות ושילוב שווקים מתחרים אחד עם השני ובכלכלה הגלובלית - ובראש ובראשונה מצרים ותוניסיה". הוא אמר כי ארה"ב ביקשה מקרן המטבע הבינלאומית להתחיל בתוכנית לקידום הכלכלות של שתי המדינות הללו: "עלינו לסייע להן להחלים מאירועי החודשים האחרונים ולתמוך בממשלות שייבחרו שם". אובמה הכריז כי וושינגטון תמחק חוב מצרי בסך מיליארד דולר.
Read this article in English