הימין מעוּדד: נמשיך ליישב את מזרח ירושלים
עם רוח גבית מביקור ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בוושינגטון, מדברים ראשי המתנחלים על הצורך להאיץ את הבנייה. אחרי חנוכת שכונת "מעלה הזיתים" במזרח ירושלים, יש להם תוכניות. ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה: "הממשלה רק מפריעה"
בשעה שראש הממשלה, בנימין נתניהו, נחת אמש (יום ד') בנתב"ג, נחנכה שכונת "מעלה זיתים" בתוך שכונת ראס אל-עמוד במזרח ירושלים. מעודדים מהדברים שהשמיע נתניהו בוושינגטון, מתכוונים כעת ראשי המתנחלים להמשיך בבנייה, ולתקוע עוד יתדות - כולל במזרח ירושלים.
"היחס שלנו לנסיעתו של נתניהו בכלל ולנאום בקונגרס בפרט הוא דו-ערכי", אמר ל-ynet ראש מועצת יש"ע, דני דיין. "מצד אחד הלב התרחב כש-450 חברי בית הנבחרים, 100 סנטורים וסגן הנשיא קמו על רגליהם והריעו ממושכות לקביעה שהעם היהודי איננו כובש ביהודה ושומרון. מצד שני, האמירה האומללה והמיותרת כל כך על יישובים שיופקרו. הלב נצבט גם אם אני יודע שזה לא יקרה. זה לא יקרה בעיקר בגלל הערבים, אבל גם כי אין לנתניהו את הכוח הפוליטי לכך".
"בסופו של דבר אנחנו ערניים, אבל רחוקים מאוד מלהיות בפאניקה", אמר דיין. "להיפך. שם היו דיבורים, וכאן בשטח יש מעשים. ההתיישבות מתפתחת. לפעמים גם קצת נושכים, ויש פה ושם מקלות בגלגלים, אבל בסך הכל השיירה עובדת ומתקדמת".
ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה, אמר כי הבנייה שכן מתקיימת באזור אינה בזכות הממשלה, אלא למרות ההפרעות, כדבריו, של שר הביטחון, אהוד ברק. "הדבר המדהים הוא שלא רק העם בישראל תומך בבנייה ביהודה ושומרון, אלא אפילו חברי הקונגרס האמריקני. נתניהו לא צריך להיות פחות ציוני מחברי הקונגרס בארצות הברית. בכל מקרה, מספר המתיישבים ביהודה ושומרון עבר כבר מזמן את נקודת האל-חזור".
עוד בנייה במזרח י-ם כשתיגמר הביורוקרטיה
מסיקה הוסיף: "כשביהודה ושומרון חיים מאות אלפי תושבים, יותר ממאה אלף מתוכם מתגוררים מחוץ למה שמכונה גושי ההתיישבות, אף פוליטיקאי בעולם לא יכול לעקור אותם. ראינו כיצד המדינה עדיין לא התאוששה מעקירת 8,000 המתיישבים בגוש קטיף".
רוכבים על אופניים בשכונה החדשה (צילום: AP)
חבר הכנסת אורי אריאל מהאיחוד הלאומי האשים את נתניהו בדיבורים ללא כיסוי, ואמר כי הדבר המדהים ביותר הוא שלמרות המשפטים של ראש הממשלה לפיהם ירושלים מאוחדת ולא תחולק לעולם, אפילו בירושלים יש הקפאת בנייה. "כך גם ביהודה ושומרון. שר השיכון כבר מודה שממשלת נתניהו לא הוציאה מכרזים לבנייה חדשה, וכל מה שנבנה הוא על סמך אישורים ישנים, זו בנייה שהממשלה איננה יכולה לעצור. אפילו אולמרט בנה יותר מנתניהו".
מזכ"ל "שלום עכשיו", יריב אופנהיימר, אמר מצדו כי "נתניהו שומר אמונים למתנחלים לא רק בדיבורים, אלא גם במעשים, וממשיך להשקיע כסף ומשאבים גם במקומות שלא יישארו לדבריו בשטח ישראל". לראייה, הציגה באחרונה תנועתו סיכום של פעילות הבנייה בהתנחלויות ב-8 חודשים האחרונים, מאז תום ההקפאה: אושר שיווקן של 800 יחידות דיור חדשות וקידום תוכניות ב-13 התנחלויות שונות. בנוף נבנו כ-1,976 יחידות דיור ב-75 התנחלויות שונות. כ-500 יחידות דיור נבנו באופן בלתי חוקי. עוד אושרו מרכזים מסחריים, פרויקט דיור מוגן באפרת וקמפוס חדש לישיבה שמדרום לאפרת.
גורם בהתיישבות היהודית במזרח ירושלים אמר אמש ל-ynet כי במזרח העיר יש שטחים ונכסים רבים בבעלות יהודית - בין השאר בשכונות סילוואן, שמעון הצדיק ואבו דיס. "ההתיישבות היהודית בעיר העתיקה היא עובדה קיימת. חלק מהדברים מתממשים עכשיו, וחלק מהדברים מתעכבים בגלל ביורוקרטיה ועניינים משפטיים, אבל המציאות היא שכל השכונות בירושלים מעורבות. אי אפשר לחלק את ירושלים", אמר. "סביב ירושלים יש קונצנזוס פוליטי וציבורי. אני מאמין בכוונות הטובות של נתניהו, אבל גם אם ינסו לכפות עליו חלוקה בירושלים הוא לא יוכל לבצע אותה בגלל הלחץ הפוליטי".
מתי דן, יו"ר עמותת "עטרת כוהנים" שהקימה את השכונה היהודית בראס אל-עמוד, אמר ל-ynet: "יהודים קנו כאן קרקע לפני 120 שנה, והטורקים והאנגלים מנעו מהם לבנות כאן. ברוך השם שזכינו ליישב את השכונה הזאת ביהודים תחת ממשלה ישראלית ריבונית".
ריבלין: ירושלים לא תהפוך לבלפסט
דוברת העמותה לזכויות אדם "עיר עמים", אורלי נוי, אמרה מצדה ל-ynet כי "ירושלים היא נייר הלקמוס שדרכו נבחנת רצינות כוונותיה של ישראל ביחס לתהליך המדיני. הפרובוקציה המסוכנת אמש בראס אל-עמוד משדרת מסר בעייתי מאוד, פוגעת במעמדה של ישראל, ומערערת את יציבותה של העיר".
במהלך הטקס אמש בראס אל-עמוד אמר השר לאיכות הסביבה, גלעד ארדן, כי הטקס בראס אל-עמוד תואם לפני יותר מחודש, עוד בטרם נקבע המועד לביקורו ונאומו של נתניהו בוושינגטון. לדבריו, אין שום קשר בין הדברים, וגם אם היה - אין פסול בחנוכת שכונה יהודית בכל מקום בישראל. "אני מאמין בכל לבי שצריך לבנות ולפתח את ירושלים עבור הערבים והיהודים כאחד. לא הקפאה ליהודים ולא לערבים".
יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, אמר בטקס: "חשוב שייאמר מפעם לפעם - ירושלים מאוחדת וזאת עובדה. אם ירושלים תחולק היא תהיה לבלפסט (בירת צפון-אירלנד). לצערי הרב מבקשים לשכנע אותנו שאנחנו יכולים לוותר על דברים שהם חיוניים לקיומה הסדיר של מדינת ישראל. הנשיא אובמה חושב שאפשר לעשות קפיצת דרך. הוא חושב שהוא יכול להביא את השלום על-ידי פתרונות שישראל לא יכולה להסכים להם. כל מה שאמרתי לו, למרות כוונותיך הטובות, אנחנו צריכים שתבין שירושלים היא ליבה של המהות של
מדינת ישראל, של עם ישראל ששב לעצמו. הציונות היא ציון, וציון היא ירושלים", אמר ריבלין.
השר אלי ישי הצהיר בטקס: "נמשיך לעזור ולפעול למען בניית ירושלים. כולנו נמשיך לפעול למען המקום הזה, הרחבת המקום הזה ושגשוגו בעזרת השם, מכל ההיבטים, גם הביטחוניים".
ראש העיר, ניר ברקת, הביע מחויבות לפתח ולקדם את ירושלים "לכלל תושביה היהודים והערבים". הוא הוסיף: "לפני כחודש חנכנו שכונה לערבים, ולא שמענו על זה שום דבר בתקשורת. לעולם אנחנו אומרים - נמשיך לבנות ולפתח את ירושלים על פי החוק".
Read this article in English