שתף קטע נבחר

 

רבני ערים: "הפכנו לעניים. יש שהגיעו לפת לחם"

אל מול הביקורת של ארגונים חברתיים ופוליטיקאים על העלאת שכרם, אומרים רבני יישובים כי ההעלאה היא "תיקון" לקיצוץ של כ-80 אחוז ב-2006. לטענתם, משכורת הרבנים מבישה: "עם 6,200 שקל ברוטו, אנו במצב כלכלי קשה, הפכנו לעניים"

הידיעה על העלאת שכרם של רבני הערים העלתה את חמתם של רבים  - פוליטיקאים, ארגונים חברתיים ואינספור גולשים שהגיבו בזעם - אבל רבנים מכהנים מבקשים להבהיר שהתוספת אינה רק נחוצה, אלא גם הוגנת לחלוטין.

 

 

רבנים ששוחחו עם ynet טענו כי ההעלאה שעליה סיכם ח"כ משה גפני עם האוצר היא בסך הכל "תיקון" לכך שב-2006, כש"שינוי" היו בשלטון, קוצץ שכר הרבנים בכ-80 אחוז - אך לא באופן רטרואקטיבי. כלומר, מי שכיהן עד אז - שכרו נותר בעינו, אך מי שמונה לאחר מכן זכה לשכר נמוך מאוד. לגרסת הרבנים, כעת יעלה שכרם של חמישה רבנים בלבד.

 

מראש עיר לא דורשים צניעות

רבה של אלפי מנשה, הרב דוד אוחיון, סיפר בשיחה עם ynet על מצבם הכלכלי הקשה של הרבנים: "אנחנו במצב כלכלי קשה מאוד, לא נעים לדבר על זה, הפכנו לעניים. אי אפשר להמשיך ככה. הייתי יכול להישאר בכולל במקום להתבזות ככה. יש לי הסמכה לרב עיר ותואר דיינות, ואני מתבזה עם שכר של 6,200 ₪ ברוטו. אני מכיר באופן אישי רב שהגיע למצב שהוא חי על הלוואות. חזרו לו צ'קים - כולל היום.

 

אוחיון מסביר את הפער הבלתי-נסבל בעיניו, בין העבודה לתגמול: "אני נותן שירות במלוא התפוקה ומקבל פרוטות. הטלפון שלי פתוח כל הזמן, גם בשתיים בלילה אני מקבל טלפונים לסדר לוויות, ובשמונה בערב עוד רושם זוגות לנישואים. התושבים מזמינים אותי לשמחות – אני צריך לכבד אותם ולהביא מתנה. זה תפקיד ייצוגי. אבל איך אני יכול להתחיל לממן את זה?

 

"בוועדת הכספים היו שאמרו שאנחנו צריכים להסתפק במועט בשביל הצניעות, אבל לא ראיתי שדרשו זאת מראשי ערים, שרים וחברי כנסת. רק מהרבנים. איזו שנאה! שיבואו אלה המתנגדים ויעשו את העבודה שלנו. נראה אותם. הרי אנחנו נבחרי ציבור לכל דבר ועניין. עוברים מכרזים ובחירות, ומוגדרים כך בחוק. לא ראיתי עוד מישהו שאומרים לו 'בוא קח 6,000 שקל בחודש ותעבוד 24 שעות ביממה'".

 

על שינוי שקיצצה בשכר, ואלה שמתנגדים היום להעלאתו בחזרה אמר הרב כי מדובר בצרות עין ובזילות שנוהגים ברבנים. "זו הייתה החלטה אסטרטגית לגדוע את כל נושא הדת במדינה", הוא טוען. 

 

כבולים בתפקיד

"אין אח ורע לכך שאדם בעל תפקיד בכיר בשירות המדינה מקבל שכר כמו שלי, שעומד על 9,000 שקל ברוטו", אמר ל-ynet רב עיר במרכז הארץ. "רבני הרשויות עובדים מסביב לשעון, עושים לילות כימים, בלי הבדל בין ימי חול, שבתות וחגים, מתמסרים לציבור התושבים כולו - דתיים ולא דתיים, ובסוף החודש משתכרים כמו ראש מחלקת חשמל בעירייה, שבוודאי וחלילה לי מלזלזל בתפקידו. זה פשוט לא ייתכן.

 

"ממש כובלים אותנו. מצד אחד נותנים לנו שכר נמוך כל כך, ומצד שני התקנות מונעות מאיתנו להשלים הכנסה או לערוך חופות בתשלום. אנחנו לא מבקשים לעסוק בעבודות נוספות, כי רב צריך להתמסר לקהילה ולתושבי המקום, אבל כן דורשים לקבל תגמול הולם לעבודתנו. רבים מחבריי, רבני ערים ויישובים, נמצאים במצב כלכלי קשה ויש שהגיעו ממש עד לפת לחם".

 

צעד קטן לרב

ח"כ-הרב חיים אמסלם אמר כי העלאת שכר הרבנים הוא צעד קטן ושולי במכלול הצעדים שיש לעשות לשיפור מעמדם של

רבני הערים בישראל.

 

"דרושות רפורמות משמעותיות בתפקידי הרבנים - החל מהליך הבחירה שלהם, שהופך להיות יותר ויותר מבזה ומכוער וכל כולו נגוע בפוליטיקה, ועד לעניין תיפקודם וסמכויותיהם", אמר. "רב שמכהן ונותן שירותים לקהילתו, בהחלט ראוי לשכר הולם ומכובד. הדבר נכון ודאי גם לשאר עובדי הציבור העושים מלאכתם נאמנה, ובמיוחד הרופאים השובתים כבר זמן רב ורבים מאיתנו חייבים להם את חייהם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
מגיעה העלאה, או לא?
צילום: חיים צח
מומלצים