תשובה ימכור לבזן גז ב-40% יותר ממחיר השוק
בלעדי ל"כלכליסט": שותפות ים תטיס תספק לבתי הזיקוק גז לשנתיים הקרובות ותקבל תמורתו 1.2 מיליארד שקל. גורם במשק האנרגיה: המחיר הגבוה לא נובע מהשיבושים באספקת הגז המצרי, אלא מכך שמדובר בעסקה קצרת טווח
שותפות הגז הישראלית ים תטיס חתמה בסוף השבוע האחרון על חוזה ענק לאספקת גז טבעי לבזן שבשליטת החברה לישראל של סמי ועידן עופר - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר באספקה של 1.2 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי, לתקופה של 27 חודשים. עלות החוזה היא כ-1.2 מיליארד שקל (כ-350 מיליון דולר). מחיר זה משקף עלות של 8.5-8 דולרים ל־MBTU - אמת המדידה לגז טבעי - מחיר דומה לזה שנסגר בחוזה בין שותפות ים תטיס לחברת נייר חדרה שנחתם לפני כשבוע.
את קבוצת דלק ייצגו מנכ"ל אבנר, גדעון תדמור ומנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, ואילו את בזן ייצג המנכ"ל הנכנס, פנחס בוכריס. הגז יסופק החל ביוני 2011, והתשלום עבור החוזה יועבר בארבעה חלקים שווים לאורך התקופה. עוד הוסכם בין הצדדים כי התשלום יוקדם אם הכמות הכללית של הגז תסופק לפני תום תקופת החוזה. במקביל, אם כמות הגז שתועבר לבזן תסופק מעבר ל-27 חודשים, שותפות ים תטיס תאפשר הארכה אוטומטית של ההסכם עד למיצוי הכמות.
מעיון בדו"חות דלק קידוחים עולה שיתרת הגז במאגר ים תטיס היא 10.2 מיליארד מ"ק נכון לתחילת 2011, בעוד הביקוש החזוי למשק הישראלי כולו הוא יותר מ־13 מיליארד מ"ק עד סוף 2012. על כך יש להוסיף את העובדה שים תטיס התבקשה על ידי חברת החשמל להגדיל את אספקת הגז לחברה בתקופה שבה חלו ועדיין חלים שיבושים באספקת הגז ממצרים, ולפי החברה הגז במאגר אמור להסתיים בסוף השנה.
לפיכך, אם הגז המצרי לא יחזור לצמיתות, כדי לעמוד בחוזה תיאלץ ים תטיס לפתח גם את מאגר הגז נעה, הסמוך לתפר שבין המים הטריטוריאליים של ישראל ושל הרשות הפלסטינית, בעלות של כ־200 מיליון דולר. אם יחזור הגז המצרי, בתפוקה מלאה או חלקית, יתייתר הצורך לפתח את מאגר נעה.
החוזה עם בזן הוא לתקופה קצרה, ולכן העלות הנוכחית של ההסכם, הגבוהה ב-40% מרמות המחיר המקובלות במשק המקומי, אינה נובעת מהפסקת הזרמת הגז ממצרים או ממסקנות ועדת ששינסקי, שהגדילו את המיסוי על חברות גז ישראליות, אלא בעיקר מהתייקרות הנפט והגז בעולם.
לדברי גורם במשק האנרגיה, עלות החוזה הנוכחי דומה אם לא זהה לסביבת המחיר שנקבעה בהסכם בין ים תטיס לחברת החשמל בראשית 2009, שגם הוא היה חוזה לתקופה קצרה בלבד - חמש שנים.
קידוח הגז הישראלי הפעיל היחיד
החברה לישראל עדיין ממתינה למימוש אופציית רכש נוספת לגז טבעי בהיקף של 1.5 מיליארד מ"ק לשנה לתקופה של 20 שנה, בעלות של 4.5 מיליארד דולר, שאותו היא מתעתדת לרכוש משותפות תמר, שאמורה להזרים את הגז לישראל עד אמצע 2013.
שותפות ים תטיס מוחזקת בידי נובל אנרג'י (47%) וקבוצת דלק בבעלות יצחק תשובה (53%). זהו קידוח הגז הישראלי היחיד הפעיל כיום, ומאז 2004 הוא מספק גז טבעי בעיקר לחברת החשמל ולכמה לקוחות קטנים. לפי נתוני משרד התשתיות הלאומיות, הגיע היקף אספקת הגז מים תטיס לחברות בישראל לכ־60% מסך ביקוש הגז במשק כולו ב־2010.
בזן זקוקה לאספקת גז טבעי יציבה ובהיקף גדול. לפני כחמישה חודשים נחתם הסכם לרכישת גז בין הספקית המצרית EMG לחברה לישראל, בהיקף של כ־4.3 מיליארד דולר, בנפח 1.4 מיליארד מ"ק לשנה לתקופה של 15 שנה, אך הפיצוץ בצינור המצרי קטע את אספקת הגז.