שתף קטע נבחר

 

קבילות חיילים: מפקדת השפילה חיילת בפייסבוק

6,289 קבילות הוגשו אשתקד נגד מפקדים. יותר ממחצית הקבילות נמצאו מוצדקות. בין התלונות: קצין שתועד במתיחה לובש "תחתוני קרינה", חיילים שהושארו לישון ברחוב וגם רופא שלא בדק כראוי לוחם, שהתלונן על כאב ראש וגילה באיחור גידול

קצין ששלח לחייל הודעת טקסט בה כתב: "אתה מת", מפקדת שקרעה את שרוולי חולצתה של חיילת באמצעות סכין, קצין שאמר לפקודתו: "את כישלון. אפס מאופס", קצינה שהעלתה תמונה של חיילת לפייסבוק בצירוף אמירות בוטות ומבזות וקבוצת קצינים, לרבות סגן-אלוף, שמתחו את חברם והורו לו ללבוש בגד תחתון מצופה כסף כדי "להתגונן מהקרינה" - אלו רק חלק קטן מהתלונות שהוגשו לנציב קבילות החיילים.

 

 

נציב קבילות החיילים מפרט את ממצאיו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדו"ח נציב הקבילות, המתפרסם אחר-הצהריים (יום ד'), עולה כי בשנה החולפת הוגשו 6,289 קבילות, עלייה של 189 קבילות בהשוואה לשנת 2009. יותר ממחצית הקבילות נמצאו מוצדקות. גם השנה בלט לרעה נושא היחס שבין מפקד לפקודו. כ-60% מהקובלים הם חיילים בשירות חובה, וכ-9.5% הם צעירים טרם גיוס. שליש מהקובלים הם חיילים בראשית דרכם בצה"ל, בדרגת טוראי ורב-טוראי.

 

כשליש מהקבילות עוסקות ביחסים שבין מפקדים לפקודים, וביניהן בולטות פניות בנושא התבטאות ומעשים הפוגעים בכבוד ונוקשות יתרה. כעשירית מהקבילות עוסקות בנושאים רפואיים. בין היתר זיהה נציב קבילות החיילים, אלוף (מיל') יצחק בריק, בדו"ח השנתי, כי הרשתות החברתיות באינטרנט, ובראשן "פייסבוק", מהוות מקום בהן מתבצעות לא אחת חריגות חמורות מנהלי הצבא.

 

 

כך למשל, התלוננה חיילת בשירות חובה על כך שקצינה מיחידתה העלתה את תמונתה לרשת האינטרנט וכתבה עליה דברים בוטים ומשפילים. הקצינה, שננזפה על ידי מפקדה בעקבות האירוע, טענה כי ביקשה לשעשע חיילים ומפקדים ביחידה. עוד אמרה, כי הדבר קרה "מחוץ לצבא". נציב קבילות החיילים כתב כי "מפקדי צה"ל מחויבים לנהוג על פי ערכי צה"ל גם כאשר אינם בתפקיד". לאור האירוע ומקרים נוספים, הנוגעים לשימוש שעושים חיילים בפייסבוק, המליץ בריק לגבש הוראות מקיפות בתחום והבהרת גבולות המותר והאסור.


חיילת ננעלה במחסן כדי שתלמד לקח (צילום אילוסטרציה: ניב קלדרון)

 

במקרה אחר, אביה של לוחמת התלונן כי מפקדת פלוגה משכה בכוח את ידה של בתו, במהלך פעילות מבצעית במחסום וחתכה באמצעות סכין "לדרמן" את שרוול חולצתה. המפקדת טענתה להגנתה כי שרווליה של החיילת היו מקופלים בניגוד להנחיותיה. לאור הקבילה, נודע האירוע למפקד הגדוד, והוא אמר כי נפל פגם חמור בהתנהלות המ"פית. היא נשפטה על-ידי מפקד החטיבה לעונש מחבוש בפועל.

 

"תחתוני קרינה" לקצין

וזה לא הכל. קצין בקבע גולל מקרה שבו נפל קורבן למתיחה משפילה מצד עמיתיו ליחידה. אלה הבהירו לו, שכדי להתגונן מפני קרינה שקיימת לכאורה  באחד החדרים, עליו ללבוש "תחתוני קרינה" - בגד תחתון המצופה בנייר כסף. הקצין ביצע את שנאמר לו, וחבריו צילמו אותו והפיצו את הסרטון ביחידה.

 

כאשר פנה הקצין שנמתח לראש הענף, קצין בדרגת סגן-אלוף, וביקש לברר האם התחתון אכן נותן הגנה לקרינה, שיתף הקצין הבכיר פעולה עם המותחים וענה כי ירכוש עבורו בגד מתאים. דבר המתיחה נודע לקצין רק כאשר אחד מהמותחים התוודה בפניו. נציב הקבלות קבע, כי התנהלות הקצינים המותחים, ובראשם הקצין בדרגת סגן-אלוף, היתה חמורה ביותר וחורגת מאמות המידה הערכיות הנדרשות ממפקדי צה"ל. סיכום ברוח זו הוכנס לתיקיהם האישיים של כל המעורבים והדבר ייבחן בעת קידומם.

 

קבילה נוספת דנה במפקד פלוגה, שנוכח דיווח של חייל הנמצא בטירונות באחד מבסיסי חטיבות החי"ר לפיו אינו חש בטוב, השליך אותו ממיטתו בחוזקה. נציג הקבילות מצא פגם חמור בהתנהלות המפקד והמליץ למפקד החטיבה לנקוט נגדו צעדים פיקודיים הולמים.

 

בפרק הדן בקבילות הקשורות ליחסים בין מפקדים לפקודים, ניתן למצוא גם קבילה שחשפה כי בהשלמת קורס קצינים של אחת החיילות, נהגו הצוערים לישון רק ארבע שעות בלילה. נציב הקבילות העיר כי אין להשלים עם מצב של הפרת פקודות הצבא ויש לתקן מצב זה. במקרה אחר הסתבר כי קצין נטל מחייל את מכשיר הטלפון האישי שלו על רקע ויכוח על זכות הטענת מכשירים ניידים.

 

הופקרו בשטח

במקרה נוסף "שכחו" מפקדים לאסוף ארבעה חיילים, שהגיעו לתחנת איסוף בחצור הגלילית בשעת לילה מאוחרת, והללו שהו במקום במשך הלילה. אבל זה לא הכל. שתי חיילות נאלצו לישון בתחנת משטרה, לאחר שלא היה ביכולתן לשוב לבסיס בתום ליווי חברתן לחדר מיון.

 

עוד באותו תחום, הציעה מפקדת לחיילת שנדרשה ללכת בגפה בשעת לילה מאוחרת "לשוחח עם הוריה בטלפון". בריק כתב כי הוא רואה בחומרה רבה "גילויים מעין אלה של חוסר אחריות של מפקדים לשלומם של פקודים. כשל פיקודי זה מקבל משנה חומרה נוכח החשש הקיים לחטיפת חייל".


הרמטכ"ל מלווה את בנו לבקו"ם. סגנו יבחן את המסקנות (צילום: דלית שחם)

 

קבילה נוספת עסקה במקרה חמור שבו הורו מפקדים לחיילים לנדות חברתית את אחד מחבריהם ולא לשוחח עימו כלל, בשל העובדה כי החייל מסית את חבריו לסרב לפקודות. נציב הקבילות קבע כי ההנחיה, גם אם היתה מוגבלת, אינה מתקבלת על הדעת ויש לטפל בחייל שהתנהגותו בלתי הולמת בדרכים אחרות.

 

ואילו במקרה אחר, לא בחל מפקד גדוד להטעות את צוות הבירור, מטעם נציב הקבילות, כשטען שלא מנע מחייל לפנות לקצין בריאות נפש. דווקא מפקד הפלוגה אמר את האמת, לפיה טענת החייל נכונה. דוגמה אחרונה מפרק זה דנה במקרה שבו איש קבע בכיר נעל חיילת בשירות סדיר במחסן חלפים לזמן קצר, לאור העובדה כי חל איסור לשהות במקום. גם במקרה זה מצא האלוף (מיל') בריק פגם חמור בהתנהגות הנגד.

 

רופאים מתרשלים

גם התחום הרפואי לא חף מאירועים חמורים, בחלקם קיימת רשלנות של הגורמים המטפלים. כך, למשל, רופא באחד מבסיסי ההכשרה של המערך הלוחם, המליץ לחייל שנחבל ברגלו במהלך ריצה, על טיפול תרופתי נוגד דלקת והגבלות בפעילות. כחודש לאחר הפציעה, עם המשך הכאבים, התברר כי החייל סובל משבר תלישה. נציב הקבילות קבע כי יש פגם בכך שרופא היחידה לא שלח את החייל לצילום דחוף.

 

בשני מקרים לא התייחסו רופאים בכובד ראש לתלונותיהם של חיילים ולאחר זמן מה התגלה מחדל גדול. במקרה הראשון נמצא בראשו של לוחם, שהתלונן על כאבי ראש ולא נבדק כראוי, גידול שהביא לשחרורו מצה"ל. הרופא הסביר כי לא מצא כל ממצא בבדיקות שערך לחייל ולכן לא שלח אותו לבדיקת נוירולוג. נציב הקבילות קבע כי היתה חובה לבדוק את תלונות החייל ולשלול בעיה חמורה. הוא המליץ להעיר בחומרה לרופא על אף שהשתחרר מצה"ל.

 

במקרה השני התלונן חייל על כאבים ברגליים ובידיים וגם על קושי ניכר בתפקוד. הרופאה מיהרה לייחס את התלונות למוטיבציה נמוכה ולא ערכה בדיקה יסודית. כעבור זמן התברר

 כי הוא לוקה בתסמונת נדירה, שבגינה שוחרר מצה"ל. "מקרה קשה זה מצביע על הסכנה הגדולה הטמונה בדעה קדומה של רופא צבאי", קבע הנקח"ל שהורה להעיר לרופאה על האירוע.

 

ומסתבר שגם כאשר יש חיילים ישירים, לפעמים דווקא צה"ל לא מוקיר תודה. חיילת בשירות חובה גילתה לתדהמתה כי במשך עשרה חודשים קיבלה בנוסף לשכרה, גם שכר של חייל אחר. היא מיהרה לדווח על הטעות לרשויות. אבל, במקום לומר תודה "שתו" לה את כל הכסף מחשבון הבנק במכה אחת. הנציב קבע כי גביית הכסף בתשלום אחד מנוגדת לפקודות הצבא והיה לבחון מולה כיצד הדבר ישפיע עליה ולפרוס את גביית החוב שהיא עצמה דיווחה, לתשלומים נוחים. הוא המליץ לנקוט צעדים מתאימים בכדי למנוע הישנות מקרים דומים.

 

דובר צה"ל מסר בתגובה: "הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, מינה עם קבלת הדו"ח את סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר נווה, לטפל בפערים שהועלו בדו"ח וכן לעדכן אותו על ההתקדמות בנושא. גנץ נפגש בשבוע שעבר עם נציב קבילות החיילים ושמע ממנו על המגמות העיקריות העולות מן הדו"ח. הרמטכ"ל עודכן על-ידי הנציב כי ממשיכה מגמת הירידה המשמעותית שנרשמה במספר הקבילות אשר הוגשו בתחומי 'יחס מפקד-פקוד' ובנושא 'הטיפול הרפואי'. הרמטכ"ל אמר כי מדובר בכלי רב עוצמה, רב השפעה, הכרחי וחשוב לשיפור הטיפול של צה"ל במשרתים בקבע ובחובה, בסדיר ובמילואים ואף במועמדים לשירות הביטחון".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוב התלונות מוצדקות. יצחק בריק
צילום: ירון ברנר
צילום: שאול גולן
עלייה במספר התלונות. ארכיון
צילום: שאול גולן
מומלצים