מסתמן: החשמל יתייקר ב-5% - הדלק יוזל
ההעלאה צפויה בעקבות התייקרות חומרי הגלם של חברת החשמל - הפחם והגז הטבעי. מחיר הדלק צפוי לרדת בחודש הבא ב20- אגורות לליטר
מחירי החשמל צפויים להתייקר בתוך מספר שבועות בכ5%- לפחות, כך מעריכים ברשות החשמל. זאת בעקבות התייקרות הפחם בעולם, וכן העלייה במחיר בו רוכשת חברת החשמל גז טבעי - בעקבות הצמדת מחירו לנפט. הדיונים התקופתיים לבחינת התעריף נמצאים בתחילתם, אך לפי ההערכה, לא יהיה מנוס מהעלאה.
בפברואר אשתקד החליטה רשות החשמל להפחית את התעריף ב.10%- העדכון השנתי האחרון לפני מספר חודשים לא הביא לשינוי משמעותי, ותעריף החשמל שאנו משלמים בבתים, הנחשב לנמוך ביחס לעולם, הוא כ48- אגורות לקווט"ש (כולל מע"מ.(
ברשות בוחנים את עלויות הדלקים של חברת החשמל. בדיקה זו, שבוחנת את השינויים במחירי הפחם, הגז הטבעי ודלקים אחרים, נעשית אחת למספר חודשים, ולפי תוצאותיה נקבע התעריף.
המועד האחרון בו יכולה הרשות להחליט הוא אוגוסט, אך ההערכה היא שהחלטה תתקבל קודם.
גורמים ברשות העריכו שהתעריף צפוי לעלות ב5%- לפחות. אם יהיה שינוי משמעותי בקרוב, הוא ישפיע גם על המחיר. מהרשות נמסר כי "טרם נבחן היקף השינוי בתעריף, אם בכלל יהיה כזה."
קביעת מחיר משתנה
במקביל בוחנת הרשות קביעת מחיר משתנה בין שעות עומס ושפל. כיום יש תעריף נפרד שנועד בעיקר לצרכנים גדולים (מעל 40 אלף קווט"ש חשמל בשנה) ולא לצרכן הביתי. התעריף מסובך מאוד, מחולק לכ16- קטגוריות, משתנה לאורך היום ובין העונות, ומחייב מונה דיגיטלי מיוחד.
חברת החשמל הציעה בעבר לקבוע תעריף משתנה לצרכנים ביתיים. הוצע שהתעריף ישתנה פעם ביום בין שעות עומס לשפל, ויבחין בין קיץ לחורף, כך שייווצרו ארבע קטגוריות בלבד. ברשות החשמל החלו לבחון תעריף כזה, אך לפי הערכה, יעברו חודשים רבים עד שהוא ייקבע.
צריכת החשמל הממוצעת לבית בישראל עמדה ב2009- על כ7,500- קווט"ש בשנה, עליהם שילמנו כ3,600- שקל. ייקור של 5% יגדיל את היקף ההוצאות על חשמל בכ180- שקלים בשנה.
במקביל, בסוף החודש צפוי מחיר הבנזין לרכב לרדת, אחרי חודשים ארוכים שבהם עלה שוב ושוב. בימים האחרונים יש תנודתיות רבה בשוק מחירי הבנזין והנפט בעולם, שיכולה להשפיע על היקף ההוזלה. אתמול עמד היקף ההוזלה הצפוי על כ20- אגורות, אך המחיר הסופי ייקבע רק בסוף השבוע. אם אכן יירד ב20- אגורות, החיסכון החודשי לצרכן הממוצע יעמוד על 27 שקלים.
החודש ירדו מחירי הנפט מרמות של כ114- דולר לחבית בסוף אפריל לכ100- דולר - ירידה של כ12%- אחרי חודשים של עלייה. ירידה כזו יכלה לשקף כמעט שקל במחיר הבנזין, לולא כלל מסים כה רבים. כיוון שמחיר הבנזין מהווה פחות מ40%- מהמחיר בפועל (השאר הוא מיסוי והרווח הייעודי של החברות,( הירידה מתונה בהרבה.
המחיר נקבע לפי הממוצע בו נמכר הבנזין המזוקק (ולא הנפט) בנמלי הים התיכון בחמשת ימי המסחר האחרונים בחודש, ולאור התנודתיות בשוק, רק בסוף השבוע תתברר הירידה בפועל.
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"